I HVERT SITT RINGHJØRNE:  Mona Høiness og Trygve Hegnar vekslet ikke et ord sammen, verken inne i det lille rettslokalet eller utenfor. FOTO: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
I HVERT SITT RINGHJØRNE: Mona Høiness og Trygve Hegnar vekslet ikke et ord sammen, verken inne i det lille rettslokalet eller utenfor. FOTO: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Hun prøver bare å tåkelegge og avspore arvestriden

Trygve Hegnar i retten om sexsjikane-søksmålet fra Mona Høiness.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGHUS (Dagbladet): Trygve Hegnar, som er saksøkt av av advokat Mona Høiness for sexsjikanerende, ærekrenkende og anonyme leserinnlegg på Hegnar Online, satset alt på å avklare forskjellen på sine mange roller da han forklarte seg i Oslo tingrett i ettermiddag.

- Selv om jeg er eier av Hegnar Online, blander jeg meg aldri opp i redaksjonelle avgjørelser. Det er et hellig prinsipp, sa Trygve Hegnar da han skulle klarlegge sin mange roller i Hegnar Media og deres publikasjoner i Oslo tingrett i dag.

- Jeg er eier, styreformann og administrerende direktør i Hegnar Media, som eier Kapital, Finansavisen og Hegnar Online. Jeg er redaktør i papirpublikasjonene Kapital og Finansavisen. Jeg har ikke noe å gjøre med det redaksjonelle i Hegnar Online. Der er det redaktør Stein Ove Haugen som har det redaksjonelle ansvaret, og derfor falt det meg aldri inn at jeg skulle utøve noen form for press for å fjerne disse innleggene, forklarte Hegnar.

Følger ikke med selv Han fortalte at han vanligvis ikke følger med på ytringer på Hegnar Online, fordi han rett og slett ikke har interesse for hva som skrives der.

Hegnar var også klar på at han har det redaksjonelle ansvaret for artiklene i Kapital med søkelys på testamentsaken til Mona Høiness.

Hoderystende Høiness - Vi er uenige i uttalelsen fra Pressens Faglige Utvalg om at vi ikke skulle brukt ordet «kupp» om at Mona Høiness tilegnet seg en formue på mellom 100 og 150 millioner kroner fra en dement dame, sa Hegnar i retten -til smilende hoderysting fra Mona Høiness i hennes «ringhjørne» to møter unna vitneboksen, der Hegnar forklarte seg. 

Partene vekslet ikke et eneste ord foran dagens rettssak, i pausen eller etterpå.

- Tåkelegging - Mona Høiness prøvde å avspore arvesaken ved å bringe mitt navn inn i bildet som ansvarlig for anonyme ytringer på Hegnar Online. Det er et forsøk fra henne på å tåkelegge arvesaken, hevdet Hegnar.

Kapital har skrevet flere kritiske artikler om arvestriden som har gjort Mona Høiness til enearving i 100-millioners klassen fra det barnløse og velstående ekteparet Per Urdahl og Synnøve Anker Urdahl.

Synnøve Anker Urdahl døde tidligere i år, 91 år gammel, og Mona Høiness har flyttet inn i prakteiendommen på Frogner i Oslo. Sju av ekteparets slektninger har stevnet Høiness inn for skifteretten i slutten av februar i forbindelse med testamentet som ga henne hele «kakefatet». 

- Brukerne styrer alt - Hvem bestemmer hva skal være «Dagens tema» på debattforumet på Hegnar Online, ville advokatfullmektig Marianne Røkvik vite fra redaktør Stein Ove Haugen, som er også er saksøkt.

Mona Høiness mot Trygve Hegnar var tema da innleggene kom med sexfikserte innlegg mot advokaten.

- Alt er brukerstyrt her, og ikke en del av den redaksjonelle virksomheten. Vi har ikke kommentarer under redaksjonelle saker hos oss, da ville vi vært ansvarlig for det som blir skrevet, svarte redaktør Haugen i retten.

