- Hun rømte da hun var 16

Men Elisabeth har ikke forklart hvorfor hun ikke søkte hjelp hos moren sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AMSTETTEN (Dagbladet): - Jeg ville bare redde datteren min fra å gå til grunne i et narkohelvete, skal Josef Fritzl ha forklart politiet.

- Allerede da hun var 16 år gammel, rømte Elisabeth hjemmefra to ganger. Hun stakk også av etter at hun var fylt 18, skal Fritzl ha hevdet overfor etterforskerne, etter at han omsider bestemte seg for å bryte tausheten. Det får Dagbladet opplyst fra informert hold.

Ansatt i blomsterbutikk

På det tidspunktet Elisabeth ble borte, i 1984, var hun ansatt i en blomsterbutikk. Hun var kjent i nabolaget som en vanlig, søt og grei jente. Politiet etterlyste den unge jenta, også gjennom Interpol.

Fritzl skal ha lurt alle til å tro at hun var blitt med i en sekt, men i forrige uke ble 19 år gamle Kerstin, Elisabeths datter, funnet bevisstløs i besteforeldrenes hus, ifølge politiet.

Kerstin ble fraktet til sykehuset i Amstetten. Her ble det konstatert en sjelden og livstruende hjertelidelse. Sykehuset gikk ut med en oppfordring til Kerstins biologiske mor om å melde seg, slik at de kunne få flere opplysninger jentas medisinske historie. Ifølge en politirapport, valgte Josef Fritzl å slippe Elisabeth og de to gjenværende barna ut av kjelleren en gang i løpet av uka etter at Kerstin ble innlagt på sykehuset.

Skjermet

Elisabeth valgte etter hvert å fortelle den grusomme sannheten. Hun fortalte at rømningene hadde skjedd fordi hun ville komme seg vekk fra en far som voldtok henne med jevne mellomrom. Kvinnen har foreløpig ikke sagt noe om hvorfor hun ikke søkte hjelp hos moren sin - eller hos myndighetene. Ifølge østerriksk politi er Elisabeth i svært dårlig forfatning. Hun ble beskrevet som svært blek, og hun så tjue år eldre ut enn hun egentlig er, rapporterte flere tv-stasjoner.

FANGET: I denne kjelleren ble Elisabeth holdt innesperret i 24 år. Foto: ALL OVER PRESS/EPA/SCANPIX/POLITIET
FANGET: I denne kjelleren ble Elisabeth holdt innesperret i 24 år. Foto: ALL OVER PRESS/EPA/SCANPIX/POLITIET Vis mer

Elisabeth og barna får nå hjelp av psykiatere. Familien blir skjermet fra omverdenen og det store mediepåtrykket.

DNA-prøve

Redselen for å bli avslørt som incestforbryter og barneskjender, kan ha vært Josef Fritzls egentlige motiv da han skal ha narret Elisabeth ned i kjelleren, og sperret henne inne i det som skulle bli et 24 års langt mareritt.

Fritzl må ha, ifølge politiet, vært klar over om sannheten skulle komme for en dag, ville han ikke bare miste kontakten til datteren, men også risikere en lang fengselsstraff, samt å miste kontakten med hustruen Rosemarie og de syv ungene som de to hadde sammen, mener politiet. Politiet understreker at forklaringen til Elisabeth er troverdig.

Overvåkes dag og natt

I går kveld ble Josef Fritzl satt i varetekt. Betingelsene for varetektsfengslingen skal i tida framover kontrolleres hver 14. dag av en domstol.

På en pressekonferanse i går, gjorde de ansvarlige politifolkene det også helt klart at Fritzl kommer til å bli holdt under overvåking dag og natt.

- Hun rømte da hun var 16
<B>TILSTÅTT</B>: Josef Fritzl (73) tilstod i går.