Kallmyr-saken

- Hun satte bare på sin egen vask

Jøran Kallmyr forsvarte seg innbitt på «Politisk kvarter».

Jøran Kallmyrs au pair måtte forlate landet på grunn av brudd på utendlingsloven. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Jøran Kallmyrs au pair måtte forlate landet på grunn av brudd på utendlingsloven. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

- Kan du fortsette som justisminister dersom du har brutt reglene? ville programleder Bjørn Myklebust vite da han presset Jøran Kallmyr (Frp) hardt i dagens «Politisk kvarter» på NRK.

- Vi mener vi ikke har brutt reglene, men dersom vi har det, er det beklagelig, svarte justisministeren.

- Jobbet ikke

Onsdag ble det kjent at justisminister Jøran Kallmyrs au pair måtte forlate Norge 10. mai på grunn av brudd på utlendingsloven.

UDI mener at hun har hatt ulovlig opphold og arbeid hos justisministeren. Kallmyr bekreftet selv onsdag at au pairen bodde hos hans familie, og sier hun gjorde det uten å jobbe.

I saken er det sentralt hvorvidt au pairer som bytter vertsfamilier kan flytte inn hos en ny familie eller ikke før søknaden har blitt fysisk levert hos politiet.

Kallmyr har erkjent at han kan ha vurdert regelverket feil.

I intervjuet på «Politisk kvarter» hevdet ministeren imidlertid hardnakket at han og kona, Torunn Smedal Kallmyr, bare har handlet i tråd med praksisen au pairens byrå og andre med inngående kjennskap til ordningen praktiserer.

- Det har tydeligvis utviklet seg en praksis. Den må også gjelde for oss, sa Kallmyr, og sa det er delte meninger i jussmiljøet om dette.

Sjekket ikke reglene

Programleder Myklebust fant det merkelig at Kallmyr, som selv er jurist og toppolitiker, ikke sjekket reglene selv, men bare tok for god fisk hva han ble fortalt, og leste seg til fra andre kilder, som Norsk Folkehjelps brosjyre «På like fot», som blir sendt til vertsfamilier.

Kallmyr på sin side mente UDI på den ene siden ikke har konkludert med at au pairen jobbet hos familien i tida hun bodde der, men at de likevel utviste henne på samme grunnlag.

- Så au pairen satte ikke på en eneste vask i løpet av to måneder? spurte Myklebust.

- Hun satte på sin egen vask, parerte justisministeren.

- Måtte hjelpe

Kallmyr vedgår at han og kona ikke sjekket med UDI om regelverket, men sier de stolte på au pair-byrået.

- Byrået var sikre på at dette var greit. Vi valgte å følge rådet - hvis det var feil, tar jeg selvkritikk, sa han.

Kallmyr understreket at au pairen, som hadde meldt overgang fra sin opprinnelige familie, var i en fortvilet situasjon.

- Hun var 12 000 kilometer hjemmefra, uten penger. Vi kunne ikke kaste henne på gata.

Klager på vedtaket

Basert på en e-post fra au pair-byrået har Kallmyr sagt at han trodde au pairen kunne flytte inn hos dem, selv om hun ikke hadde levert søknaden hos politiet.

Hele e-posten kan leses her.

Au pairen flyttet inn hos den daværende advokatens familie 22. august i fjor, noe som ifølge UDI var i strid med regelverket. Selv om elektronisk søknad er sendt, må man vente på å få time hos politiet. Dermed er ikke vilkårene for å bo og jobbe hos den nye vertsfamilien oppfylt, ifølge UDIs vedtak og praktisering av regelverket.

Au pairen fikk én dag på å forlate landet. Først ble det opplyst at hun ikke klaget på vedtaket og reiste hjem. I går kveld valgte hun allikevel å sende inn en klage på UDIs vedtak. Det bekreftet kvinnens advokat i en SMS til VG.

Fristen for å klage på vedtaket var i dag.