DRAPSTRUET: Bloggeren Margrethe Monika S Hansen mottokk en rekke drapstrusler etter at hun publiserte en serie artikler om det høyreekstremistiske miljøet i Danmark. Nå bor hun på hemmelig adresse. Foto: Truls Pedersen
DRAPSTRUET: Bloggeren Margrethe Monika S Hansen mottokk en rekke drapstrusler etter at hun publiserte en serie artikler om det høyreekstremistiske miljøet i Danmark. Nå bor hun på hemmelig adresse. Foto: Truls PedersenVis mer

Hun spionerte på Breivik på nett

Den danske bloggeren Margrethe Monika S. Hansen har fulgt det islamfiendtlige miljøet tett på internett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2009 gikk den danske bloggeren Margrethe Monika S. Hansen undercover på internett. Hun laget seg en ny identitet som høyreekstrem og har siden fulgt det islamfiendtlige miljøet på Facebook.

Ved bruk av en falsk profil fikk hun kontakt med en lang rekke islamkritikere og høyreekstreme. På loggen www.p77.dk rapporterte hun om nettverket av de såkalte counterjihadistene på nett.

- Med min falske profil, som jeg brukte til å holde øye med nettverket, ble jeg venn med Anders Behring Breivik på Facebook, sier Hansen til Dagbladet.

- Ikke så aktiv Hun kommuniserte aldri direkte med den terrorsiktede nordmannen, men overvåket profilen hans tett.

- Han la ut mange linker til tekster fra bloggeren Fjordman, og i tillegg skrev han en del om islamisering av Europa og Norge, men han var ikke den som var mest aktiv. For 18 måneder siden skrev han at han ville trekke seg tilbake fra diskusjonene på fordi han skulle skrive bok, sier Hansen.

DELTO I DEBATTEN: Anders Behring var aktiv på ulike høyreekstreme grupper på nettet.
DELTO I DEBATTEN: Anders Behring var aktiv på ulike høyreekstreme grupper på nettet. Vis mer

Hun forteller at den massedrapssiktede opererte under en rekke profiler, blant annet Anders Behring. Ifølge andre i det norske miljøet brukte han også navnet Sigurd Jorsalfar.

I manifestet skriver Breivik selv at det er effektivt å ha flere profiler for å verve venner, fordi Facebook bare tillater å invitere 50 venner per dag. Han skriver at han selv har to profiler, og forteller hvordan han over en periode på et halvår samler 5000 Facebook-venner han tror vil sympatisere med saken.

Islamkritisk Dagbladet har fått tilgang til en rekke bilder fra profilene og diskusjonene Breivik deltok i på Facebook.

Breivik startet dialoger med medlemmer av islamkritiske organisasjoner i Danmark, uttalte at islam måtte bekjempes, og at det var krig.

Hansen hevder Breivik også var i kontakt med medlemmer av organisasjonen Stop Islamiseringen af Danmark (SIAD).

BRUKTE FLERE NAVN: Breivik skriver i sitt manifest at han brukte alias, et av dem var Sigurd Jorsalfar.
BRUKTE FLERE NAVN: Breivik skriver i sitt manifest at han brukte alias, et av dem var Sigurd Jorsalfar. Vis mer

Organisasjonens leder, folketingkandidat Anders Gravers sier at de «vet med hundre prosent sikkerhet» at Breivik aldri har vært med i deres Facebook-gruppe.

- Han prøvde å bli medlem for 18 måneder siden, men vi avviste ham etter å ha sett at en av vennene hans brukte bildet til en dansk nazileder som profilbilde. Ellers er det helt umulig for oss å si hvem medlemmene våre har snakket med, sier Gravers til Dagbladet.

SIAD beskriver seg selv som en motstandsbevegelse som vil «bekjempe innvandring og venstreorienterte» - men ikke med vold.

- Utroverdig Hansen mener imidlertid at gruppa i 2010 oppfordret til en selvforsvarsgruppe mot muslimer, en type voldelig vaktvern bestående av høyreradikale ekssoldater og andre.

- En av dem som sto for dette kalte seg Max Manus. Han skulle koordinere samarbeid med motstandskjempere i andre land. Breivik forsøkte å starte opp en norsk motstandsgruppe av samme type og hadde kontakt med danskene, hevder hun.

Hun spionerte på Breivik på nett

Dette er helt usant, ifølge Anders Gravers.

- Hansen er den mest utroverdige bloggeren i Danmark. Hvis hun har vært venn med Breivik på Facebook i to år og ikke oppdaget noe mistenkelig, hva slags ekspert er hun da, spør han.

Bloggeren sier selv at hun fikk sjokk da hun fant ut at det var Breivik som stod bak terrorangrepet i Oslo og massakren på Utøya.

- Han var en av dem jeg overvåket som ikke virket så veldig radikal. Faktisk var han ofte mer avdempet og virket mer intellektuell enn mange av de andre. For meg var det et stort sjokk, og jeg spør meg selv hvorfor jeg ikke kunne se at dette var en veldig farlig mann, sier hun.

Dødstrusler Hansen har også fulgt en av Breiviks Facebook-venner tett på det sosiale nettstedet.

VILLE LAGE FORSVARSGRUPPER: Facebook-profilen Max Manus tok til orde for selvtektsgrupper på Facebook. Ifølge Hansen er han sentral i det islamkritiske miljøet.
VILLE LAGE FORSVARSGRUPPER: Facebook-profilen Max Manus tok til orde for selvtektsgrupper på Facebook. Ifølge Hansen er han sentral i det islamkritiske miljøet. Vis mer

- Han utviser samme atferd, er venn med mange islamfiendtlige høyrenasjonalister, aktiv i diverse islammotstandsgrupper, og venn med mange av de samme som Breivik var venn med. Han er også opptatt at tempelriddere og korsfare, og snakker om kulturkrig, sier Hansen.

Hun sier mannen selv skriver at han er tysk, men at han også skriver på både svensk og norsk. Hansen har ikke tatt kontakt med politiet angående denne mannen.

Hun mener at tonen i miljøene på Facebook er langt mer ekstrem enn mange tror. Dette bekrefter også kilder i det høyreekstreme miljøet overfor Dagbladet. Det finnes flere åpne grupper hvor debattanene debatterer i hatske ordelag som Dagbladet har sett på. I tillegg opererer de i skjulte grupper som ikke er tilgjengelig for andre.

- Jeg har selv mottatt dødstrusler etter at jeg offentliggjorde mine artikler og lever i dag på beskyttet adresse sammen med min familie, sier Hansen.

ALLE SPOR FJERNET: Anders Behring Breiviks ulike profiler på nett er nå fjernet.
ALLE SPOR FJERNET: Anders Behring Breiviks ulike profiler på nett er nå fjernet. Vis mer
BENEKTER AV BREIVIK VAR MED: Stopp Islamiseringen af Danmark benekter at Breivik var aktiv i deres gruppe på Facebook.
BENEKTER AV BREIVIK VAR MED: Stopp Islamiseringen af Danmark benekter at Breivik var aktiv i deres gruppe på Facebook. Vis mer