VAKKERT SKUE: Vakre Ri Sol-ju er nesten alltid å se ved diktator Kim Jong-uns side. Mens man utenfor Nord-Korea har trodd at det å gi kona en offentlig rolle var et mulig tegn på politisk kursendring og et mer reformvennlig regime, er det tydelig at Nord-Koreas første førstedame vekker harme i hjemlandet. Dette bildet er fra en oppvisning med nordkoreanske kampfly som ble holdt i mai i år. Foto:  AFP PHOTO / NTB Scanpix
VAKKERT SKUE: Vakre Ri Sol-ju er nesten alltid å se ved diktator Kim Jong-uns side. Mens man utenfor Nord-Korea har trodd at det å gi kona en offentlig rolle var et mulig tegn på politisk kursendring og et mer reformvennlig regime, er det tydelig at Nord-Koreas første førstedame vekker harme i hjemlandet. Dette bildet er fra en oppvisning med nordkoreanske kampfly som ble holdt i mai i år. Foto: AFP PHOTO / NTB ScanpixVis mer

- Hun skulle styrke Diktator-Kims image. I stedet har hun gjort det mye verre

Dette er historien om Nord-Koreas ukjente førstedame.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): I sitt første år som diktator gjorde Kim Jong-un noe makeløst verken far eller bestefar hadde gjort før ham. Sommeren 2012 ga han like godt Nord-Korea en førstedame som befolkningen kunne hylle.

Nå, to år etter at Ri Sol-ju ble introdusert som Kim Jong-uns kone, er det klart at landets 24 millioner innbyggere har blandete følelser for diktatorens utvalgte.

Det kommer fram i en rekke intervjuer som er gjort med nordkoreanske avhoppere i tiden etter at de kom til Sør-Korea. Dagbladet har fått tilgang til deler av materialet, som er basert på de systematiske avhørene som avhopperne må gjennom.

Nordkoreanske flyktninger som kommer til Sør-Korea må gjennom et tre måneders opphold på Hanawon - et eget asylmottak lokalisert en times kjøretur utenfor Seoul. Her får flyktningene fra verdens mest lukkede land en innføring i hvordan tilpasse seg verden utenfor.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn