ØYEBLIKKET: 5-åringen Buthainas tapre forsøk på å åpne det ene øyet går nå viralt og har blitt et bilde på solidaritet over hele verden. Video: CNN. Vis mer Vis mer

Jemen:

Hun spør etter familien hver dag. Ingen har hjerte til å fortelle henne at alle er døde

Bildet av den lille jenta har blitt et symbol på det som skjer i Jemen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På et rom på sykehuset i Sanaa i Yemen er veggene dekket av barnetegninger og på gulvet ligger det ballonger.

Dette er rommet til fem år gamle Buthaina, som for tiden forsøker å komme seg etter skadene hun pådro seg da blokka hun og familien bodde i raste sammen etter et bombeangrep.

Ifølge CNN er motivet på mange av tegningene på veggen den fem år gamle jentas mor, far og søsken. Hun spør jevnlig om når de vil komme for å besøke henne, men verken de ansatte ved sykehuset eller jentas onkel og tante har noe godt svar på det.

Hun er nemlig den eneste som overlevde angrepet.

ENESTE OVERLEVENDE: Buthaina (5) er den eneste overlevende i søskenflokken på seks. Foto: CNN
ENESTE OVERLEVENDE: Buthaina (5) er den eneste overlevende i søskenflokken på seks. Foto: CNN Vis mer

- Kan aldri erstatte

UNICEF har tidligere beskrevet Yemen som «verdens største humanitære krise», og ifølge tall fra FN er minst 5144 sivile drept og 8749 såret siden våren 2015.

Sju av disse var Buthainas nærmeste familie.

Hun blir nå ivaretatt av sin onkel og tante, men de har ennå ikke fortalt henne at foreldrene hennes aldri vil komme tilbake.

Hennes onkel, Ali al-Raimi, forteller til CNN:

- Jeg kan aldri erstatte Buthainas far, men hun er vår datter nå og det vil hun bestandig være. Vi håper at vårt tap vil føre til en slutt på den snart tre år lange krigen som har rystet Yemen og drept tusenvis av uskyldige barn, sier han.

Buthaina har den siste uka blitt et symbol på krisa i Yemen.

Kort tid etter angrepet kom en av lokalavisene til sykehuset for å intervjue femåringen.

Bildet av jenta som må bruke en hånd for å åpne et hovent og forslått øye for å se hvem som snakker henne, gikk raskt viralt, og mennesker over hele verden gjør den samme gesten for å vise sin støtte til Buthaina og innbyggerne i Yemen.

SYMBOL: Buthaina forsøker å åpne øynene for å se hvem som snakker til henne. Foto: CNN
SYMBOL: Buthaina forsøker å åpne øynene for å se hvem som snakker til henne. Foto: CNN Vis mer

«Teknisk feil»

14 personer mistet livet i angrepet som også rammet familien til Buthaina den 25. august.

Allerede dagen etter innrømmet den Saudi-ledede militærkoalisjonen at deres etterforskere hadde «funnet at en teknisk feil lå bak angrepet».

Militærkoalisjonen, som ledes av Saudi-Arabia, kriger mot den lokale Houthi-bevegelsen, som tok kontroll over byen Sanaa i september 2014. Etter at luftangrepene startet, har de sivile tapene steget kraftig.

Ifølge FN ble 58 sivile drept bare i løpet av uken 17. til 24. august. Det er mer enn i hele juli måned.

RUINER: Hjemmet til Buthanias familie ligger i ruiner etter et bombeangrep i slutten av august. Hun er den eneste som overlevde. Foto: AP Photo/Hani Mohammed / NTB Scanpix
RUINER: Hjemmet til Buthanias familie ligger i ruiner etter et bombeangrep i slutten av august. Hun er den eneste som overlevde. Foto: AP Photo/Hani Mohammed / NTB Scanpix Vis mer

Anklages for krigsforbrytelser

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, har tidligere anklaget Saudi-Arabia for mulige krigsforbrytelser i Jemen, og det samme har Amnesty International og Human Rights Watch.

Jemens internasjonalt anerkjente regjering, som støtter Saudi-Arabias krigføring, ønsker ingen uavhengig gransking og hevder at de selv er i stand til å undersøke anklager om krigsforbrytelser.

Zeid er ikke enig og mener at det må en uavhengig, internasjonal gransking til for å sikre at de skyldige blir stilt til ansvar. Det skriver NTB.

Foruten å være gjenstand for massive flyangrep fra Saudi-Arabia og andre land i koalisjonen, angrep som blant annet har rammet en rekke skoler og sykehus, er 20 millioner mennesker også avhengig av matvarehjelp utenfra. Situasjonen er kritisk for halvparten av disse.

Som om ikke dette var nok, står Jemen også midt oppe i en koleraepidemi der over 600 000 mennesker ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er smittet. Over 2000 mennesker har til nå mistet livet, men landets helsevesen er bombet i grus, og tallet vil trolig stige.