Hun risikerte livet

Dramatiske overvåkingsbilder fra NOKAS' lokaler viser at en middelaldrende kvinne trolig risikerte livet for å gjemme vekk esker med penger i et arkivskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): Idet ranerne er i ferd med å slå seg inn i lokalene, er en middelaldrende kvinne alene igjen i kontorlandskapet.

Ranerne pumper gass inn i lokalene som er forlatt, men ifølge overvåkingsbildene kommer kvinnen tilbake.

Gjemmer unna tralle

Klokka 08.00 starter dramaet som mange vitner, og trolig også flere ansatte, trodde var en øvelse. Alarmen i NOKAS går, og de ansatte er ifølge overvåkingsbildene i villrede. Først er det to kvinner som gjemmer unna en tralle med det som sannsynligvis er penger.

Ifølge overvåkingsbildene forteller kvinnen som til slutt blir igjen, de andre ansatte hva de skal gjøre. Ni menn og kvinner går hvileløst rundt. Ranerne er da i ferd med å slå seg inn. En av de ansatte holder genseren for munnen mot gassen ranerne bruker.

Klokka 08.12- 08.13 går de ansatte ut, og døra til kontorlandskapet blir lukket. Ennå ligger fem eller seks esker med penger på en pult.

Den middelaldrende damen kommer tilbake, og lukker døra idet hun er i ferd med å gjemme en pengeeske i et arkivskap. Hun snur og gjemmer så den siste esken. Så forlater hun også lokalene.

Hadde øvelser

Ansatte ved NOKAS i Stavanger har vært med på ransøvelser, og visste nøyaktig hva de skulle gjøre under det brutale ranet.

- Vi driver i en spesiell bransje og gjennomfører stadig øvelser på slike situasjoner. De ansatte er drillet til å trekke seg tilbake. De som var på jobb fulgte våre rutiner, sier regiondirektør, Marius. P. Ivàn. Han er ikke overrasket over at de ansatte klarte å holde seg rolige til tross for at de visste at ranerne var i bygningen.

- Vi har gode sikkerhetsrutiner, sier han. NOKAS ønsker ikke kommenterer enkeltansattes oppførsel under ranet. Heller ikke vil de si hvor mye ranerne fikk med seg.

- Vi kommer aldri til å oppgi noe beløp. Det er vår politikk å ikke gjøre det, sier han.

Politiet har ingeting å utsette på de ansattes oppførsel under ranet.

- Etter det jeg kjenner til oppførte de seg helt i tråd med de rutinene som selskapet har innarbeidet, sier politiinspektør i Rogaland politidistrikt, Bjørn Andersen.

Kjenner seg trygge

Krisepsykiater Atle Dyregrov har tidligere studert de ansattes oppførsel under og etter post- og bankran i Bergen.

- Det viser seg at når ranet står på, opptrer de ansatte svært rasjonelt. De gjør de riktige tingene og opplever ingen farer der og da. Det er først etter ranet at de kan få reaksjoner - når det går opp for dem hva de har vært med på, sier Dyregrov.

- Mange kjenner seg også trygge fordi de opplever at ranerne er opptatt av andre ting, sier han.

Ranerne kom seg først inn i gårdsrommet mellom Norges Bank-bygget og Handelens Hus. Ransmennene skal så ha skutt med automatvåpen mot det pansrede vindusglasset, og brukt en rambukk for å knuse seg vei inn i tellesentralen til NOKAS. Rambukken er godt synlig på overvåkingsbildene inne fra lokalet.

NOKAS har tidligere bekreftet at fire ansatte oppholdt seg i ekspedisjonsrommet da ranerne slo seg inn, men de trakk seg ut da de ble oppmerksomme på ranerne.

Politikilder sier de er imponert over roen de ansatte viste, og hvordan de klarte å lure unna penger. Trolig klarte de å gjemme unna et millionbeløp.

Overvåkingsbildene kan ikke med hundre prosent sikkerhet slå fast hvor mange ranere som var inne i lokalene. Dagbladet har studert ransbildene inngående, og trolig er det seks eller sju maskerte menn inne i tellesentralen.

Dagbladet har snakket med en rekke kilder med kjennskap til det brutale ransmiljøet. En av ranerne kan bli avslørt på grunn av kroppsbygning og ganglag. Han er den eneste som verken har finlandshette eller alpinbriller. Politiet tror han er lederen.

De andre ranerne er godt maskerte. Spesielt to menn er umulig å kjenne igjen. Politikilder mener dette kan tyde på at de to ranerne har spesielle trekk eller en lett gjenkjennelig hudfarge - og kan bli avslørt hvis de viser hud.

Overvåkingsbildene viser at ranerne trolig har et radiosamband, og at de vet nøyaktig hvor de finner pengene - selv om de ikke var godt gjemt i ekspedisjonslokalet.

GJEMMER PENGER: Den samme kvinnen avslutter arbeidet med å gjemme unna også den siste esken med penger over i arkivskapet.
UNDER RANET: En kvinnelig ansatt har fjernet fire-fem esker med penger fra pulten til høyre over i arkivskapet til venstre. En eske gjenstår De ansatte har nå skjønt at noe er i ferd med å skje.