FAMILIEN VITNER: Flere av 16-åringens nærmeste skal etter planen vitne i overgrepssaken mot Rune Øygard i dag, faren innledet med å fortelle om hvordan han fikk vite om de angivelige overgrepene. Her er jenta avbildet sammen med bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal. Foto: Øistein Norum Monsen
FAMILIEN VITNER: Flere av 16-åringens nærmeste skal etter planen vitne i overgrepssaken mot Rune Øygard i dag, faren innledet med å fortelle om hvordan han fikk vite om de angivelige overgrepene. Her er jenta avbildet sammen med bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

- Hun svarte ja. Så holdt vi rundt hverandre og gråt

Faren til den fornærmede 16-åringen forklarer hvordan han fikk vite om de angivelige overgrepene mot datteren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): - Jeg syntes hun var der veldig ofte, sier faren til den fornærmede 16-åringen i Vågå-rettssaken.

Han er det første vitne som forklarer seg i Sør-Gudbrandsdal tingrett i dag.

Jentas far forteller videre i sin forklaring at han trodde hun tilbragte så mye tid hjemme hos den overgrepstiltalte ordføreren Rune Øygard på grunn av sin interesse for politikk.

- Hun er svært interessert i politikk og det er etter min oppfatning derfor de fikk den kontakten som de hadde, sier han.

Hjalp henne på skolen Faren vitner med hjelp av tolk, men svarer klart og tydelig på spørsmålene fra aktor, forsvarer og bistandsadvokat.

På spørsmål fra aktor, svarer faren at han hadde inntrykk av at fornærmede var mye hjemme hos Øygard i perioder fordi han hjalp henne på skolen.

Han bekrefter også opplysninger fra Øygard om at hun var mest hjemme hos dem i perioder da hun hadde det vanskelig hjemme.

Dagen før Vågå-ordføreren ble anmeldt, skulle fornærmede, som tidligere omtalt, egentlig være med ordføreren på middag på stedet til Arne Brimi, Vianvang.

- Holdt rundt hverandre og gråt Men hun nektet å gå av bussen på vei til middagen, hvor blant andre statsminister Jens Stoltenberg var til stede. Det var faren som hentet henne hos kjæresten etter denne episoden.

Han sier han spurte henne hva som var galt da hun kom inn i bilen.

- Da svarte hun: «Pappa, du vet ikke hvor alvorlig dette er. Jeg vil ikke mer, og Rune er forelsket i meg», sier han fra vitneboksen.

Faren forteller videre at han spurte henne rett ut om de hadde hatt sex.

- Hun svarte ja. Så holdt vi rundt hverandre og gråt.

- Forandret seg Forsvarer Mette Yvonne Larsen stiller flere spørsmål rundt en periode der jenta bodde vekselvis hos mor og far etter skilsmissen. Dette er ikke bestridt, men knytter seg trolig til diskusjonen om hvorvidt Rune Øygard har fungert som en «reservefar» for jenta, noe fornærmede mener er feil beskrivelse.

Det er ikke kommet fram opplysninger i retten om noen alvorlige hendelser i familien utover krangling og uenighet.

På spørsmål fra bistandsadvokaten, sier faren til fornærmede at jenta forandret seg fra hun møtte Øygard første gang i 2009 og fram til overgrepsanmeldelsen i fjor høst.

- Hun ble veldig innesluttet og likte best å være alene, det var den største forandringen, sier faren.