Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hun var ansiktet på Obamas skandalenettsted

- Fikk ikke betalt og ble utsatt for netthets.

NETTHETS: Kvinnen på dette bildet hevder hun er blitt utsatt for nettmobbing på grunn av eksponeringen på nettstedet til Obamas omstridte helsereform. Foto: HealthCare.gov / AP Photo / NTB scanpix
NETTHETS: Kvinnen på dette bildet hevder hun er blitt utsatt for nettmobbing på grunn av eksponeringen på nettstedet til Obamas omstridte helsereform. Foto: HealthCare.gov / AP Photo / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da nettsiden til Obamas prestisjetunge helsereform ble rullet ut 1. oktober, var det med en smilende, pen brunette på forsida.

Helsereformen Affordable Healtcare Act, også kjent som Obamacare, innebærer at helseforsikring blir obligatorisk, og skal sørge for billigere helsetjenester.

Men lanseringen av nettstedet ble raskt en skandale da pågangen ble så stor at siden krasjet like etter åpningen.

Fikk hatmeldinger Nå forteller kvinnen på bildet hvordan hun angivelig er blitt utsatt for nettmobbing som følge av eksponeringen på nettsiden.

- Jeg er her for å forsvare meg selv og la folk få vite sannheten, sier kvinnen, som bare ønsker å bli identifisert som «Adriana», i et intervju med ABC News.

Fram til nå har hun bare vært kjent som «helsereformens gåtefulle Mona Lisa», og ansiktet hennes ble etter hvert gjort narr av og endret i bilderedigeringsprogrammer. I tillegg har hun fått en rekke hatmeldinger og blitt utsatt for spekulasjoner om at hun ikke var lovlig bosatt i USA, skriver ABC.

- Jeg skjønner ikke hvorfor folk skal hate meg, det er bare et bilde. Jeg designet ikke nettsiden, og det var ikke min feil at den ikke fungerte, sier hun.

Familiebilder Adriana er opprinnelig fra Colombia, men er gift med en amerikaner og bor i Maryland sammen med ektemannen og deres 21 måneder gamle sønn.

Hun forteller at hun kontaktet senteret for Medicare og Medicaid-tjenester før lanseringen av Healthcare.gov, fordi hun angivelig ønsket å få tatt gratis familiebilder. Til gjengjeld skulle administrasjonen få bruke bildene.

FORKLARER SEG: Ansatte i Obama-administrasjonen måtte svare på spørsmål om det skandalebefengte nettstedet Healtcare.org i Representantenes hus i dag. Foto:
Larry Downing / Reuters / NTB scanpix
FORKLARER SEG: Ansatte i Obama-administrasjonen måtte svare på spørsmål om det skandalebefengte nettstedet Healtcare.org i Representantenes hus i dag. Foto: Larry Downing / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Hun fikk ikke betalt, men var med andre ord klar over at bildene ville bli brukt på det nye nettstedet.

Konsekvensene var hun imidlertid ikke forberedt på, sier hun til ABC.

- Det var sjokkerende, opprørende og trist. Vi hadde en tøff dag da vi leste alt dette. Jeg er på en måte glad for at ikke sønnen min er gammel nok til å forstå alt dette.

Mange problemer Problemene med lanseringen av det nye nettstedet kom samtidig som store deler av USAs føderale statsapparat stoppet opp fordi Kongressen ikke hadde vedtatt et nytt budsjett.

Bakgrunnen for budsjettkrisen var nettopp den omstridte helsereformen.

Republikanerne ville kutte ut bevilgningene til reformen for å hindre at den ble iverksatt, noe presidenten, som har vetorett, ikke ville godta.

Færre enn antatt Etter 16 dager vedtok Kongressen et midlertidig budsjett, som ikke setter en stopper for Obamas helsereform. Funksjonene på nettstedet bedres også sakte men sikkert, ifølge myndighetene.

Tall Washington Post har fått tak i, viser imidlertid at bare 40 000-50 000 amerikanere har registrert seg for privat helseforsikring, langt færre enn myndighetenes estimat på 500 000 registreringer i oktober.

Samtidig fortsetter Kongressen høringer om nettproblemene. I dag er fem personer fra myndighetene invitert til Representantenes hus for å forklare seg, skriver CBS News, deriblant teknologisjef i Det hvite hus, Todd Park.

Lettet For rundt to uker siden ble bildet av Adriana fjernet fra Heathcare.gov og erstattet med ulike ikoner, noe hun selv beskriver som «en lettelse».

NETTRØBBEL: Obamas prestisjefylte helsereform har møtt mye motbakke, og det ble ikke bedre reformens nye nettsted krasjet like etter lanseringen. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix
NETTRØBBEL: Obamas prestisjefylte helsereform har møtt mye motbakke, og det ble ikke bedre reformens nye nettsted krasjet like etter lanseringen. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Ifølge myndighetene ble ikke siden endret på grunn av bildet, men for å vise de ulike mulighetene for å søke om helseforsikring.

- Nå kan jeg le av det hele, sier hun selv.