- Hun ønsket bare frihet, frihet for alle

Neda (27) blødde ihjel på gata i Teheran, nå har hun blitt et symbol i kampen det iranske regimet. - Hun støttet hverken Mousavi eller Ahamdinejad, sier forloveden.

NEDA: Til venstre er et utsnitt fra Youtube-videoen som inneholder grafiske scener av det som sies å være 27 år gamle Nedas død. Til høyre et bilde av den avdøde Neda Agha-Setan. (FOTO: Scanpix)
NEDA: Til venstre er et utsnitt fra Youtube-videoen som inneholder grafiske scener av det som sies å være 27 år gamle Nedas død. Til høyre et bilde av den avdøde Neda Agha-Setan. (FOTO: Scanpix) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet.no): Neda Agha-Setan var en 27 år gammel iransk kvinne, nøyaktig hvem hun var og hva hun gjorde er ennå usikkert. Det eneste som er fastslått verden rundt, er at bildet og Youtube-videoen av en døende Neda har gjort kvinnen til et ikon og et symbol som opposisjonen i Iran samler seg oppunder.

Demonstranter i Iran går rundt med plakater der det står «Jeg er Neda», og nyhetskanalen Abcnews har i dag en sak ute med tittelen «Neda, er hun Irans Jeanne D?Arc?».

- Hun ønsket seg frihetDa mobilvideoen av kvinnen, som bare ble identifisert som Neda, dukket opp på Youtube ble det først oppgitt at hun var 17 år, senere meldte man at hun var 19. Nå vet man at Neda Agha-Setan var 27 år gammel da hun ble skutt og drept Teherans gater.

- Neda ønsket seg frihet, og frihet til alle, uttalte Nedas forlovede, Kasamin Makan, til BBC Persia i dag. Intervjuet med Makan gir oss et mer nyansert bilde på den unge kvinnen.

Makan forteller at Neda ikke var en støttespiller av Mousavi, hun var heller ingen tilhenger av Ahamdinejad. Hun ønsket seg bare frihet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer