Hun skulle bare hjem igjen

GRIMSTAD (Dagbladet): Bildet viser tirsdagens tragedie, på sprengningsstedet der en ti kilos stein traff trebarnsmoren Karin Andersen (36) fra Homborsund. - Det er mer sannsynlig å vinne i lotto enn at den steinen skulle gå inn bilvinduet og treffe henne, sier stasjonssjef Sverre Ohrvik ved Grimstad politikammer vantro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik setter han ord på den tragiske og helt usannsynlige hendelsen som skaker opp lokalsamfunnet i Grimstad.

Eldstegutten på 13 var akkurat kjørt på trening i Grimstadhallen, og mor var på vei bort fra parkeringsplassen. Cirka 350 meter unna går dagens siste sprengningssalve på Ugland-tomta, stedet der Ericsson skal anlegge sitt nye driftsbygg.

Flere steiner kastes ut fra sprengningsstedet. En av dem, stor som en håndball, treffer mor i hodet der hun sitter i bilens førersete. Bilen får ikke en skramme. Bare ruta knuses.

Forlatt

Tilbake sitter familiefaren, eldstesønnen på 13 og to yngre søsken. I sjokk. Fire nøkkelpersoner fra skytelaget fra Repstad Anlegg A/S i Søgne like utenfor Kristiansand har vært i politiavhør, deriblant skytebasen som hadde hovedansvaret for den katastrofale sprengningen.

Det er på det rene at det ikke ble brukt sprengningsmatter da salven gikk.
Til stede under avhørene var også seksjonssjef i Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern, Hans-Jørgen Eriksen. Selv om det årlig omkommer folk i sprengningsulykker, betegner han tirsdagens ulykke som svært spesiell.

- Det er altfor tidlig å trekke sikre konklusjoner om hva som gikk galt, sier han til Dagbladet.

Rettssak?

Selve steinen som traff Karin Andersen og drepte henne, er vel forvart. Den veier like under ti kilo.

Stasjonssjef Sverre Ohrvik forteller at politiet har vært i kontakt med de pårørende. Han mener det ikke er noe behov for å si noe om hvordan de har det.

Han kan ikke svare på hvorvidt det var mangelfull sikring som var årsak til tragedien. Steinen forvares trygt i tilfelle saken ender med en rettsak.

I juridisk sammenheng er skytelaget og basen fra Søgne like utenfor Kristiansand hovedobjekter. Det gjelder også deres arbeidsgiver, Repstad Anlegg A/S.

Lamslåtte

- Sprengningsarbeidene på Ugland-tomta har foregått i en måned. Vi har ikke fått rapporter om uhell eller klager av noe slag, sier politisjef Ohrvik.

De pårørende har fått hjelp av fagpersonell for å takle krisen best mulig. Det samme har de åtte ansatte i skytelaget fått.

Daglig leder Arnstein Repstad i Repstad Anlegg A/S er selv lamslått etter ulykken i går ettermiddag:

- Det er de pårørende som er i våre tanker. Mine folk har vært til legebehandling. Så får politiet komme opp med årsakssammenhengen seinere, sier Repstad.

UMULIG: Steinen fløy 350 meter før den traff Karin Andersens bil.