Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hun ønsket bare frihet, frihet for alle

Neda (27) blødde ihjel på gata i Teheran, nå har hun blitt et symbol i kampen det iranske regimet. - Hun støttet hverken Mousavi eller Ahamdinejad, sier forloveden.

NEDA: Til venstre er et utsnitt fra Youtube-videoen som inneholder grafiske scener av det som sies å være 27 år gamle Nedas død. Til høyre et bilde av den avdøde Neda Agha-Setan. (FOTO: Scanpix)
NEDA: Til venstre er et utsnitt fra Youtube-videoen som inneholder grafiske scener av det som sies å være 27 år gamle Nedas død. Til høyre et bilde av den avdøde Neda Agha-Setan. (FOTO: Scanpix) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Neda Agha-Setan var en 27 år gammel iransk kvinne, nøyaktig hvem hun var og hva hun gjorde er ennå usikkert. Det eneste som er fastslått verden rundt, er at bildet og Youtube-videoen av en døende Neda har gjort kvinnen til et ikon og et symbol som opposisjonen i Iran samler seg oppunder.

Demonstranter i Iran går rundt med plakater der det står «Jeg er Neda», og nyhetskanalen Abcnews har i dag en sak ute med tittelen «Neda, er hun Irans Jeanne D?Arc?».

- Hun ønsket seg frihet
Da mobilvideoen av kvinnen, som bare ble identifisert som Neda, dukket opp på Youtube ble det først oppgitt at hun var 17 år, senere meldte man at hun var 19. Nå vet man at Neda Agha-Setan var 27 år gammel da hun ble skutt og drept Teherans gater.

- Neda ønsket seg frihet, og frihet til alle, uttalte Nedas forlovede, Kasamin Makan, til BBC Persia i dag. Intervjuet med Makan gir oss et mer nyansert bilde på den unge kvinnen.

NEDA HYLLES SOM MARTYR: Demonstranter i Teherans gater kan sees med plakater der det står «Jeg er Neda». (AP Photo/Alex Brandon)
NEDA HYLLES SOM MARTYR: Demonstranter i Teherans gater kan sees med plakater der det står «Jeg er Neda». (AP Photo/Alex Brandon) Vis mer

Makan forteller at Neda ikke var en støttespiller av Mousavi, hun var heller ingen tilhenger av Ahamdinejad. Hun ønsket seg bare frihet.

- Det virker som Mousavis støttespillere prøver å portrettere Neda som en Mousavi-tilhenger. Det stemmer ikke. Neda og jeg var svært nær, og hun støttet ikke noen av grupperingene.

- Nedas sak var ikke Mousavi eller Ahamdinejad, det var hennes land.

Blødde ihjel
Forloveden forteller til BBC Persia at Neda ikke skal ha vært aktiv i lørdagens demonstrasjoner. Hun hadde sittet i en bil et stykke unna demonstrasjonen, og gått ut i gatene for å trekke litt friskt luft, da ble hun skutt av det forloveden beskriver som sivile sikkerhetsstyrker.

- Det var over i løpet av minutter, hun døde før noen rakk å frakte henne til sykehuset.

Det 40 sekunder lange Youtube-klippet der en Nedas siste dødskamp kan vitnes, er svært gripende. En ung kvinne kollapser på bakken, og man ser blodet spre seg rundt henne. To menn står på kne ved siden av kvinnen og forsøker desperat å stoppe blodet mens de skriker.

MINNES VERDEN OVER: Iranere bosatt i Dubai med en minnemarkering for Neda. (AP Photo/Kamran Jebreili)
MINNES VERDEN OVER: Iranere bosatt i Dubai med en minnemarkering for Neda. (AP Photo/Kamran Jebreili) Vis mer

Det er vanskelig å slå fast med sikkerhet at kvinnen vi ser er Neda Agha-Setan, men videoen har likevel gjort henne til en martyr i kampen for alle iraneres rettigheter, skriver Abcnews.

Neda ble ifølge BBC Persia blitt gravlagt idag, men iranske myndigheter la ned forbud for minnemarkeringer for 27-åringen, i frykt for at det skulle utvikle seg til nye massedemonstrasjoner.

Myndighetene i Iran har lagt ned forbud mot å demonstrere mot regimet og har sendt hundrevis av politifolk ut i gatene for å slå ned på dem som fortsatt ytrer motstand, likevel i dag samlet hundrevis av demonstranter seg i Teherans gater. Der ble de møtt av tåregassgranater og massivt politioppbud.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling