Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hun talte mot bisp og lærd

Trondheim (Dagbladet): Da Ragnhild Hellemo talte, ble det stille i Erkebispegården. Med få, enkle ord fanget hun alles oppmerksomhet. Hun kommer fra Senja. Er førskolelærer og bestemor, talte mot bisp og lærd, og leverte det mest radikale forslaget til vedtak på Kirkemøtet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Skulle mitt forslag i homofilisaken bli vedtatt, ja, da er vi vel på randen av revolusjon i Kirken, sier hun etter møtet, vel vitende om at hennes forslag ikke får flertall. Hellemo mener at enhver som har kall fra Gud, har rett til å søke eller inneha stilling i Kirken. Det gjelder uansett hudfarge, bakgrunn og sivil status - om en er gift, lever i partnerskap eller er enslig.
- Hva får deg til å tale Kirkemøtets flertall midt imot som du gjorde?
- Jeg føler ikke at jeg talte mot noen. Mitt standpunkt er en konsekvens av et menneskesyn som fastholder at vi hele tida må se på enkeltmennesket, og at alle, uansett, er skapt i Guds bilde. Dermed blir det heller ikke noe brudd med teologi, snarere med folks holdninger, som styrer meningene i stor grad, sier Hellemo.

Downs syndrom

Ragnhild Hellemo har seks barn, og ved å fortelle om sin yngste datter som har Downs syndrom formidlet hun sitt syn på en annen måte og i et annet språk enn de fleste andre representantene. Da hun snakket om hvordan gleden over samværet med datteren hadde gitt henne et helt nytt og videre perspektiv på menneskeverd og på det at alle er like for Gud, var det som om teologien ble luftet ut av Erkebispegården.
- Hvordan blir du mottatt her med ditt standpunkt?
- Svært godt. Jeg opplever at jeg blir møtt med stor respekt, sier Hellemo.

Kompromiss

Kirkemøtet kommer fredag trolig til å gjøre et vedtak som fører til at homofile som lever i partnerskap nektes å arbeide i vigslede stillinger som prest, diakon eller kateket. Når det gjelder andre stillinger kan det bli åpnet for ulik praksis rundt om i menighetene. Hovedsynet om at partnerskap ikke er forenlig med å inneha en kirkelig jobb skal fortsatt gjelde, men det legges inn et forbehold om lokale forhold og et moment om hvordan en slik sak kan splitte eller forene en menighet.

For de homofile vil dette kompromisset neppe bli regnet som noe framskritt mot det som er målet, nemlig fullt og helt å bli tatt på alvor for sitt verd og sin tro.

<B>RAGNHILD HELLEMO</B> er en av de få kvinnerøstene på Kirkemøtet. I går leverte hun det mest radikale forslaget i homfilisaken.
Hele Norges coronakart