Hun sa nei til Normans dyre ønsker

Departementsråd Karin Moe Røisland (59) røk uklar med statsråd Victor Norman fordi hun sa nei til flere av hans ønsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røisland er for tida ambassaderåd ved den norske EU-delegasjonen i Brussel og vil ikke kommentere statsråd Victor Normans pengebruk.

- Jeg vil av prinsipielle årsaker ikke uttale meg, sier Røisland. Hun har permisjon fra stillingen som departementsråd i Arbeids- og administrasjonsdepartementet fram til 1. januar neste år.

Konflikt

Røisland sluttet etter store samarbeidsproblemer med Norman.

Da Jørgen Kosmo ga fra seg nøkkelen til statsrådskontoret til Norman, fikk det øverste embetsverk i departementet fort merke den nye stilen. Norman forlangte et nytt rundt møtebord med åtte nye stoler til en pris av 56 000 kroner. Normans begrunnelse for at bordet måtte være rundt, var at «alle må være likeverdige når man skal bygge et team», ifølge VG.

Mens Kosmo var meget påpasselig med at ingen møteutgifter eller restaurantbesøk måtte overstige statens satser, skal Norman ha brydd seg lite med å overholde reglene.

Samtaletema

Normans ekstravagante stil og krav ble fort et tema i embetsverket. Departementsråd Karin Moe Røisland skal ved minst to anledninger ha sagt nei til hans krav. Det gjaldt ønsket om å få et piano og et Bang & Olufsen-stereoanlegg hjemme leiligheten.

Hun kontaktet Statsministerens kontor for å få vite standard ekstrautstyr til statsrådenes leiligheter. Verken piano eller B&O-anlegg sto på lista. Røisland sa nei, mens stabssjef John Engstrøm innvilget stereoanlegget til en verdi av 10540 kroner.

Ifølge VG har ingen av de øvrige statsrådene fått slikt ekstrautstyr.

Stor uenighet

Norman skal ha mislikt den motstanden og de oppfatningene han møtte hos sin departementsråd. Røisland og Norman var enige om at samarbeidet måtte opphøre.

De fant anledningen da et kjæresteforhold ble for pikant i Sosialdepartementets øverste ledelse. Departementsråd Ellen Seip hadde funnet den store kjærligheten i statssekretær Osmund Kaldheim og fant det opportunt å bytte plass med Røisland. Etter et halvt år ville Seip tilbake til Sosialdepartementet, fordi kjæresten Osmund Kaldheim da kunne gå til AAD som ny statssekretær etter Christine B. Meyer, som søkte avskjed på grunn av sitt forhold til statsråd Norman.

Røisland, derimot, kunne ikke gå tilbake. Hun dro til Brussel.

Mye å lære

- Jeg har mye å lære her, men jeg vil jo hjem igjen, sier hun.

Det er ikke er aktuelt å gå tilbake til stillingen som departementsråd så lenge Victor Norman sitter i statsrådsstolen.

Karin Moe Røisland som er utdannet sosionom og har jobbet mye i sosialetaten, og var aktiv SV-politiker fram til 1991 da hun ble assisterende fylkesmann i Oslo og Akershus under Kåre Willoch. I åra 1998- 2001 var hun konstituert fylkesmann.

SLUTTET : Departementsråd Karin Moe Røisland havnet i en konflikt med Victor Norman på grunn av ulike oppfatninger om roller, og fordi hun sa nei til hans ønsker om private goder.