Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Hun sa selv hun likte yrket sitt»

Den tidligere georgiske offiseren (31) som står tiltalt for menneskehandel, har sagt at han fordømmer kvinner som prostituerer seg frivillig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig hevder han at han var kjæreste med en av dem. Med rolig stemme forklarte georgieren sin versjon av hva som skjedde fra han traff de to kvinnene første gang.

Forklaringen står i skarp kontrast til tiltalen, som omfatter menneskehandel, gruppevoldtekt, vold, tvang og trusler.

Georgieren hevder at en av kvinnene som skal ha blitt tvunget til Norge, var hans kjæreste, og at hun solgte sex frivillig. Aktoratet leste flere ganger fra et politiavhør der den tiltalte uttalte seg sterkt nedsettende om kvinner som selger sex.

- En som selger kroppen sin, kan ikke forvente annen reaksjon. Det vil si at ingen lenger ser på deg som et menneske, sa han i avhør.

Georgieren skildret i samme avhør en situasjon der de prostituerte måtte utføre seksuelle tjenester for flere menn på en fest. Georgieren er tiltalt for en liknende voldtekt, men hevdet i retten at dette ikke var noe han hadde vært med på.

- Etterforskerne spurte om hvordan prostitusjon fungerte, og da svarte jeg på det. Teorien har jeg fra et TV-program jeg har sett.

- Frivillig prostitusjon

31-åringen sa også at hans inntrykk er at prostituerte stort sett lyver.

- De som er rundt dem, ser på det de driver med som veldig negativt. De lyver for å forklare hvorfor de begynte. Han legger ikke skjul på at kvinnen han oppgir at han var kjæreste med, jobbet som prostituert. Han benekter imidlertid at det var han som organiserte sexsalget, og legger skylden på en medtiltalt 39-åring.

- Vet du om hun fikk beholde noen av pengene hun tjente?

- Det vet jeg ikke. Jeg tror ikke det. Tidligere i sin forklaring sa mannen at den unge jenta som han oppgir var kjæresten, ikke hadde noe imot å selge sex til norske horekunder.

- Hun sa selv hun likte yrket sitt.

Han innrømmet bare ett tilfelle av vold, og forklarer voldshandlingen med at kvinnene hadde stjålet metadon fra ham.

- Syntes synd på henne

Georgieren møtte den unge russiske kvinnen i en by i Litauen høsten 2001. Påtalemyndigheten mener han voldtok kvinnen allerede første kvelden, noe han benekter.

- Vi hadde intimt samvær. Hun fortalte at hun hadde problemer i hjemlandet, og at hun var på vei til Sverige for å jobbe som prostituert. Jeg syntes synd på henne. Jeg synes synd på henne fremdeles.

Mannen, som har sittet varetektsfengslet i over 18 måneder, la ikke skjul på at han har ei tøff fortid.

Militær karriere

Da aktoratet spurte hva han hadde jobbet med, svarte mannen:

- Du kan si at jeg har hatt tre yrker. Jeg har vært redningsmann, yrkessoldat og profesjonell tyv.

Hans forsvarere Gunhild Bergan og Øivind Sterri reagerer på det de mener er en ensidig framstilling av saken fra politiets side.

- Min klient kjenner seg ikke igjen i den framstillingen politiet gir. Vi har bedt om at det blir foretatt avhør av navngitte personer. Det har ikke blitt gjort, sier Bergan. De reagerer også på hvordan aktoratet bruker gamle politiavhør i retten.

NEKTER SKYLD: Den 31 år gamle georgieren hevder de fornærmede kvinnene lyver når de beskylder ham for gjentatte voldtekter, grov vold, trusler og frihetsberøvelse. På tegningen er aktor Hans Jørgen Bender i bakgrunnen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media