Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hun stanset Jimmie Åkesson. Ved en «historisk tabbe» kan hun gi Löfven makta tilbake

Löfven gikk av 25. september. I dag blir han bedt om å sondere regjeringsmulighetene.

STANSET JIMMIE - KAN STANSE STEFAN: Annie Lööf vil bli fristet med statsrådposter for å gi Stefan Löfven en sensasjonelt comeback som statsminister. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix
STANSET JIMMIE - KAN STANSE STEFAN: Annie Lööf vil bli fristet med statsrådposter for å gi Stefan Löfven en sensasjonelt comeback som statsminister. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ga Moderaternas leder Ulf Kristersson opp alle forsøk på å danne en regjering som bygger på den borgerlige Alliansen. Årsaken er at to av alliansepartiene - Centern og Liberalerna - ikke vil støtte en regjering som også støttes av Sverigedemokraterna.

Muligheten går etter alt og dømme videre til Stefan Löfven og Socialdemokraterna. Han gikk av som statsminister 25. september i år, og har ledet en overgangsregjering siden den gang.

I dag begynner han frierferden mot de to partiene som vendte Kristersson ryggen. Lykkes ikke Löfven, kan Sveriges første nyvalg siden 1958 bli løsningen allerede før jul.

Spesielt Centern-leder Annie Lööf stilles nå i en vanskelig posisjon. Hun har vært en særdeles høylytt motstander av Sverigedemokraterna, men partiet hennes har solid forankring på borgerlig side.

- Om Centern og Annie Lööf fristes med noen tunge statsrådposter, så blir det vanskelig for dem å si nei til Löfven. Det vil i så fall være en historisk tabbe for et parti med en så tydelig borgerlig velgerskare. Jeg tror det blir umulig for Lööf å rettferdiggjøre overfor sine velgere hvorfor hun eventuelt gjør Löfven til statsminister framfor hennes gamle venn Ulf Kristersson, sier Karin Svanborg-Sjövall til Dagbladet.

TROR PÅ MER KAOS: Karin Svanborg-Sjövall tror det kan ende med nyvalg i Sverige i god tid før jul. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TROR PÅ MER KAOS: Karin Svanborg-Sjövall tror det kan ende med nyvalg i Sverige i god tid før jul. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Hun leder Timbro, tankesmien som er svenskenes svar på norske Civita. Svanborg-Sjövall tviler på at Löfven vil lykkes noe bedre i sine forhandlinger enn det Ulf Kristersson gjorde. Altså tror hun sonderingene ender resultatløse.

- Da kan ballen faktisk gå tilbake til Ulf Kristersson igjen. Eller det kan bli nyvalg, forklarer hun.

Åkesson: - Snakk med meg

Jimmie Åkesson er ikke like sikker.

I et intervju med Aftonbladet søndag vil ikke Sverigedemokraternas partileder utelukke at Centern og Liberalerna faktisk ender opp med å støtte en rødgrønn regjering ledet av Löfven. Åkesson ber likevel Löfven forsøke å finne en enighet med Sverigedemokraterna først.

- Vi er klare til å snakke med alle og samarbeide med alle, og det gjelder også Löfven og Socialdemokraterna. Men det forutsetter at vi får garantier om hva slags politikk som skal føres, forklarte Åkesson.

Allerede valgnatta var det klart at Sverige ville gå usikre tider imøte. De tre rødgrønne partiene - Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet - fikk 144 mandater. De fire borgerlige partiene - Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna og Liberalerna - den såkalte Alliansen, fikk 143 mandater.

Sverigedemokraterna fikk 62 mandater og er på vippen.

Tynt politisk grunnlag for Lööf

Karin Svanborg-Sjövall sier det er lite politikk som forener Socialdemokraterna med de to borgerlige partiene som har vendt ryggen til Jimmie Åkesson. Derfor har hun vanskelig for å se for seg en regjering med Socialdemokraterna og Centern.

- Centern og Liberalerna er ikke enig med de rødgrønne partiene om noe som helst, annet enn at de er antirasister og feminister, og det kan man ikke bygge et statsbudsjett på. Jeg kan ikke forstå hvordan Löfven skal lykkes med å bygge noen enighet på venstresida så lenge Lööf også skal gjøres til lags, sier hun videre.

De voksne i rommet

Centern har også lovet å holde Vänsterpartiet - svenskenes SV - utenfor regjering, og dermed virker det umulig for Löfven å finne en konstellasjon som har de nødvendige 175 mandatene i Riksdagen bak seg.

- Hennes egne velgere vil neppe tilgi Annie Lööf om hun slipper Löfven til. Hvis det kommer til en votering, vil det sitte langt inne for Centern og Liberalerna å stemme i favør Löfven bare for å holde Sverigedemokraterna utenfor, sier Svanborg-Sjövall.

På lederplass søndag tar Expressen til orde for en annen løsning. Avisa ber «de voksne» i svensk politikk finne sammen.

Det betyr ifølge avisa at erkefiendene Socialdemokraterna og Moderaterna bør finne sammen for å sikre Sverige en styringsdyktig regjering.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!