HOLDT TALE:
I minnestunden fortalte statsminister Jens Stoltenberg om Monica Bøseis evne til å ta vare på og vise omsorg til alle rundt seg - også ham selv.
Foto: Erlend Aas / Scanpix POOL
HOLDT TALE: I minnestunden fortalte statsminister Jens Stoltenberg om Monica Bøseis evne til å ta vare på og vise omsorg til alle rundt seg - også ham selv. Foto: Erlend Aas / Scanpix POOLVis mer

- Hun passet på meg. Tok seg av meg

Jens Stoltenberg hedret sin venninne Monica Elisabeth Bøsei (45).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SUNDVOLDEN HOTEL (Dagbladet): «Mor Utøya», eller Monica Elisabeth Bøsei fra Hole ble bare 45 år gammel.

I ettermiddag ble hun hedret under en humanetisk minnestund på Sundvolden Hotel, få kilometer fra Utøya hvor hun ble skutt og drept den 22. juli.

Monica etterlater seg de to barna Helene og Victoria, samt samboeren gjennom 20 år, Jon Olsen.

Tok seg av statsministeren Statsminister Jens Stoltenberg var en av de mange hundre som møtte opp i minnestunden. Han traff Monica for aller første gang på Utøya for om lag 20 år siden, og har siden den gang møtt henne jevnlig.

I sin minnetale beskrev han Monica som en kvinne som alltid tok seg av andre - også av ham.

- For meg gikk det ofte i ett. Det var Jon som førte ferga med stø hånd når jeg kom til øya. Og det var Monica som tok imot med stort smil når jeg steg i land. Hun ledet meg til hovedhuset. Serverte vafler og ga streng beskjed om at jeg måtte ha ro før jeg skulle tale. Etterpå var hun klar med smørbrød og kaffe i annen etasje, sier Stoltenberg og fortsetter:

- Hun passet på meg. Tok seg av meg. Jeg var både voksen og statsminister, men fikk av hennes varme. Monica hadde omsorg nok til alle.

Klippe og mor Tobarnsmoren Monica Bøsei var daglig leder i Utøya AS, og hadde ledet leir-virksomheten i over 20 år. Hun har gjennom alle disse åra tatt imot unge AUFere med stor omsorg og varme, og hun har en spesiell plass i hjertet til mange i Arbeiderpartiet.

Blant dem Stoltenbergs. Han har tidligere sagt at Monica var Utøya. I dagens minnetale utdypet han hva han legger i dette:

- På Utøya var hun både klippe og mor. På en leir med 600 ungdommer må en være sjef. Monica var den myndige og snille sjefen. Jeg kjenner ingen som kan være så streng med et så vakkert smil som Monica, sa Stoltenberg.

Stolt Det var også andre av Monicas egenskaper som begeistret statsministeren.

MOR UTØYA:  Monica Bøsei har bygget opp Utøya gjennom over 20 år. 
Foto: Beate Kjørslevik / Norsk Maritimt Museum / Scanpix .
MOR UTØYA: Monica Bøsei har bygget opp Utøya gjennom over 20 år. Foto: Beate Kjørslevik / Norsk Maritimt Museum / Scanpix . Vis mer

- Jeg kjenner ingen andre som kan føre regnskap, pynte de lekreste smørbrød og kjøre traktor så elegant og rutinert som henne.

Monica ble drept et sted mellom fergeleiet og det såkalte hovedhuset på Utøya. Hennes to døtre Helene og Victoria var også på Utøya. Begge berget livet.

I en tale i forbindelse med et fakkeltog på Hole forrige uke sa den eldste av døtrene, Helene, noe som gjorde inntrykk på Stoltenberg:

«I stedet for å hate terroristen, vil jeg at dere skal vise kjærlighet»
.

- Du viser at du og Victoria har fått en dyrbar arv. Deres mor ville vært stolt av dere. Jeg er stolt, sa Stoltenberg.

BAR KISTA: Stoltenberg var en av kistebærerne etter minnestunden for Monica Elisabeth Bøsei.
Foto: Erlend Aas / Scanpix POOL
BAR KISTA: Stoltenberg var en av kistebærerne etter minnestunden for Monica Elisabeth Bøsei. Foto: Erlend Aas / Scanpix POOL Vis mer