- Hun ropte ikke på hjelp

Det er dyreparkens svar etter at en kvinne (30) ble drept av ulv. Nå får dyreparken kritikk for dårlige rutiner.

- ROPTE IKKE: Dyreparken i Kolmården får kraftig kritikk etter at en av dyrepasserne (avbildet) ble drept av ulv. Foto: Privat
- ROPTE IKKE: Dyreparken i Kolmården får kraftig kritikk etter at en av dyrepasserne (avbildet) ble drept av ulv. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ledelsen ved dyreparken i Kolmården holdt i dag en pressekonferanse der de prøvde å forklare hvordan en av deres ansatte kunne bli drept av en ulv - og deretter ikke bli oppdaget før opptil en halvtime senere.

- Omstendighetene er fremdeles uklare, men i korte trekk var en kvinnelig medarbeider inne i inngjerdingen alene. Det er en rutine for å opprettholde relasjonen dyrepasserne har hatt til ulvene gjennom 30 år her i Kolmården, sier zoologisk dyresjef Mats Höggren.

- Ropte ikke etter hjelp På spørsmål fra Aftonbladet om hvorfor hun ikke hadde våpen eller alarm sier Höggren:

- Våpen gjør ingen forskjell om angrepet skjer uforutsett sånn som dette. Man kan tenke seg at hun skulle hatt en alarm, men det finnes samtidig ingen opplysninger om at hun har ropt etter hjelp. Det blir bare spekulasjoner siden vi ikke vet hvordan angrepet skjedde, sier han.

Han forklarer den lange tiden det tok før hun ble oppdaget med at det ikke er en kontinuerlig samtale med de som er i inngjerdingens nærhet.

- Hun hadde en telefon og kontakt med dem som var i nærheten, men det er ikke en samtale på pågikk. Kontakten skjer med en viss intervall. Hvor korte disse intervallene er, varierer fra situasjon til situasjon, sier Höggren.

- Problem at hun gikk inn alene Ulveforsker Olof Liberg ved Grimsö viltforskningsstasjon er svært kritisk til dyreparkens sikkerhet og rutiner.

- Helt åpenbart var det et problem at hun gikk inn alene. Det tok jo tid å finne henne og den tiden var kanskje kritisk, sier han til det svenske nyhetsbyrået TT.

Han mener utfallet ville vært et annet dersom en person hadde befunnet seg i umiddelbar nærhet som kunne slå alarm og gå i gang med tiltak med en gang.

- Jeg hadde forventet at parken hadde klare rutiner for hva man gjør når noen ligger skadd i en ulv-inngjerding, sier Liberg.

Vil granske saken Kvinnen som ble drept i angrepet blir beskrevet som en dyre- og ulve-elsker av venner og en svært høyt kompetent medarbeider av arbeidsgiveren.

Dødsfallet granskes nå av svenske myndigheter. Dessuten vil Svenska djurparksföreningen til å undersøke om det bør komme på plass nye regler.

- Det er vanligvis parken som bestemmer selv, men nå må vi diskutere om vi må gjøre noe annet. Kanskje man bør ha noen som holder oppsikt med inngjerdingen, spør foreningens leder Tomar Frisk seg overfor TT.