Hun var 17 år da hun kom over videoen «Verdens styggeste kvinne». Den var om henne

I dag lanseres dokumentarfilmen om Lizzie Velásquez' (25) liv. Og kampen mot mobbingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Lizzie Velásquez var 17 år snublet hun over et Youtube-klipp som hadde blitt sett over fire millioner ganger. Det het «Verden styggeste kvinne» - og videoen var av henne.

I dag har en dokumentarfilmen om hennes liv, «Brave Heart», premiere på South by Southwest festival i Austin, Texas.

- Jeg har måttet takle mye mobbing. Jeg har alltid blitt oppdratt helt normalt, så da jeg startet i barnehagen hadde jeg ingen anelse om at jeg var annerledes. Jeg visste ikke at jeg var annerledes enn andre unger. Det var som et slag i ansiktet for en femåring, sier Velásquez i en av sine motivasjonstaler på Ted x.

Mobbet i barndommen Dokumentarfilmen ser på Velasquez' kamp mot mobbing. Den første jenta hun snakket til i barnehagen som femåring, ble redd og så på henne som om hun var et monster. Og det var som 17-åring da hun lette etter musikk på nettet, at hun fant videoen av seg selv med tittelen «verdens styggeste kvinne».

Det forandret livet hennes. Kommentarene under videoen var verre enn selve filmen. Det var tusenvis av dem.

- Folk skrev i kommentarfeltet at «vær så snill Lizzie, gjør verden en tjeneste og sette en pistol mot hodet og trekk av». Tenk på det, at folk sa det til meg. Fremmede. Jeg gråt og gråt, sier Velasquez i talen.

- Hva definerer deg? Hun brukte å inderlig håpe og be om at hun kunne bli kvitt syndromet. At hun kunne bli normal. Men etter Youtube-videoen endret ting seg.

- Jeg begynte å skjønne at mitt liv er i mine hender, jeg kan velge å ikke la dette definere meg, sier Velasquez.

Hun bestemte seg for å holde motivasjonsforedrag og skrive bøker. Nå er hun verdenskjent og kommer snart med sin tredje bok.

- Jeg gikk på Google og skrev «hvordan bli en motivasjonstaler». Jeg tuller ikke. Jeg jobbet beinhardt, sier Velasquez.

Regissøren for dokumentarfilmen sier at filmen ikke bare handler om Velasquez, men om alle som har blitt mobbet.

- Etter at hennes fantastiske tale ble så populær (på Ted Talk red.anm.), så vi responsen hun fikk fra folk over hele verden på sitt mot. Det var klart at folk trengte en helt som hadde overlevd mobbing, sier Sarah Hirsh Bordo til bladet Efilmcritic.

En mobbekampanje I høst sto personer over hele Norge fram og snakket om mobbing. Det startet med VGs historie om Odin, som ble mobbet på to forskjellige skoler, og som endte opp med å ta sitt eget liv som 13-åring. Villemo Hatland (14) arrangerte et fakkeltog mot mobbing i Oslo, etter å ha tatt ett oppgjør med sine mobbere på Facebook.

Selv tok hun oppgjør med sine mobbere i en innlegg som også ble trykt i Dagbladet.

- Å stå fram mot mobbing var noe man gjorde i nærmiljøet før. Og det lokale, som i lokalavisa. Men nå, med internett, så gjør man det potensielt for hele verden, sier forsker Elisabeth Staksrud ved Institutt for medier og kommunikasjon (IMK) ved Universitetet i Oslo.

Denne uka var selv Monica Lewinsky i Horten for å ta opp kampen mot mobbing. Hun vil ta nettrollene.

- Jeg ble verdens første offer for nettmobbing. Takket være det lille nettstedet Drudge-report gikk jeg over natten fra å være en helt privat og anonym person til å bli ydmyket over hele verden, sa Lewinsky i Horten.

Internett har på mange måter endret hvordan vi mobber. Og også hvem.

- Det skulle mye til for å bli hele Norges mobbeoffer tidligere. Det med Lizzie er et typisk digitalt mobbefenomen. At du kan bli utsatt for trakassering uten at du selv er klar over det. Før var jo mobbing knyttet til noe rundt deg, at du måtte se mobberne i øynene i skolegården. Men nå kan de være folk du aldri har møtt engang, sier Staksrud til Dagbladet.

Og det var nettopp det Lizzie Velásquez opplevde.

- Det er endelig tid for South by South West-festivalen. Jeg er så klar, sier hun i et klipp på Youtube-kanalen sin i går, som har flere hundre tusen følgere.

MOTIVASJONSTALER:  Forfatter Lizzie Velasquez holder motivasjonsforedrag og kjemper mot mobbing. Hun har et ukjent syndrom som gjør at hun ikke legger på seg. Foto: Invision / John Shearer / NTB Scanpix
MOTIVASJONSTALER: Forfatter Lizzie Velasquez holder motivasjonsforedrag og kjemper mot mobbing. Hun har et ukjent syndrom som gjør at hun ikke legger på seg. Foto: Invision / John Shearer / NTB Scanpix Vis mer