RADIKALISERING

Hun poserte toppløs foran millioner av avislesere. Nå etterforskes hun for bånd til IS

Glamourmodell etterforskes for terrorforberedelser.

POSERTE: Slik så kvinnen ut da hun var side 3-pike i The Sun og alle erketabloidens flere millioner av lesere. Nå etterforskes hun for terror. Foto: SWNS / Bulls
POSERTE: Slik så kvinnen ut da hun var side 3-pike i The Sun og alle erketabloidens flere millioner av lesere. Nå etterforskes hun for terror. Foto: SWNS / Bulls Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): 27-åringen jobbet som glamourmodell og poserte toppløs. Blant annet viste hun sin bare overkropp i Storbritannias største avis.

Men da faren hennes gikk bort i 2010 begynte hun både å tvile på sin livsførsel fram til den tid – og å lete etter noe nytt.

Hun konverterte til islam, og gikk fra å posere iført ingenting til å posere iført heldekkende burka.

Nå etterforskes Bradford-kvinnen for terrorforberedelser og for å være i besittelse av utstyr som kan brukes i en terrorhandling.

NÅ: Slik framstiller kvinnen seg i sosiale medier i dag. Hun har også endret navnet sitt til et muslimsk navn. Faksimile: Facebook
NÅ: Slik framstiller kvinnen seg i sosiale medier i dag. Hun har også endret navnet sitt til et muslimsk navn. Faksimile: Facebook Vis mer

Facebook-spor

Etter at Sunday Times først avslørte at fotomodellen ble etterforsket av britisk antiterrorpoliti, har flere britiske aviser kastet seg på i løpet av søndagen.

Facebook-søk og en gjennomgang av kvinnens venneliste viser tilsynelatende at britisk politi har rett i at hun har benyttet flere Facebook-profiler. Hun har også tatt et nytt muslimsk navn. Hun følger også flere nyhetssider som tilsynelatende sprer radikal islam, og har flere enkeltpersoner på vennelista si som flørter med ekstrem islamistisk propaganda og kjente fiendebilder fra den radikale islamistiske sfæren.

Det er imidlertid ingenting åpent tilgjengelig på kvinnens egne profiler som direkte kobler henne til IS.

Ifølge britiske medier har hun imidlertid delt en rekke videoer som er blitt aktivt brukt i rekruttering av IS-krigere – blant annet videoer av hvordan IS trener opp barn til å bli terrorister, og flere videoer som viser krigshandlinger fra Syria.

Forsvarer seg

Kvinnen ble pågrepet på fredag, og måtte sitte natta over i arresten. Hun ble imidlertid løslatt igjen lørdag. Det var i forrige måned at mistanken for alvor nådde britisk antiterrorpoliti om at kvinnen skal ha vurdert å reise til IS i Syria. Ifølge britiske medier skal hun ha hatt kontakt med Abu Usamah Al Britani – en kjent britisk IS-rekrutterer.

Selv tar hun avstand fra alle anklagene. Tidligere har hun uttalt:

- Jeg har gått fra å være glamourmodell til å bli noe helt annet. Men det har igjen fått meg til å tenke. Ingen slenger dritt til deg hvis du ikke har på deg noen ting. Men hvis du har på deg muslimske klær blir du automatisk anklaget for ekstremisme.

Uventede

Flere av de mest profilerte europeiske konvertittene hos IS er også blant de mest uventede – et kjent eksempel er den tyske rapperen Denis «Deso Dogg» Cuspert. Han var aktiv som turnerende gangsterrapper før han fikk psykiske problemer og seinere ble radikalisert og reiste til IS i Syria. Der deltok han i flere drap, og figurerte også i grufulle propagandafilmer.

I Norge har Bastian Vasquez fra Skien, den kanskje mest kjente norske IS-krigeren, også en fortid som hiphop-musiker før han ble radikalisert. Som Cuspert ble også Vasquez brukt i IS-propaganda, og var slik Dagbladet avslørte for en stund tilbake en av få nordmenn som rykket opp til mellomledernivå i IS.

Begge antas nå å være døde.

Minst 800 briter

Britenes daværende utenriksminister Philip Hammond (nå finansminister) opplyste i vinter at omkring 800 britiske fremmedkrigere hadde reist til Syria siden 2012.

Ytterligere 600 er blitt hindret fra å reise til landet, sa Hammond. De mest kjente britiske IS-krigerne er «Jihadi John»,

Omkring 150 nordmenn har reist til IS og andre ekstremistgrupper i Syria. Disse omfatter folk fra hele landet, både kvinner og menn, personer med muslimsk barnetro og konvertitter.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer