- Hun tar tak i håret mitt og røsker meg bakover så jeg faller i gulvet, og hun setter seg opp på meg og slår meg i ansiktet

Professor har intervjuet elleve menn som skal ha blitt utsatt for partnervold.

VOLD: De elleve mennene som ble utsatt for vold fra sin partner fortalte at det var den psykiske volden som var verst. Illustrasjonsfoto: Colourbox
VOLD: De elleve mennene som ble utsatt for vold fra sin partner fortalte at det var den psykiske volden som var verst. Illustrasjonsfoto: ColourboxVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Professor Tove Fjell har intervjuet elleve menn som skal ha blitt utsatt for vold av sin kvinnelige partner.

«Den verste episoden var da jeg satt i stua på en pinnestol og leste avisa. Ungene var der. Så sa hun til meg at jeg måtte vaske opp med en gang. Så sa jeg at jeg skal bare lese ferdig avisen først. Og så kommer hun inn på stuen og tar tak i håret mitt og røsker meg bakover så jeg faller i gulvet, og hun setter seg opp på meg og slår meg i ansiktet. Og ungene ser på og begynner å gråte»

- Ikke slå tilbake Dette fortalte en av mennene fortalt under intervju, ifølge forskning.no.

- De tenkte at de ikke kunne slå tilbake. De sa at om de hadde gjort det, så hadde de tapt mye, sier hun.

Hun sier at selv om det er færre menn enn kvinner som utsettes for vold i parforhold, så burde det tas på alvor.

Forskeren forteller at det var vanskelig å få tak i menn som forteller at de har blitt slått, og endte med å legge ut en annonse hos Reform, som tilbyr hjelp til menn som utøver og/eller er offer for vold.

Fysisk ikke verst I gruppa var det menn fra 20-åra til 60-åra, alle hadde vært i et heteroseksuelt forhold, og i alle forholdene var det barn. Bare en av mennene bodde fremdeles med kona, og ingen hadde anmeldt partneren for vold.

- Det var baksnakkingen, ryktespredning og trusler som framsto som verst for disse mennene, forteller Fjell. Truslene kunne være om selvmord eller drap.

Hun forteller at mennene hadde et bemerkelsesverdig avslappet forhold til fysisk vold. Mennene ville ikke anmelde forholdet, både fordi det var flaut å snakke med politiet om det, men også fordi de ikke opplevde den fysiske volden som verst.

- Kan gå galt Den fysiske volden de beskrev kunne være spark i skrittet, slag i ansiktet, kasting av gjenstander, eller å bli dyttet ned en trapp.

- Å få en tung gjenstand i hodet eller å bli dyttet ned en trapp er situasjoner som kan gå veldig galt om man er uheldig, sier hun.

Mennene hadde ikke henvendt seg til hjelpeapparatet, som for eksempel lege, med skader eller annet, politi eller krisesenter. Kun en av de elleve hadde gått til psykolog.

I 2010 kom det en lovendring, som sier at også menn skal ha et krisesentertilbud.

Krisesenter Wenche Jonassen ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKTVS) forsker på voldsutsatte menns kontakt med hjelpeapparatet, spesielt hvordan de opplever krisesentrene som hjelpetilbud.

- De som jobber på krisesentrene sier at mennene som kommer dit trenger samme hjelp som kvinnene får. De har de samme problemene, og trenger samme støtte og oppfølging, sier Jonassen.

I 2010 var det 37 menn som oppsøkte krisesenter, 39 i 2011 og i 2012 var det 117 menn som oppsøkte krisesenter, forteller forskeren. 66 prosent av de 117 oppga at de hadde vært utsatt for en kvinnelig overgriper.

- Jeg har funnet ut at det er et lite kjent tilbud for menn. Det er til og med folk i hjelpeapparatet som ikke har visst at det eksisterte et slikt tilbud, forteller Jonassen.

FORSKER: Wenche Jonassen forsker på voldsutsatte menns kontakt med hjelpeapparatet. Foto: Privat
FORSKER: Wenche Jonassen forsker på voldsutsatte menns kontakt med hjelpeapparatet. Foto: Privat Vis mer