Hun skulle gjøres mindre attraktiv

TRONDHEIM (Dagbladet): Terje Wiik (51) er tiltalt for å ha tatt livet av eks-kjæresten med gift. Selv hevder han at han ikke ønsket henne død, men bare ville gjøre henne mindre tiltrekkende for andre menn. Tiltaltes bror, Lars Wiik (49), sier til Dagbladet at han tror broren handlet i panikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag starter rettssaken mot den Statoil-ansatte sivilingeniøren i Trondeim byrett.

- Terje kjempet for å få henne tilbake, men han gjorde det på en veldig, veldig, veldig dum måte. Og det endte dessverre som det gjorde, sier Lars Wiik, som bor i Hattfjelldal i Nordland.

Ifølge påtalemyndigheten skal broren ha tatt livet av eks-kjæresten Inger Lise Bakken på den mest utspekulerte måten:
Tre ganger skal han ha blandet giften thallium i hennes drikkevarer. Først to ganger i cola, så en gang i konjakk, rødvin og Farris.

Den første forgiftningen skal ifølge tiltalen ha skjedd i begynnelsen av juni 1998. Eks-kjæresten skal ha blitt meget syk med voldsomme smerter, depresjon og angst.
Men selv om tiltalte var nær henne og så lidelsene, skal han ha forgiftet henne to ganger til.

Vantro

Lars Wiik forteller at familien reagerte med vantro da de første gang hørte om mistanken som var rettet mot broren.

- Vi nektet å tro at han hadde gjort det han ble beskyldt for. Slik vi har lært ham å kjenne, kunne vi aldri tenke oss at han skulle gjøre noe sånt, sier Lars Wiik.

Han har flere ganger snakket med den varetektsfengslede broren på telefonen, seinest i forrige uke.

- Jeg ønsket ikke at hun skulle dø. Men forholdet var ikke helt bra, så jeg ville gjøre henne uattraktiv for andre menn, skal den drapstiltalte 51-åringen ha sagt til sin bror.

Ifølge broren erkjenner tiltalte at han gjorde noe galt da han forgiftet eks-kjæresten, men han erkjenner ikke overlagt drap.
- Jeg vet ikke hvordan han kunne gjøre det han gjorde, men jeg tror han handlet i panikk, for å si det på en enkel måte. Jeg har sagt til Terje at han må ha vært helt bevisstløs i gjerningsøyeblikket, for jeg har aldri kjent ham sånn, sier Lars Wiik.

De er til sammen fire søsken, og har en mor på 81 år. Familien føler at den voldsomme mediedekningen har vært en hardere straff for dem enn for Terje Wiik, som den første tida satt fengslet med brev- og besøksforbud.

- Det har vært spesielt tøft for vår mor, sier Lars Wiik.

Terje Wiik har vært gift to ganger. Han har to voksne døtre, en mindreårig funksjonshemmet sønn og ett barnebarn.

Normalt liv

Broren beskriver tiltalte som en snill mann som har levd et normalt liv med mye lesing og mye reising.
- Terje er flink, men når han i avisene blir framstilt som en lynende intelligent person, mener jeg eks-kjærestens død beviser det motsatte. Hadde han vært lynende intelligent, ville han greid å gjennomføre det han hadde tenkt, sier Lars Wiik.

Han beskriver brorens psykiske tilstand som litt opp og ned i varetektsperioden, men at han var veldig nedfor da han ringte i forrige uke. Årsaken skal ifølge Lars Wiik være at politiet hadde lagt obduksjonsbilder av eks-kjæresten inn i saksdokumentene.
- Politiet prøver å psyke meg ned før rettssaken. Det gjorde de også den første tida i fengslet, for å få meg til å komme med en tilståelse, skal den giftdrapstiltalte ha sagt til sin bror.

Han skal ha gitt uttrykk for at synet av bildene gikk veldig inn på ham.

- Jeg var jo tross alt veldig glad i henne, skal han ha sagt.

Lars Wiik sier at tiltaltes familie gruer seg til rettssaken, men at det også skal bli godt å bli ferdig med den. Selv skal han møte som vitne 26. januar.

- Alle skal ha straff for det gale de gjør, men dommen skal være riktig og ingen skal dømmes på forhånd, sier Lars Wiik.