Hun skal håndtere Trump, Putin og Xi

Topp-diplomaten Mona Juul (61) ble kjent for sin rolle i de hemmelige forhandlingene om Oslo-avtalen. Nå får hun nøkkelrollen med å lede Norges arbeid i FNs sikkerhetsråd.

I NEW YORK: FN-ambassadør Mona Juul får en viktig rolle for norsk diplomati når hun nå skal lede Norges daglige arbeid i FNs sikkerhetsråd. Om halsen har hun munnbind i rosa, som var Norges valgkampfarge i FN. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
I NEW YORK: FN-ambassadør Mona Juul får en viktig rolle for norsk diplomati når hun nå skal lede Norges daglige arbeid i FNs sikkerhetsråd. Om halsen har hun munnbind i rosa, som var Norges valgkampfarge i FN. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Lang tids politisk og diplomatisk arbeid ble kronet med hell, da Norge onsdag ble valgt inn i FNs sikkerhetsråd.

Norge slo ut Canada som også ønsket en plass i rådet. Sammen med blant annet Irland, India og Mexico tar vi fra 1. januar neste år sete som et av ti land valgt for to år.

FN-ambassadør Mona Juul har vært sentral i arbeidet med Norges kampanje.

- Dette er en valgkamp som har vært ekstremt krevende. Vi har holdt på siden vi lanserte oss i 2007. Så vi har holdt på i 13 år, sa Juul da Dagbladet traff henne i New York onsdag.

Nå blir Mona Juul Norges kvinne i sikkerhetsrådet i det daglige, bekrefter utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

- Det er to møter hver dag og FN ambassadøren som har sete i det daglige. I tillegg vil det være flere møter der utenriksministre, statsministre og presidenter også deltar, sier Søreide til Dagbladet.

Høy prestisje

Seniorforsker Niels Nagelhus Schia ved Nupi sier posisjonen topp-diplomaten går inn i, rangerer høyt.

- Det er prestisjefullt å få representere Norge på denne måten, slår han fast. Han mener han har gode forutsetninger for jobben.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer