Hun tok vare på Twitter-meldingene og Instagram-bildene som felte fotballstjernene

Trodde ikke politiet ville etterforske voldtekten ordentlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 11. august i fjor ble en 16 år gammel jente voldtatt på en fest i Steubenville i Ohio i USA.

En rekke festdeltakere så det, tok bilder og video, men ingen av dem brøt inn. Etterpå ble flere av bildene lagt ut på Twitter og Instagram. Minst én video ble lagt ut på Youtube.

Voldtekten skjedde ikke på en hvilken som helst fest. Det var på festen til den lille byens svært populære og hardtsatsende fotball-lag, et lag som er blitt beskrevet nærmest som byens sosiokulturelle midtpunkt.

Visste det ikke selv Jenta selv visste ikke at hun var blitt voldtatt, før hun så bildene på nettet dagen etter.

I dagene etterpå skjedde det tilsynelatende lite, før to av spillerne ble pågrepet 22. august, 11 dager etter festen.

Da etterforskningen ble kjent, begynte flere av festdeltakerne å slette sine tidligere meldinger. Men som så mange andre har fått erfart tidligere: Er noe først lagt ut på nettet, er det vanskelig å få det til å forsvinne igjen.

Startet egen granskning Blogger Alexandria Goddard hadde nemlig tatt vare på en rekke skjermdumper, og republisert noen i sladdet versjon 26. august.

Da New York Times, som første nasjonale medium publiserte en større sak om det de kalte «voldtektssaken som utspant seg på nettet og som splitter en by», konstaterte de at hun startet sin egen granskning fordi hun ikke stolte på at myndighetene ville gjøre jobben ordentlig.

Det er blitt hevdet at det aldri ville blitt noen straffesak hvis det ikke var for henne.

Goddard kommer fra samme området som fotballspillerne og jenta, men ikke bor der lenger. Hun fattet sterk interesse for saken da hun ble klar over at de to siktene guttene spilte på fotballaget som byen er svært stolt av.
 
- Jeg begynte å lete på internett og ble sjokkert over hva jeg fant, sier Goddard til New York Times denne uka.

Livløs Hun kom over en rekke meldinger om overgrepene på sosiale medier. Folk som kjente de to unge overgriperne omtalte jenta som «hore» og «den døde jenta».

Goddard sendte bildene til en mann hun kjente i politiet i byen, men fikk aldri noe svar. Da bestemte hun seg for å legge ut noen skjermdumper på bloggen. Og da skjedde det noe.

- Det var én ting for innbyggerne å høre om det som hadde skjedd. Det var noe annet å se det, sier hun.

Et av bildene viste at de bar den tilsynelatende livløse jenta mellom seg. Den ene holdt henne rundt håndleddene, den andre i anklene.

- Budbringeren Bloggen fikk stor oppmerksomhet lokalt. Og Goddard begynte å få negative reaksjoner. Noen skrev at de håper hun fikk aids. Andre beskyldte henne for å ha skapt en «lynsjemobb på nettet».

- Jeg er bare budbringeren, sier hun til New York Times.

TILHØRERE: Familiemedlemmer, venner og andre innbyggere samlet seg i retten under domsavsigelsen. Foto: REUTERS / Keith Srakocic / NTB scanpix
TILHØRERE: Familiemedlemmer, venner og andre innbyggere samlet seg i retten under domsavsigelsen. Foto: REUTERS / Keith Srakocic / NTB scanpix Vis mer

Goddard markedsførerer seg som ekspert på å analysere ungdommers bruk av sosiale medier og tilbyr sine tjenester til bekymrede foreldre som vil ha kunnskap om podens nettatferd.

- Det tok meg to timer å skaffe en ganske god oversikt over det som hadde skjedd den kvelden, sier Goddard.

- Det var utrolig at så mange så det som skjedde og dokumenterte det, men at ingen stoppet dem, sier hun.

Anonymous Da det ble kjent at flere fryktet de to tiltalte ville kunne få en mild straff på grunn av statusen deres, engasjerte hacktivistene i Anonymous seg. De mente de kunne dokumentere samrøre mellom fotballaget og politiet.

Derfor er  det blitt hevdet at det på mange måter et helt lokalsamfunn som satt på tiltalebenken da rettssaken startet forrige onsdag.

Og selv om to high school-fotballstjernene Ma'lik Richmond (16) og Trent Mays (17) mandag ble dømt for å voldtekt og risikerer å bli sittende inne til de fyller 21 år, er ikke byen ferdig med saken.

I dag ble to unge jenter arrestert, beskyldt for trusler mot offeret.

Rett etter domsavsigelsen mandag, gjorde statsadvokaten i Ohio, Mike DeWine, det klart at 16 andre tenåringer fra Steubenville risikerer straffeforfølgelse i saken for å ha bevitnet overgrepene mot den sterkt berusede jenta, uten å gripe inn. Dette vil bli avgjort av en storjury 15. april.

BLOGGER: Alexandria Goddard. Foto: Twitter (gjengitt med tillatelse)
BLOGGER: Alexandria Goddard. Foto: Twitter (gjengitt med tillatelse) Vis mer