Hun rydder fortsatt opp i Petters ungkarskjøp

Gunhild Stordalen lurer på om ektemannen kanskje var singel litt for lenge.

MILJØPARET: Gunhild Stordalen mener hun og Petter må tåle at folk ber dem leve som de lærer. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MILJØPARET: Gunhild Stordalen mener hun og Petter må tåle at folk ber dem leve som de lærer. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OXFORD (Dagbladet): Til Dagbladet forteller 33-åringen at hun ikke opplever at paret utsettes for urettferdig kritikk for livsstilen sin.
- Vi tåler en trøkk. Jeg synes det er viktig med den kollektive korreksjonen.
Folk skal kunne si: «Du skal faen ikke drive dobbeltmoral, du er nødt stå for det du gjør, og leve som du lærer.»
Det er skjerpende for oss også.

- Så da kan dere ikke ha 900 hk på fritidsbåten på Sørlandet?

- Haha! Et aldri så lite lurespørsmål. Altså, Petter hadde kanskje vært singel litt lenge før jeg møtte han. Det er fortsatt enkelte ungkarskjøp jeg rydder opp i. Og det skjer ting.
Nå er det omtrent bare biodrivstoff og elbiler i garasjen. Og så et gammelt klenodium da, gammel kjærlighet som ikke ruster, men som Petter nesten ikke får lov til å kjøre en gang.
Bilparken er gjort miljøvennlig, men min interne kamp fortsetter, sier Gunhild Stordalen.  

Smeltedigel
I går og i dag arrangerer hun den internasjonale miljøkonferansen ReSource på Universitetet i Oxford sammen med mektige Rothschild-stiftelsen. På plass er Bill Clinton, James Cameron, verdenskjente forskere, næringslivstopper og ektemannen Petter.
Nystiftede Stordalen Foundation er en av hovedsponsorene. 
- Fordi denne konferansen er en fantastisk smeltedigel mellom akademia, investorer og politikere, sier en opprømt Gunhild Stordalen. 

Godt eksempel
Hun mener det er mye som er relevant for norsk næringsliv.
- Selskaper som velger langsiktighet og bærekraftige løsninger, får konkurransefortrinn i framtida. Kvartalskapitalisme er beviselig dårlig business, sier Gunhild.
Og trekker fram Hydro og Storebrand som foregangsselskaper. 
- Jeg er oppvokst med den vestlige tankegangen om at vi som har mye ressurser bør gi til fattige land. Men så fikk jeg et helt annet innsyn i businessverden gjennom Petter og fikk mer forståelse for hvordan markedskreftene fungerer.
Vise i praksis
- Jeg føler meg todelt: Jeg ser at filantropidelen er viktig.
Derfor har vi startet Stordalen Foundation og bidrar blant annet på ReSource-konferansen, selv om den ikke gir finansielle resultater.

Men det alle viktigste vi gjør er å vise i praksis at det er mulig å drive bærekraftig business, sier Gunhild Stordalen.  

Legebriller på
Hun kom aldri i gang med legegjerningen, men mener hun likevel får brukt utdanningen.
- Å fokusere på helseaspektene i klimakampen kommer naturlig med min legebakgrunn. Jeg føler mitt verdenssyn er preget av at jeg alltid har et imaginært stetoskop og legebriller på. Jeg er veldig opptatt av menneskers helse. Og folks helse henger sammen med tilgang på reint vann, matsikkerhet og satsing på bærekraftig energi.

Beste kirurg
- Hvis noen hadde sagt, da du startet legestudiet, at dette var det du skulle holde på med...?
- Si det. Jeg skulle jo bli Norges beste kirurg. Jeg skulle reise til Sør-Afrika å bli ekspert på traumer, akutte skuddskader og de tingene der. Men veien blir litt til mens man går, man møter nye mennesker, man får nye muligheter. Det at jeg ble kjæreste med Petter endret veldig mye. Plutselig så jeg at kanskje kunne gjøre enda mer ved ikke å bli kirurg, ved ikke å spesialisere meg på å operere galleblærer i Honningsvåg i 10 år.

Gi tilbake
Gunhild har vært opptatt av å redde verden fra hun var liten.
- Jeg var vel sju-åtte år da jeg lagde plakater og arrangerte tog med nei til forurensning i nabolaget på Muggerud i Kongsberg. Vi trodde vi gjorde en forskjell, og jeg mener fortsatt at den type engasjement er veldig viktig. 
Som ungdom aktiviserte hun seg i Nei til atomvåpen. Og fant raskt tonen med Petter Stordalen da hun møtte ham.
- Jeg ble overrasket over engasjementet hans, dybden i det. Petters filosofi er at han skal gi mer tilbake til verden enn det han har fått ut - og det blir jo en del. Han har jo vært veldig heldig, sier han selv. Eller flink, sier andre, inkludert meg.

Gjensidig læring
-Petter er fokusert på bærekraftig utvikling og samfunnsansvar. Show, don?t tell-praksisen.
Så vi inspirerer hverandre, og han er en fin sparringspartner.
Jeg lærer masse av ham, og jeg liker å tro at han lærer noe av meg også.
Det er viktig for oss å bidra til å gjøre verden til et bedre sted å være. Med tilgang til store ressurser, kommer også et større ansvar. Vi må gjøre mer. Og vi prøver så godt vi kan.

Ikke nei, nei
Hun mener paret bruker forbrukermakten sin til å vise at ny teknologi fungerer.
- Forbrukermakt er superviktig. Folk skal fortsatt ha det kjempegøy uten å ha dårlig samvittighet, men de må velge miljøvennlige alternativ hvor mulig. Og etterspørre det når de ikke finnes. 
Det er den rollen vi har, tror jeg. Vi representerer en ny type miljøaktivister.
Vi sier ikke nei, nei og fy, fy. Vi sier heller: Gjør det lett å velge rett. Da vil de aller fleste velge det som er best for dem og best for planeten.
- Det høres ut som om båtmotorene ligger dårlig an?
- Hehe. Jeg jobber med saken, for å si det sånn!

KONFERANSE: Gunhild og Petter Stordalen på den internasjonale miljøkonferansen ReSource på Universitetet i Oxford. På plass er Bill Clinton, James Cameron, verdenskjente forskere og næringslivstopper. Foto: Matthew Lloyd / Getty Images
KONFERANSE: Gunhild og Petter Stordalen på den internasjonale miljøkonferansen ReSource på Universitetet i Oxford. På plass er Bill Clinton, James Cameron, verdenskjente forskere og næringslivstopper. Foto: Matthew Lloyd / Getty Images Vis mer