Du leser nå Dagbladet Pluss

- Hun skulle styrke Diktator-Kims image. I stedet har hun gjort det mye verre

Dette er historien om Nord-Koreas ukjente førstedame.

VAKKERT SKUE: Vakre Ri Sol-ju er nesten alltid å se ved diktator Kim Jong-uns side. Mens man utenfor Nord-Korea har trodd at det å gi kona en offentlig rolle var et mulig tegn på politisk kursendring og et mer reformvennlig regime, er det tydelig at Nord-Koreas første førstedame vekker harme i hjemlandet. Dette bildet er fra en oppvisning med nordkoreanske kampfly som ble holdt i mai i år. Foto:  AFP PHOTO / NTB Scanpix
VAKKERT SKUE: Vakre Ri Sol-ju er nesten alltid å se ved diktator Kim Jong-uns side. Mens man utenfor Nord-Korea har trodd at det å gi kona en offentlig rolle var et mulig tegn på politisk kursendring og et mer reformvennlig regime, er det tydelig at Nord-Koreas første førstedame vekker harme i hjemlandet. Dette bildet er fra en oppvisning med nordkoreanske kampfly som ble holdt i mai i år. Foto: AFP PHOTO / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sitt første år som diktator gjorde Kim Jong-un noe makeløst verken far eller bestefar hadde gjort før ham. Sommeren 2012 ga han like godt Nord-Korea en førstedame som befolkningen kunne hylle.

Nå, to år etter at Ri Sol-ju ble introdusert som Kim Jong-uns kone, er det klart at landets 24 millioner innbyggere har blandete følelser for diktatorens utvalgte.

Det kommer fram i en rekke intervjuer som er gjort med nordkoreanske avhoppere i tiden etter at de kom til Sør-Korea. Dagbladet har fått tilgang til deler av materialet, som er basert på de systematiske avhørene som avhopperne må gjennom.

Nordkoreanske flyktninger som kommer til Sør-Korea må gjennom et tre måneders opphold på Hanawon - et eget asylmottak lokalisert en times kjøretur utenfor Seoul. Her får flyktningene fra verdens mest lukkede land en innføring i hvordan tilpasse seg verden utenfor.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

1 MÅNED*

Få med lørdagsavisa

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED* 1 kr per måned 0,03 kr per dag.

*Tilbudet gjelder abonnement på Dagbladet Pluss og Dagbladet Helgeavis. Abonnementet fornyes automatisk etter tilbudsperioden (165 kr/mnd). Prisen ved fornyelse er inkl. 33% rabatt på begge abonnementene, fordelt på Dagbladet Pluss (66 kr/mnd) og Helgeavisa (139 kr/mnd) så lenge man har begge abonnementene. Det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED**

PRØVETILBUD

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED**

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED** 1 kr per måned 0,03 kr per dag.

**Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/mnd) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Tilbudet inkluderer papirutgaven av Dagbladet med Magasinet levert hjem hver lørdag. Abonnementet fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden (Totalt 165 kr/mnd, fordelt på Dagbladet Pluss 66 kr/mnd og Helgeavisa 99 kr/mnd)
  • ** Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (99/mnd).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.