OVERDOSE: For litt over tre år siden døde datteren til Tina Louden av en overdose. Nå det sørgende innlegget hennes blitt delt av mer enn en kvart million mennesker. Foto: Privat
OVERDOSE: For litt over tre år siden døde datteren til Tina Louden av en overdose. Nå det sørgende innlegget hennes blitt delt av mer enn en kvart million mennesker. Foto: PrivatVis mer

Hun sørger over urnen med datterens aske. Så tar hun opp telefonen, og begynner å skrive

En uke senere har det hjerteskjærende innlegget blitt delt av 250 000 mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 15. august satt Tina Louden ved kjøkkenbordet i den lille De Soto i delstaten Missouri. Foran henne sto urnen med asken til datteren hennes.

Det var omlag åtte år siden datteren Ashley N. Shannon begynte med heroin, og det var cirka tre år siden det tok hennes liv. På denne augustdagen skulle tobarnsmoren blitt 28 år gammel.

I sorgen, og mer på impuls enn noe annet, strakte Louden seg etter telefonen sin. Hun tok et bilde og begynte å skrive.

Siden den gang har det gått en uke. Og mer enn en kvart million mennesker har valgt å dele innlegget hennes og 13 000 mennesker har lagt igjen en kommentar.

Voldsom respons

Loudens innlegg begynner på følgende måte:

«Til min datters doplanger, slik tilbringer jeg min datters bursdag. Hvordan kan du leve med deg selv?»

Hun skriver videre at hun ikke har for vane å gjøre slikt, men ber familie, venner og kjente om å dele bildet slik at alle kan se hva narkotikaavhengighet kan gjøre med en familie.

- Lever med denne smerten

Louden forteller til TV-kanalen KSDK at innlegget hennes har inspirert både narkotikaavhengige og pårørende til å kontakte henne. At det har fått dem til å søke hjelp.

- Kanskje det kan forandre livet til noen. Vi lever med denne smerten hver eneste bursdag, hver eneste ferie. Det er ikke det samme lenger. En del av hjertene våre er borte, sier hun.

Datterens avhengighet begynte med smertestillende tabletter, før hun senere begynte med heroin. For fem år siden gjorde hun et forsøk på å bli kvitt avhengigheten for sine to døtres skyld, men 4. juli 2013 tok hun en overdose. Hun ble 24 år gammel.

- Jeg vet at Ashley tok heroin, men jeg mener fortsatt at vedkommende som solgte det til henne skal holdes ansvarlig på et vis. De selger denne giften, og de er fullt klar over at det kan ta liv.

En epidemi

USA snakker om en heroinepidemi, og ifølge en Bloomberg-artikkel er det reseptbelagte medisiner som har sparket epidemien i gang.

Hele fire av fem nye heroinbrukere rapporterer at de tidligere har misbrukt reseptbelagte smertestillende.

Misbruket har spredd seg fra fattige småbyer til velstående middelklassestrøk. Samtidig har synet på misbruket endret seg fra et juridisk til et helsemessig perspektiv.

Misbrukerne ses ikke lenger på som kriminelle, men som mennesker som trenger behandling og hjelp.

- Vi har altfor lenge sett på narkotikamisbruk gjennom justisvesenets linse, sa president Barack Obama i mars under en nasjonal konferanse om narkotikamisbruk i Atlanta.

50 ganger kraftigere

I likhet med heroin, har man også sett en markant økning i bruken av det smertestillende middelet fentanyl - et legemiddel som er 50 ganger kraftigere enn heroin.

I New Hampshire viser obduksjonsrapporter at 158 overdosedødsfall i fjor kan knyttes til fentanyl. Til sammenlikning var heroin skyld i 32.

- Først var det snakk om en opiumepidemi, så en heroinepidemi. Nå er det fentanyl som gjelder, sa statsadvokat Maura Healy til New York Times i mars.

Den 2. juni ble det også kjent at artisten Prince døde som følge av en overdose fentanyl.