Hun står i veien for Bidens plan

Mangelen på GSA-sjef Emily Murphys signatur kan få store konsekvenser for Joe Biden.

STILLE FRA MURPHY: GSA-sjef Emily Murphy har ikke signert dokumentet og har heller ikke gitt noe tidsperspektiv for når hun planlegger å gjøre det. Foto: Susan Walsh / AP / NTB
STILLE FRA MURPHY: GSA-sjef Emily Murphy har ikke signert dokumentet og har heller ikke gitt noe tidsperspektiv for når hun planlegger å gjøre det. Foto: Susan Walsh / AP / NTB Vis mer
Publisert

Fredag utropte Dagbladets samarbeidspartner, Decision Desk HQ, Joe Biden som vinneren av det amerikanske presidentvalget. Dagen etter fulgte en rekke medier etter.

Biden har allerede gått i gang med arbeidet. Denne helga lanserte han og kommende visepresident Kamala Harris overgangsnettstedet BuildBackBetter.com, der de trekker fram kampsakene sine.

De fire viktige punktene, som de ønsker å starte med fra dag én, er: covid-19, økonomi, rettferdighet for alle raser, og klima.

Samtidig nekter Donald Trump å godta valgresultatet. Han hevder at det er begått valgfusk, og har gått til søksmål i flere delstater. Han har varslet at han vil ta saken helt til høyesterett.

Mangler signatur

Mens Trump og hans republikanske venner ikke anerkjenner valgresultatet, stikker en mer ukjent kvinne kjepper i hjulene for Bidens overgang til Det hvite hus.

Han får nemlig ikke startet arbeidet som ny president uten at sjefen for The General Services Administration (GSA), Emily Murphy, signerer dokumentet som gir ham og teamet hans en rekke viktige tilganger.

Det skriver Washington Post.

SJEF: Emily Murphy ble sjef i GSA i desember 2017. Foto: GSA / Reuters / NTB
SJEF: Emily Murphy ble sjef i GSA i desember 2017. Foto: GSA / Reuters / NTB Vis mer

Siden 1963 har GSA vært en sentral del av maktoverføringen ved amerikanske valg, og vanligvis reagerer etaten raskt. Etter få timer, seinest ett døgn, etter at mediene har utropt vinneren, har GSA signert det avgjørende dokumentet.

Dette er sett på som «startsskuddet» for en ny president. Vanligvis skjer det etter at den tapende kandidat har holdt sin tale, som signaliserer at begge parter har akseptert valgresultatet. I 2016 skjedde dette på morgenen 9. november - dagen etter valget.

- Velger ikke vinneren

Nå lar signaturen til Murphy, som ble utnevnt av Trump, vente på seg.

Biden får derfor ikke benyttet regjeringskontorer for å diskutere hemmelig informasjon, og han får heller ikke gjort bakgrunnssjekker på kandidater til jobber i hans administrasjon, skriver The New York Times.

Han får heller ikke tilgang til de føderale midlene, 6,6 millioner dollar, som han har krav på.

- En beslutning er ikke tatt, sier talsperson Pamela D. Pennington i GSA i en uttalelse.

I en tidligere uttalelse sa Pennington at «GSA-sjefen velger ikke vinneren av valget», og at «GSA-sjefen tar beslutningen så fort en vinner er klar, basert på prosessen vedtatt av grunnloven».

Hver dag som går uten Murphys signatur, fører til at den nye administrasjonen havner bak skjemaet, skriver Washington Post.

- Overgangsprosessen er avgjørende for å sikre at det neste teamet er klar til å starte fra dag én, sier Max Stier, som leder Partnership for Public Service - en organisasjon som jobber for en mer effektiv regjering, til Washington Post.

Biden: - Ikke kritisk

Ifølge NY Times undersøker Bidens folk muligheter for å tvinge fram Murphys signatur ved å gå rettens vei, slik at overgangen kan begynne.

På en pressekonferanse tirsdag kveld norsk tid sier Joe Biden at tilgangen til informasjon og penger ville vært nyttig, men at fraværet av den ikke stopper ham på noen måte.

- Tilgangen til klassifisert informasjon er nyttig, men det er ikke kritisk. Trump er sittende president fram til 20. januar. Vi vil fortsette som planlagt, så det er ikke mye som er endret. Jeg ser ikke behov for å gå til retten for dette, sier han.

KLAR: Joe Biden tror flere i Det republikanske partiet er redd for Donald Trump. Foto: AP Vis mer

Demokraten Gerald E. Connolly, som leder en av tilsynsgruppene i Representantenes hus, går hardt ut mot Murphy.

- Oppførselen viser hennes underdanighet overfor presidenten. Det er helt klart skadelig for maktoverføringen, sier han.

Demokraten Jen Psaki, tidligere kommunikasjonssjef i Det hvite hus, oppfordret i en Twitter-melding søndag Murphy til å signere.

- Nå som valget uavhengig har utropt Joe Biden, ser vi fram til at GSA-sjefen raskt fastslår Joe Biden og Kamala Harris som valgt president og visepresident, skrev hun, og fulgte opp:

- Amerikas sikkerhetspolitikk og økonomiske interesser avhenger av at den føderale regjeringen signaliserer klart og raskt at USAs regjering vil respektere det amerikanske folks vilje og delta i en fredelig maktoverføring.

Murphy får støtte

Det er heller ikke første gang at det er omtelling i flere stater, etter at en ny president er utropt, uten at det har påvirket GSA tidligere.

I 2004 var det omtelling i New Hampshire og Ohio, og da hadde GSA allerede tatt en beslutning, skriver New York Times. Det samme var tilfellet i 2016.

En tidligere GSA-advokat, Robert C. MacKichan jr., sier til Washington Post at han forstår hvorfor Murphy venter med å signere, med tanke på at Trump bestrider valget.

Han påpeker at midlene som da blir tilgjengelig for Biden, ikke kan kreves tilbake igjen dersom Trump skulle vinne fram med anklagene sine.

TAP ELLER SEIER: Donald Trump har ved flere anledninger unngått å svare på om han vil søre for en fredfull overføring av makt ved et valgtap mot Joe Biden. Vil han nekte å gå av? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Emily Murphy har vært sjef i GSA siden desember 2017.

Om hun ikke signerer innen kort tid, frykter eksperter Washington Post har snakket med at dette kan bli den andre utsatte overgangsperioden for en amerikansk president i moderne tid. Sist var etter 2000-valget, da George W. Bush ble innsatt som president etter at høyesterett avslo omtelling i Florida.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer