Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hun satte livet mitt på spill

Forfatter Amal Aden politianmeldte i går Hege Storhaug og Human Rights Service.

ANMELDTE HRS:  Her anmelder forfatteren Amal Aden stiftelsen Human Rights Service (HRS) til politiet. Foto: Nina Hansen
ANMELDTE HRS: Her anmelder forfatteren Amal Aden stiftelsen Human Rights Service (HRS) til politiet. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| HØNEFOSS (DAGBLADET): I går politianmeldte forfatter Amal Aden sin tidligere arbeidsgiver Human Rights Service (HRS). Anmeldelsen gjelder brudd på arbeidsmiljøloven, krenkende påstander og ulovlig overvåkning. Aden hevder blant annet at daglig leder Rita Karlsen og informasjonsansvarlig Hege Storhaug skal ha gjort film- og lydopptak av Aden uten hennes viten eller samtykke.

— Jeg vil at HRS skal etterforskes, og jeg håper på en rettssak for å få fram sannheten. Jeg vil at denne saken skal få konsekvenser, og at HRS skal få den straffen de fortjener. Jeg gjør ikke dette bare for meg. Jeg gjør det for andre innvandrerbarn og kvinner, sier Aden.

Bitter strid
Amal Aden, som i fjor skrev boka «Se oss», om kvinner i det norsksomaliske innvandrermiljøet, har havnet i en bitter strid med HRS. Aden, som var ansatt i organisasjonen i tre måneder i vinter, kom i Klassekampen for to uker siden med harde anklager mot organisasjonen, som mottar 1,8 millioner kroner i statsstøtte hvert år.

I tillegg til at klagene er framført i møter med Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID), har Aden sendt det hun hevder er dokumentasjon til departementet. Dagbladets papirutgave presenterer i dag innholdet i anklagene.

Aden hevder blant annet at Hege Storhaug skal ha gitt henne vodka og svinepålegg for å «teste hvor integrert» Aden er.

—Dette er tøv og kreativitet uten sidestykke, sier daglig leder i Human Rights Service, Rita Karlsen.
Både hun og informasjonsansvarlig Hege Storhaug avviser påstandene fra Amal Aden på alle punkter.

—Vi har ikke vodka eller annen alkohol på jobb, og vi serverer ikke svinepålegg til muslimer, sier Hege Storhaug til Dagbladet.

Barn som agn
Human Rights Service har blant annet vurdert å la Adens barn bli brukt som «agn». Aden skulle i så fall late som om hun vil sende barna sine til omskjæring og en ekstremistisk skole i utlandet, for slik å bevise at slikt skjer.

Framgangsmåten blir beskrevet i et dokument som Aden hevder er et uoppfordret forslag fra Hege Storhaug, mens sistnevnte hevder at dette er et referat fra et møte der Aden selv foreslo dette. I dokumentet stiller Storhaug spørsmål ved Adens sikkerhet i etterkant, og presiserer at en slik strategi derfor må vurderes svært nøye.

Ifølge dokumentet sendt AID, hevder Aden at HRS har satt henne i fare, ved å gi inntrykk av at hun er kilden bak flere av anmeldelsene organisasjonen har kommet med mot foreldre som skal ha kjønnslemlestet barna sine.

- GRUNNLØSE PÅSTANDER: Hege Storhaug og HRS kaller påstandene grunnløse og vurderer rettslige skritt mot Amal Aden. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
- GRUNNLØSE PÅSTANDER: Hege Storhaug og HRS kaller påstandene grunnløse og vurderer rettslige skritt mot Amal Aden. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

— Det medfører ikke riktighet. Nå har de satt livet mitt på spill. Nå føler jeg at de prøver å gi meg skylden for all galskapen de har gjort, står det i brevet.

Vurderer anmeldelse
Human Rights Service innrømmer å ha gjort hemmelige lydopptak i møter med Amal Aden, men benekter å ha brutt arbeidsmiljøloven eller å ha kommet med krenkende påstander. De vurderer også å gå til rettslige skritt mot Amal Aden.

— Vi vurderer søksmål mot Amal Aden. Det går ikke an at noen går ut for å ødelegge for noen personlig og profesjonelt med grunnløse påstander. Vi er for likebehandling av folk, sier informasjonsansvarlig Hege Storhaug.

- Hvis du har ikke-vestlig innvandrerbakgrunn, synes det som om man har mye lettere for å komme på trykk med de merkeligste påstander.

Human Rights Service har gjentatte ganger siden oppstarten i 2002 fått kritikk for sin metodebruk, og en rekke kvinner som har vært i kontakt med organisasjonen har i mediene gått ut mot HRS. De har hevdet at de har følt seg presset til å stå fram, for deretter å ha blitt sviktet av HRS.

— Dere har havnet i liknende situasjoner, med tilsvarende påstander før. Hva tror dere er grunnen til dette?

— Noen ønsker tydeligvis å stoppe det viktige arbeidet vårt.

Daglig leder Rita Karlsen har innrømmet å ha tatt opp samtaler med Aden uten hennes vitende.
— Jeg er den første til å innrømme at det er svært trist at jeg skulle komme i en situasjon der jeg som arbeidsgiver så meg nødt til å fange inn fortida ved lydbåndopptak. Deretter må jeg minne om at det faktisk er vi som blir angrepet, og lydopptakene taler for seg selv, sier Karlsen til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!