- Hun skjønner ikke hvordan hun skal die

Har du et tips som kan redde sjiraff-babyen i Kristiansand?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Fra fortvilelse til jubel i babyavdelingen i Kristiansand Dyrepark i går: sjraffungen blir ikke jagd bort av mor Malin og får stå i fred under det melkesprengte juret.

Og ett skritt tilbake og en ny dose tvil i dag på den velvoksne babyens (170 cm høy, drøyt 60 kilo tung) sjette levedag: jentungen vil ikke suge på noe som helst.

Det var mandag at dyrepasserne til sin store overraskelse fant en nyfødt sjiraffbaby da de kom på jobb.

Det begynner å haste - og dyrepasserne i Kristiansand tar gladelig i mot tips fra Dagbladet.no’s babykyndige lesere. Er det noen som har et lurt triks for å få de aller yngste til å ta puppen?

Plutselig slapp hun til

- Det var optimisme her i går da Malin ikke lenger avviste sin førstefødte. Vi hadde gitt mora beroligende i tre dager, og så plutselig lot hun ungen slippe til, sier dyrepasser Mikael Jansen til Dagbladet.no.

Han understreker at de bruker et beroligende middel som bare virker en time av gangen.

- Jeg skal ikke påstå at det var den store morsfølelse å observere, men hun lot i alle fall ungen slippe til. Men så skjer det absolutt ingen ting.

HIT, MEN IKKE MER:  Sjiraffbabyen i Kristiansand Dyrepark kommer fram til mammas jur, men skjønner ikke hvordan hun skal suge. Derfor får hun nå intravenøs føde gjennom kanylen som er festet på halsen. Foto: ROLF-ARNE ØLBERG,  KRISTIANSAND DYREPARK
HIT, MEN IKKE MER: Sjiraffbabyen i Kristiansand Dyrepark kommer fram til mammas jur, men skjønner ikke hvordan hun skal suge. Derfor får hun nå intravenøs føde gjennom kanylen som er festet på halsen. Foto: ROLF-ARNE ØLBERG, KRISTIANSAND DYREPARK Vis mer

- Har prøvd en haug smokker

- Ungen vil ikke ta til seg mat, vi har prøvd en haug forskjellige smokker med melk og andre smaker, men det var ingen respons, sier Jansen.

I går kveld ble ungen flyttet for seg selv. Men i dag har den heller ikke vist tegn til sugerefleks.

- Vi har søkt råd i andre dyreparker med sjiraffer, men ingenting har hjulpet. Så vi tar gjerne i mot tips folk som har erfaringer med tobeinte babyer, kalver, grisunger eller hva det måtte være, sier Jansen, som er sjef for det daglige tilsynet med afrikanske dyr i Parken.

Har noen dager

- Hvordan er formen til sjiraffungen?

- Jo, den virker fin, men før eller seinere må den jo lære å ta til seg mat selv. Vi gir en intravenøs væskeblanding med blant annet glukose en gang i døgnet. Og den unge frøkenen får råmelk fra ku via en tube i halsen..

- Hvor lang tid har dere til å lære henne å få i seg mat på egenhånd?

FØRSTE NÆRKONTAKT:  Sjiraffmamma Malin slipper nå sin førstefødte til, men babyen skjønner ikke hvordan hun finner mat. Nå har passerne i Dyreparken en uke på seg. Foto: ROLF-ARNE ØLBERG, KRISTIANSAND DYREPARK
FØRSTE NÆRKONTAKT: Sjiraffmamma Malin slipper nå sin førstefødte til, men babyen skjønner ikke hvordan hun finner mat. Nå har passerne i Dyreparken en uke på seg. Foto: ROLF-ARNE ØLBERG, KRISTIANSAND DYREPARK Vis mer

- Vi skal være tålmodige. Kolleger i andre dyreparker har fortalt at sugerefleksen plutselig kan komme halvannen til to uker etter fødsel. Så vi har noen dager.

Matta var først

Den høyreiste babyen er den 10. levendefødte sjiraffunge i Kristiansand Dyrepark. Ledelsen i Dyreparken er på studietur i USA, og vil ikke ha noen navnekonkurranse før de vet om det går bra med den lille.

Den første sjiraffen født i Kristiansand ble døpt Matta etter byens store fotballprofil Svein Matta Mathisen.

Her finner du navnene på de ni første Sørland-sjiraffene.

Hemmelig kjælenavn

Sjiraffsjef Jansen røper at den nye frøkenen har fått et internt kjælenavn blant de ansatte i Dyreparken.

Det vil han ikke røpe.

- Hun skjønner ikke hvordan hun skal die

- Så hun er kanskje oppkalt etter en av sjefene, da?

- Du er kanskje inne på noe der.

TIL INGEN NYTTE: : Sjiraffbabyen i Kristiansand har ikke latt seg friste av dette dieutstyret. Har du et tips som kan redde babyen?
SKJØNNER IKKE: Ingen forsøk på å få sjiraffungen til å drikke av tåteflaske har lykkes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer