Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hun sa «Du Mona, en datter som deg skulle jeg hatt»

Synnøve Alver Urdahls hadde mast om å få laget sitt eget testament, ifølge Mona Høiness - som sjøl skrev testamentet på diktat på PC. - Helt uproblematisk, mener jussprofessor.

SKREV SELV PÅ DIKTAT: Mona Høiness forklarte i går hvordan det omstridte testamentet til Synnøve Alver Urdahl ble til 20. februar 2007. - Grunnen til at jeg skrev var at Bendixen ikke hadde reise- PC, sier Høiness til Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKREV SELV PÅ DIKTAT: Mona Høiness forklarte i går hvordan det omstridte testamentet til Synnøve Alver Urdahl ble til 20. februar 2007. - Grunnen til at jeg skrev var at Bendixen ikke hadde reise- PC, sier Høiness til Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Mona Høiness ble oppført som enearving i barnløse Synnøve Alver Urdahls testament fra 20. februar 2007, var det hun sjøl som skrev testamentet - som gjorde henne til enearving.

Det forklarte Høiness i skiftetvistsaken hos byfogden i Oslo tinghus i går.

Åtte slektninger, som verken er barn eller barnebarn av det avdøde Urdahl-paret,  har gått rettens vei, og mener testamentet er ugyldig og at arven - på rundt 100 millionener kroner - er deres.

«Mona skal ha alt» Ifølge Høiness så Synnøve Urdahl på henne som sin egen datter. Hun sa at Urdahl hadde mast om å få skrevet testamentet uka i forveien, men at dette ble utsatt på grunn av en begravelse.

Testamentet ble basert på familievennen Stein Bendixens samtaler med enka - som døde i fjor - ni år etter mannen Per Urdahl.

Bendixens samboer Sidsel Weedon og Mona Høiness' far, John, var vitner til arvsoppgjøret.

JULETRADISJON:  Mona Høiness forklarte at hun utviklet et nært vennskap med Urdahlparet, som så på henne som sin egen datter. Høiness pleide å først spise julemiddag med paret, før hun så dro til foreldrene sine seinere på kvelden. Foto: Privat
JULETRADISJON: Mona Høiness forklarte at hun utviklet et nært vennskap med Urdahlparet, som så på henne som sin egen datter. Høiness pleide å først spise julemiddag med paret, før hun så dro til foreldrene sine seinere på kvelden. Foto: Privat Vis mer

- Det var Stein Bendixen som siterte hva som skulle stå i testamentet etter samtaler med Synnøve. Jeg skrev ned på PC-en det Stein dikterte. Synnøve ble spurt flere ganger om ikke slektningene skulle tilgodesees, men hun svarte tydelig «nei» - «Mona skal ha alt».

Dessuten ble det avsatt 50 000 kroner til omsorg for gamle hunder fordi Urdahl «elsket dem», forklarte Høiness. En kopi ble overlevert høyesterettsadvokat Erling O. Lyngtveit en måned seinere  - etter ønske fra Synnøve.

- Grunnen til at jeg skrev var at Bendixen ikke hadde reise- PC, sier Høiness til Dagbladet.

- Var «soulmates» Høiness forklarte at arv ikke hadde vært et samtaletema med paret, som hun ble kjent med da hun startet å jobbe som advokatfullmektig hos Per Urdahl. Der jobbet Synnøve Urdahl som hans sekretær.

Da Høiness 26 år gammel sluttet i 1986 ble han lei seg, forklarte hun.

NÆRMESTE PÅRØRENDE:  Mona Høiness sto oppført i dødsannonsen til Per Urdahl som en av de nærmeste pårørende.
NÆRMESTE PÅRØRENDE: Mona Høiness sto oppført i dødsannonsen til Per Urdahl som en av de nærmeste pårørende. Vis mer

Derfor mente hun det var ekstra viktig å være sammen privat, til tross for at han var 50 år eldre enn henne.

- Jeg hadde ikke jobbet for Synnøve i mer enn 14 dager før hun sa «Du Mona, en datter som deg skulle jeg hatt». Synnøve og jeg var gode «soulmates».

Etter at hun slutta så Høiness dem to ganger i uka i tillegg til lange telefonsamtaler, forklarte hun.

- Vi spiste sammen på søndager, var på hytta, i alle bursdager, 17. mai og juleaften og første juledag. Vi ringte alltid og sa god natta til hverandre i alle år. Jeg har alltid ringt foreldrene mine to ganger om dagen også.

Flyttet sammen Slektningene hadde paret begrenset kontakt med, og de følte seg utnyttet, forklarte Høiness, som understreket at hun alene holdt Per Urdahls hånd da han døde, og at det var hun og enka som ble oppført som de nærmeste i dødsannonsen.

PROFILERT ADVOKAT: Advokat Per Urdahl representerte blant annet departementsråd Karl Skjerdal i Industridepartementet i forbindelse med Kings Bay-saken. Skjerdal mistet jobben, men anla sak mot staten, vant og fikk jobben tilbake. Foto: NTB / Scanpix
PROFILERT ADVOKAT: Advokat Per Urdahl representerte blant annet departementsråd Karl Skjerdal i Industridepartementet i forbindelse med Kings Bay-saken. Skjerdal mistet jobben, men anla sak mot staten, vant og fikk jobben tilbake. Foto: NTB / Scanpix Vis mer

Advokaten flyttet også inn til Synnøve for å passe henne slik at hun slapp å bo på eldrehjem de siste årene, hvor hun mistrivdes.

Høiness sier til Dagbladet at Synnøve utnevnte henne til verge, og at hun fryktet at fjerne slektninger ville kreve arv etter hennes død.

Ikke problematisk Jussprofessor ved Universitetet i Bergen, Gudrun Holgersen, mener det ikke er problematisk å skrive andres testament når arven går til en sjøl.

- Det er ingen regler om hvem som kan føre testamentet i pennen og utforme teksten. Enhver har rett til å disponere sin egen arv. Det er bare barn og barnebarn som har rett på arv, sier hun.

- Det er sterke ord i loven, som tvang og svik eller annen utilbørlig påvirkning, som kan gjøre testamentet ugyldig og gi fjerne slektninger rett på arv.

At Høiness dikterte testamentet kan skyldes at dette var den mest praktiske måten å gjøre det på, mener Holgersen.

- Det er heller situasjonen omkring opprettelsen av testamentet som vil inngå i byfogdens samlede vurdering.

- Ingen eldreraner Høiness`advokat, Mette Yvonne Larsen ved advokatfirmaet Stabell & Co, mente gårsdagen «gikk som forventet».

- Vi har fått fram at hun ikke er noen eldreraner, sier hun til Dagbladet.

Slektningenes advokat, Fred A. Gade, i Arntzen de Besche ønsker ikke kommentere måten testamentet ble laget på.  Det ble ikke stilt spørsmål om Høiness`påvirkning av testamentteksten.

MILLIONVILLA: Striden står blant annet om ekteparet Urdahls gamle villa på Frogner. Eneboligen er i underkant av 200 kvadratmeter, med en tomt på 1,3 mål. I tillegg står et tilbygg på tomten, som er i underkant av 700 kvadratmeter, ifølge Plan- og bygningsetaten. Foto: Jacques Hvistendahl
MILLIONVILLA: Striden står blant annet om ekteparet Urdahls gamle villa på Frogner. Eneboligen er i underkant av 200 kvadratmeter, med en tomt på 1,3 mål. I tillegg står et tilbygg på tomten, som er i underkant av 700 kvadratmeter, ifølge Plan- og bygningsetaten. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media