22. juli 22. juli-tragedien framskyndet at de åpne forumene på Hegnar Online ikke lenger er åpent. Nå må debattantene registrere seg, men bør ikke opptre under fullt navn.

I oktober/november i fjor fikk Hegnar Online vel 2800 klager på innlegg. Om lag halvparten ble slettet.

- Noen av klagene var åpenbart tull, andre var det ikke grunnlag for, sa redaktør Haugen.

I hele fjor hadde Hegnar Online mellom 210 000 og 220 000 innlegg.

- Jeg har jo ingen mulighet til å følge med på alt som blir skrevet i 7000-8000 innlegg i døgnet. Vi driver ikke forhåndssensur, men sletter etter klager og vår egen etterkontroll 

- For å poste noen på forumet, må man først krysse for at man aksepterer reglene for forumet.

Burde gått til politiet Redaktør Haugen mener at Mona Høiness burde gått til politiet dersom følte seg utsatt for straffbare forhold.

- Da ville politiet kommet til oss, og de ville fått den hjelpen til å spore som de hadde bedt om, forklarte Haugen.

Det har skjedd ved en anledning at et politidistrikt har henvendt seg til Hegnar Online i forbindelse med anmeldelse fra en person som mente seg forfulgt.

- Den hjelpen fikk politiet. Men disse debattforumene er ikke en del av vår redaksjonelle virksomhet. De er en del av den øvrige forretningsvirksomheten.

Forvirrende miks Mona Høiness' advokat Halvard Helle syntes skillet mellom redaksjonell virksomhet og andre forretninger i Hegnar Online er forvirrende - så lenge det er journalister i redaksjonen - ni i tallet - som behandler klager på det forumet Høiness føler seg uthengt.

Også dommer Heidi Heggland var litt forvirret over hva redaktøren mente med et «perifert forum» og hva som er grensene mellom redaksjonell virksomhet og annet i Hegnar Online.

Hun lurte spesielt på hvorfor journalister modererte ytringer som ikke hadde med redaksjonell virksomhet å gjøre.

- Jeg har aldri vært inne på dette forumet, sa dommeren om bakgrunnen for sine basisspørsmål om hvordan det fungerer.

- Fortsatt redaktøransvar Fagmedarbeider Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for journalistikk - tidligere blant annet sekretær for Pressens Faglige Utvalg - var innkalt som vitne for å orientere om «mediestatus og bransjestandard» i håndteringen av innlegg på nett - i motsetning til leserinnlegg i papiraviser, som fortsatt blir redigert før de kommer på trykk.

- De fleste redaktører jeg kjenner vil si at innlegg også på nett er en del av den  redaksjonelle virksomheten.

- Etter en bred debatt i presseorganisasjonene, sier nå Vær varsom-plakaten at redaktøransvaret gjelder. Innleggene blir publisert uredigert, og det er et redaktøransvar så snart som mulig å fjerne innlegg.

Fredag til søndag Ifølge Bodahl-Johansen er det ikke etablert noen fast norm for hva som er akstabel tid.

- I farta kommer jeg på en sak fra Stavanger Aftenblad, der det ble diskutert om det var tidsnok å fjerne på søndag et innlegg som ble postet på fredag.

Bodahl-Johansen hadde en annen fortolkning av redaktøransvaret enn Stein Ove Haugen.

- Slik de fleste redaktører oppfatter det, er det ikke naturlig å skille virksomhetene slik, sa Bodahl-Johansen.

 INGEN INNRØMMELSER:  Trygve Hegna på vei inn i Oslo tingrett i dag. Bak til høyre redaktør Stein Ove Haugen i Hegnar Online og i midten bak Hegnars tidligere advokat, nå pensjonerte Jo Tenden. FOTO: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
INGEN INNRØMMELSER: Trygve Hegna på vei inn i Oslo tingrett i dag. Bak til høyre redaktør Stein Ove Haugen i Hegnar Online og i midten bak Hegnars tidligere advokat, nå pensjonerte Jo Tenden. FOTO: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer