Hun skal rydde i polets rekker

Siri Beate Hatlen (48) kan nyte et glass god vin, men kan ingenting om Vinmonopolet som hun nå skal lede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hatlen ble glad da helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad ringte henne tirsdag med spørsmål om hun ville overta som styreleder i Vinmonopolet etter advokat Harald Arnkværn som trakk seg med umiddelbar virkning da de ansatte ikke lenger hadde tillit til ham.

-  Jeg syntes det var spesielt hyggelig at jeg fikk en slik tillitserklæring fra en ny regjering, sier Hatlen som også for fem år siden fikk telefon fra en Ap-statsråd. Da var det helseminister Tore Tønne som ville ha henne som styreleder i Helse Øst, men Hatlen er selv ikke medlem i noe politisk parti.

Styreproff

Hatlens er snart inne i sitt sjette år som leder i Helse Øst. Til og begynne med var dette en heltidsjobb da hun måtte sette sammen nye styrer i 15 nye helseforetak. Da jobben var gjort, ble hun overrakt et gullforgylt glasseple av helseminister Dagfinn Høybråten.

På midten av 90-tallet fikk firebarnsmora nok av karrierejaget innen offshore der hun hadde startet som utdannet sivilingeniør. Av hensyn til familien og seg selv skiftet hun kurs og engasjerte seg i kultur. Hun «slokket branner» i Museet for samtidskunst, Henie Onstad Kunstsenter og Universitetsforlaget.

Godt valg

Kanskje ble hun også inspirert til bransjeskiftet av sin mann, konserndirektør Birger Magnus i Schibsted. Men det første hun gjorde i går var å ringe til poldirektør Knut Grøholt som neppe sitter trygt i sjefsstolen - uten tillit fra sine ansatte.

-  Ut fra omtale, tror jeg dette er et godt valg og jeg ser fram til å samarbeide med henne, sier Grøholt til Dagbladet. Da hadde Hatlen allerede vært på tråden. Til uka starter ryddejobben.

Fjellklatrer

Statlige virksomheter kjenner Hatlen godt fra før. Hun er styreleder i Selskapet for industrivekst (SIVA) og styremedlem i Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Hun er også styremedlem i børsnoterte selskaper som Kongsberggruppen og Smedvig ASA. I kraft av sin bakgrunn som ingeniør og ikke at hun er kvinne. Hatlen er nemlig ingen tilhenger av kvoteringsregelen.

Derimot er hun noe så sjeldent som en godt voksen kvinnelig klatrer. Ikke i business, men i fjell.

RYDDER: - Jeg fikk en time på å bestemme meg, men jeg gleder meg til å ta fatt på Vinmonopolet. Det er en spennende bedrift med et stort samfunnsansvar, sier Siri Beate Hatlen.