Hun skulle dødd for 44 år siden, men julaften i år gikk Vesna Vulovic bort

Kvinnen som overlevde et fall på 10 000 meter døde i sin leilighet i Beograd.

HAVNET I REKORDBØKENE: I 1972 overlevde Vesna Vulovic angivelig et fall på 10 000 meter da flyet hun var på styrtet. Julaften 2016 gikk hun bort. Foto: AP
HAVNET I REKORDBØKENE: I 1972 overlevde Vesna Vulovic angivelig et fall på 10 000 meter da flyet hun var på styrtet. Julaften 2016 gikk hun bort. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Vesna Vulovic kom i Guinness rekordbok da hun overlevde et fall på 10 000 meter i 1972.

Julaften melder serbiske at Vulovic nå er gått bort. Hun ble funnet død i sin leilighet i Beograd av venner, skriver The Guardian, som ikke oppgir noen dødsårsak.

Det var under en flyvning fra Stockholm til Zagreb at en eksplosjon ombord på Yugoslav Airlines DC 9-fly medførte at flyet styrtet fra 10 kilometers høyde over gamle Tsjekkoslovakia. 23 passasjerer og mannskapet på fem ble drept. Kun én overlevde.

Mirakuløst nok ble flyvertinnen Vesna Vulovic funnet i live og hun ble følgelig et kjent ansikt i hjemlandet.

Å overleve et slikt fall skal selvsagt være umulig, og Vulovic lå atpåtil innesperret i flyets hale mens det stupte fra luften. Da flyet nærmet seg bakken skal grantrær og snø ha dempet fallet såpass at Vulovic overlevde der hun lå innepakket i halepartiet.

Vulovic ble reddet av en skogsarbeider som raskt kom til stedet, og lå hele 16 måneder på sykehus før hun ble skrevet ut. Hun var først lam fra livet og ned, men ble etterhvert kvitt mesteparten av de fysiske plagene etter flystyrten og vendte til og med tilbake til jobben - riktignok på flyselskapets hovedkontor, ikke som flyvertinne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer