Hun var 15 da hun drepte sin mor

Fikk sitt eget barn tre måneder seinere. Åtte ansatte passer på døgnet rundt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dersom Riksadvokaten er enig med statsadvokaten i Telemark og Vestfold, blir den 15 år gamle jenta fra Somalia en av de yngste som har stått tiltalt for overlagt drap i en norsk rettssal.

Gjenforeningen mellom mor og datter ni år etter at krigshandlingene i Somalia skilte dem, gikk helt galt. I august i fjor, da jenta så vidt hadde passert den kriminelle lavalder på 15 år, drepte hun sin mor med kniv på Ulefoss i Telemark.

Statsadvokaten vil ha jenta tiltalt etter straffelovens paragraf 233, 1. og 2. ledd for overlagt drap. Med strafferamme på 21 år er det Riksadvokaten som tar ut tiltalen. Der ble statsadvokatens innstilling registrert i dag.

Før drapssaken eventuelt kommer for retten, har jentas advokat Sverre Ingram Andersen en rekke uavklarte forhold med barnevernet i Telemark.

I dag er det åtte heltidsansatte omsorgsarbeidere som jobber i turnus døgnet rundt i en egen, nyopprettet institusjon for at jenta skal ta igjen tapt skolegang og sosial tilpasning.

Drapet skjedde 31. august i fjor. To halvbrødre var vitne til at hun drepte moren. Tre måneder seinere ble hun mor selv.


Fratatt barnet ved fødsel

Faren til barnet er en 22 år gammel somalisk mann, som også bor i Midt-Telemark. Etter et hastevedtak i barnevern nemnda ble jenta fratatt barnet samme dag som det ble født.

 FATAL KRANGEL:  Krangelen på Ulefoss i Telemark 31. august mellom mor og datter fra Somalia, fikk dødelig utgang. Hvis statsadvokaten i Telemark og Vestfold får det som han vil, blir den 15 år gamle jenta en av de aller yngste som blir tiltalt for overlagt drap her i landet. Foto: Torbjørn Berg.
FATAL KRANGEL: Krangelen på Ulefoss i Telemark 31. august mellom mor og datter fra Somalia, fikk dødelig utgang. Hvis statsadvokaten i Telemark og Vestfold får det som han vil, blir den 15 år gamle jenta en av de aller yngste som blir tiltalt for overlagt drap her i landet. Foto: Torbjørn Berg. Vis mer

I følge Varden vil hennes advokat stevne barnevernet for namsretten før selve drapssaken kommer opp for.

- Jenta og 22-åringen samarbeider for at barnet skal få en god norsksomalisk oppvekst. Jenta har innsett at hun ennå ikke er i stand til å gi barnet en fullverdig oppvekst. Derfor støtter hun barnefaren i hans krav mot barnevernet i Midt-Telemark for at han skal få omsorgen. Men barnevernets forslag til hvordan barn og mor kan treffes, kan advokaten på ingen måte godta.

To ganger i året

- Barnevernets beslutning om at mor og barn kan møtes to ganger i året, tre timer hver gang, er helt absurd, sier advokat Sverre Ingram Andersen til Dagbladet.no.

Hans klient har det rimelig bra med vanlig skolegang på dagtid og støtte av fagpersoner døgnet rundt ellers.

Men advokaten godtar ikke den kontakten som barnevernet har bestemt at han må forholde seg til. Han får ikke lov til å prate direkte med noen av de åtte omsorgsarbeiderne som jobber på heltid for jenta.

- All informasjon blir gitt gjennom en koordinator, som ikke har kontakt med min klient direkte. Jeg får selvsagt ha kontakt med min klient selv, men jeg er helt avhengig av å få direkte rapporter fra fagfolkene rundt henne for å få fullverdig informasjon om hvordan hun takler hverdagen.

Hvis situasjonen er så negativ som koordinatoren framstiller det, er jeg i alle fall ikke i stand til å skjønne hvordan jenta skal ha vært i stand til å planlegge et drap, sier Igram Andersen.

Derfor vurderer han å stevne som vitner  alle de åtte omsorgsarbeiderne når saken om omsorgen for barnet kommer opp i mars.