Hun står bak skandale­avsløringene

Julie K. Brown fikk de angivelige ofrene til å snakke. Det førte etter hvert til pågripelsen av Jeffrey Epstein.

INTENS JOBBING: Julie K. Brown nektet å gi opp da hun fikk ferten av Jeffrey Epsteins angivelige ulumskheter. Foto: EPA/JASON SZENES
INTENS JOBBING: Julie K. Brown nektet å gi opp da hun fikk ferten av Jeffrey Epsteins angivelige ulumskheter. Foto: EPA/JASON SZENESVis mer

Til tross for penger, mektige presidentvenner, kongelige og skuespillervenner, har milliardæren og finansmannen Jeffrey Epstein (66) holdt seg utenfor offentlighetens søkelys.

Fram til alt raste sammen.

Jeffrey Epstein ble i 2008 dømt til 13 måneders fengsel for å ha utnyttet kvinner til å gi seksuelle tjenester. Ett av ofrene var under 18 år. Nå står han igjen siktet:

Denne gangen for menneskehandel og seksuell utnytting.

Bak avsløringene står Julie K. Brown, skriver New York Times. Det var nemlig Miami Herald-reporteren som fikk de angivelige ofrene til å snakke.

Avsløringene

Brown har jobbet med saken gjennom to år. Hun har intervjuet kvinner som hevder de var en del av Epsteins sexring. I november i fjor publiserte hun også artikkelen der hun skrev at Epstein i 2008 skal ha inngått et hemmelig forlik og unngikk det som i verste fall kunne blitt en livstidsdom.

Arbeidet ga henne en rekke priser. På veien intervjuet hun rundt 80 påståtte ofre, skriver New York Times.

Så: Onsdag i forrige uke ble Epstein pågrepet på Teterboro i New Jersey, etter at han skal ha vært en tur i Paris. Politiet ransaket så den 4600 kvadratmeter store residensen på Manhattan i New York, der politiet skal ha beslaglagt «en stor mengde» usømmelige bilder av jenter ned i 14 års alder.

Jentene skal blant annet ha kledd av seg for så å massere Epstein. Jentene skal ifølge tiltalen ha fått fortløpende kontant betaling for tjenestene, med løfte om bonus for å rekruttere nye massører.

Ga aldri opp

Etter pågripelsen har artikkelserien plutselig blitt høyaktuell igjen. Brown blir av mange hyllet for arbeidet:

- Dette skjer når en reporter nekter å gi opp en historie, skriver Columbia Journalism Review på Twitter.

I tillegg sa statsadvokat Geoffrey Berman i retten mandag at teamet hans hadde fått bistand av «fantastisk, undersøkende journalistikk».

Søndag ble Brown selv intervjuet av CNN. Der var hun klar på at saken ikke handlet om henne, men om de angivelige ofrene.

- Det krever mye mot å stå fram sånn. Dette skjedde med dem for lenge siden, og de føler fortsatt skam. Det jeg prøvde å gjøre, siden det var en løpende sak og den fikk så mye oppmerksomhet, var å prøve å fortsette å jakte. Jeg ga ikke opp.

Hun fortsetter:

- Noen ganger er det lett å bare forlate et prosjekt og la ting gå sin gang. Men jeg følte at jeg måtte fortsette å jakte, og ikke la myndighetene glemme at disse menneskene fortsatt er der ute. De ønsker å snakke og de ønsker rettferdighet.

Skal undersøke saken

USAs president Donald Trump sier natt til onsdag at han vil se nærmere på forliket inngått i 2008, skriver NTB.

Det var nåværende arbeidsminister Alexander Acosta som inngikk forliket med Epstein. Trump omtalte ham som en fantastisk arbeidsminister, men vil altså allikevel se nøye på saken.

- Han har gjort en fantastisk jobb. Det som skjedde for 12 eller 15 år siden … går du tilbake og ser på alle andres beslutninger, tror jeg at du vil finne ut at mange skulle ønske de tok andre valg, sa Trump på et pressemøte.