Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hun sa til mor at hun ville stikke ut øynene sine dersom hun ble sendt tilbake til sykehuset

13-åringen ble innlagt på sykehus nyttårsaften 2014 - ett år etter døde hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GJØVIK / OSLO (Dagbladet): Mora i 40-åra som er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge etter at datteren (13) ble funnet død på hytta på Beitostølen, nyttårsaften, forklarte seg i dag i et fengslingsmøte i Gjøvik tingrett.

Like etterpå uttalte hennes forsvarer Aasmund Olav Sandland seg til pressen.

Han og hans klients oppfatning av saken er at dette er et tragisk dødsfall og ikke en straffesak. Dattera døde ett år etter hun ble innlagt, og ville ikke legges inn på sykehus før hun døde av det politiet mener var avmagring på nyttårsaften 2015.

- Hun var i behandling og var innlagt på sykehus fra 31.12.2014 ut februar 2015. Målet var å legge på seg og komme i balanse. Oppfølgingen begynte imidlertid å avta etter det, sier Sandland.

Ville ikke legges inn Ett år etter hun ble lagt inn, 31.12.2015 ble 13-åringen funnet død på familiens hytte på Beitostølen.

Dattera skal da ha uttrykt overfor mor at hun ikke ville bli lagt inn på sykehus inn mot nyttårsaften.

- Hun sa til mor at hun ville stikke ut øynene sine dersom hun ble sendt tilbake til sykehuset, sier han til Dagbladet

- Hun beskrev selv at hun ville skade seg om det ble et tema, sier Sandland.

- Realiteten er at datteren faller sammen rundt 19.30. Det drives hjertekompresjon, og det ringes nødetaten, sier han.

Sandland forklaret at mora ikke var i kontakt med helsevesenet i dagene før dattera døde. Kvinnen er også for å ikke ha gitt datteren nødvendig hjelp.

Var i kontakt med familie Sandland opplyser til Dagbladet at mora og dattera hadde kontakt med øvrig familie både på nyttårsaften og i dagene før.

- Det var tekstmeldinger med familien i Oslo. Kontakten var ordinære telefonsamtaler og tekstmeldinger i dagene før og på nyttårsaften, sier han.

BRAST I GRÅT: Den siktede kvinnen forklarte seg i halvannen time før retten ble hevet til pause. Hun brast ut i går på vei ut av Gjøvik tingrett,  der hun ble framstilt for fengsling i dag. Her sammen med forsvarer, advokat Aasmund Olav Sandland. Mora har sagt ja til å la seg fotografere anonymisert. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BRAST I GRÅT: Den siktede kvinnen forklarte seg i halvannen time før retten ble hevet til pause. Hun brast ut i går på vei ut av Gjøvik tingrett, der hun ble framstilt for fengsling i dag. Her sammen med forsvarer, advokat Aasmund Olav Sandland. Mora har sagt ja til å la seg fotografere anonymisert. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han forklarer imidlertid den tøffe situasjonen i forkant av dødsfallet.

- Hun påpekte i retten at hun har vært innom fastleger, 4-5 helsestasjoner, psykiatri, klage til fylkesmannen og framstått på TV om mobbing generelt. Dette er en person som har gjort langt mer generelt enn normalsituasjonen.
 
Tidligere hadde hun vært på barne- og ungdomspsykiatri hvor hun ikke følte hun fikk bistand.

Det har ikke vært noen flere sykehusinnleggelser etter dette. Sandland sier at siste kontakt med helsevesen var høsten 2015 og da i fastlegesammenheng.

Politiet begjærer fire ukers varetekt for mora i 40-åra. Sandland begjærer kvinnen løslatt.

Kvinnen var ikke avhørt av politiet før fengslingsmøtet, så avhøret i dag blir sett på som rettslig der kvinnen la fram sin egen versjon.

Kvinnen forklarte seg i halvannen time før retten ble hevet. Mora tok også en liten pause tidligere under forklaringen.  Etter pausen i Gjøvik tingrett skal politiet redegjøre for etterforskningen.

Politiet skal etter planen holde en pressekonferanse om dødsfallet nå like etter klokka 16.00.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media