Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hun skulle møtt på jobb i dag

«Anne var en fantastisk medarbeider.» Slik blir Anne Orderud Paust (47) beskrevet. Men det siste året var et mareritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tung minnestund i Forsvarsdepartementet

Fotspor kan avsløre morderen

I mer enn ti år var hun forsvarsministerens personlige sekretær. Forsvarsminister Eldbjørg Løwer var hennes femte sjef. Annes plan var å begynne på jobben igjen i dag, 11 dager etter begravelsen til ektemannen Per Paust. Hun var så pliktoppfyllende at hun først planla å møte på kontoret i departementet for en uke siden, bare fire dager etter begravelsen i Risør. Hun ble sterkt rådet til å vente noen dager til, et råd hun fulgte. Per Paust døde 55 år gammel, bare noen uker etter at han fikk vite at han var rammet av kreft. Den siste tida oppholdt de to seg i Risør der de sammen hadde pusset opp hans barndomshjem. Etter at de giftet seg i 1992, la de også ned et stort arbeid i rehabiliteringen av leiligheten de kjøpte på Skillebekk i Oslo.

Elitekorps

Anne Orderud Paust hørte til elitekorpset av statsrådssekretærer. Hun kom til Forsvarsdepartementet fra Utenriksdepartementet der hun i en årrekke var sekretær for Norges ambassadør til NATO. I flere år arbeidet hun i denne perioden for ambassadør Eivinn Berg. Etter årene ved NATO-ambassaden fikk hun jobben som sekretær for daværende forsvarsminister Johan Jørgen Holst. Hun fortsatte under Per Ditlev Simonsen og deretter Jørgen Kosmo. Fram til hun fulgte Per Paust til hans vikariat i New York, arbeidet hun for Dag Jostein Fjærvoll, og gjenopptok arbeidet for ham fra midten av januar i år. Folk som hadde med henne å gjøre, sier til Dagbladet at Anne beholdt roen og effektiviteten også når det utviklet seg politiske, diplomatiske eller praktiske kriser rundt ambassaden eller departementet. Og hun mistet aldri humøret. Hun kom lett i kontakt med mennesker, og gjorde inntrykk på dem hun var i kontakt med. At hun satt som den nærmeste medarbeideren til skiftende forsvarsministrer, viser at hun hadde departementets tillit og Forsvarets høyeste klareringer.

Anne Orderud Paust ble kjent for offentligheten da det i juli i fjor ble oppdaget dynamitt uten tennsats under bilen hun hadde brukt til jobben.

Politialarm

Nærheten til forsvarsministeren og ekteskapet med Per Paust som var prosjektleder i Utenriksdepartementets avdeling for sikkerhetspolitikk og nedrustning, gjorde at dynamittfunnet utløste både stor politialarm og omfattende dekning i media. Da det en måned seinere ble funnet en lekk beholder med propangass og en liten kanne bensin utenfor døra til ekteparets leilighet, mente politiet at det ikke lenger var trygt å bli boende i leiligheten så lenge disse sakene var uoppklarte. Løsningen ble at Per Paust ble bedt om å vikariere for generalkonsul Jan Flatla i New York under hans sykefravær fram til årsskiftet. Ekteparet Paust kom tilbake fra New York i midten av januar i år, og begge gikk tilbake til sine stillinger i departementene.

Uoppklart

De underlige attentatforsøkene i fjor mot ekteparet Paust, er fortsatt uoppklarte. Politiet kom ikke til noen konklusjon i etterforskningen, men var av den oppfatning at anslagene var rettet mot henne og ektemannen privat, og ikke mot verken Forsvarsdepartementet eller Utenriksdepartementet. Det ble aldri framsatt noen skriftlige eller muntlige trusler mot de to i forbindelse med attentatforsøkene. Overvåkingspolitiet ville i går ikke uttale seg om det har vært satt i verk spesielle sikkerhetstiltak rundt ekteparet Paust etter at de kom tilbake fra New York i midten av januar.

Pressetalsmann

Per Paust ble kjent for offentligheten da han ble pressetalsmann for daværende utenriksminister Svenn Stray i 1984. Han fortsatte som pressetalsmann for Knut Frydenlund etter regjeringsskiftet våren 1986 og for Thorvald Stoltenberg etter at Frydenlund døde i 1987. Paust fikk jobben som presseråd ved ambassaden i Washington i 1988. Etter oppholdet i Washington jobbet han ved pressekontoret i Utenriksdepartementet til han ble prosjektleder i avdelingen for sikkerhetspolitikk og nedrustning. Der fikk han ansvaret for den praktiske tilretteleggingen av landminekonferansen i Oslo som var det største diplomatarrangement som er gjennomført i Norge. Arrangementet gikk prikkfritt.