Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hun var blant Trumps nærmeste: - Han er en rasist, narsissist og kvinnehater

Omarosa Manigault Newman var den høyest rangerte afroamerikaneren i Det hvite hus. I ei ny bok tar hun et nådeløst oppgjør med president Donald Trump.

ANGREP: Omarosa Manigault Newman har vært tett på president Trump i over et tiår, og har jobbet tett på ham de siste årene. I ei ny bok, tar hun et knallhardt oppgjør med presidenten. Foto: REUTERS/Carlo Allegri/NTB Scanpix
ANGREP: Omarosa Manigault Newman har vært tett på president Trump i over et tiår, og har jobbet tett på ham de siste årene. I ei ny bok, tar hun et knallhardt oppgjør med presidenten. Foto: REUTERS/Carlo Allegri/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Donald Trump (72) ble innsatt som president i januar 2017, havnet plutselig realitystjerna Omarosa Manigault Newman (44) i presidentens innerste sirkel i Det hvite hus.

Avskjeden hennes i desember i fjor, under et år etter innsettelsen, var langt fra udramatisk. Manigault Newman fikk under et år i jobben før hun fikk sparken av stabssjef John Kelly.

Kort tid etter at hun var ferdig, fortalte rådgiveren at hun hadde «sett ting som har opprørt meg». Bare en måned etterpå uttalte hun at amerikanerne «bør være bekymret», samtidig som hun beskrev situasjonen i Det hvite hus som «skikkelig ille».

LYDOPPTAK: CNN sendte hemmelig lydopptak der Trump diskuterer å kjøpe rettighetene til Playboy-modellens historie. Video: CNN Vis mer

- Opptak «nigger»

De uttalelsen er imidlertid bare en forsmak på hva 44-åringen nå har å fortelle om tida i Donald Trumps innerste krets.

I den kommende boka «Unhinged: An Insider Account of the Trump White House» ('Av hengslene: En fortelling fra innsida av Trumps hvite hus') kommer hun nemlig med sjokkerende påstander om presidenten og administrasjonens indre liv.

Ifølge boka forteller tre kilder til forfatteren at det er et lydopptak der Trump bruker ordet «nigger» flere ganger under innspillingen av realityprogrammet «The Apprentice».

- Alle fortalte meg at Trump ikke bare hadde brukt n-ordet en gang. Han sa det flere ganger da kameraene var avskrudd, spesielt under innspillingen av sesong én, skriver hun ifølge Washington Post.

- Narsissist, rasist og kvinnehater

FORKLARTE SEG: President Donald Trump forklarte at han brukte feil ord under gårsdagens pressekonferanse i Helsinki med Russlands president Vladimir Putin. Video: CNN Vis mer

Hun fikk selv kjendisstatus gjennom serien etter å ha deltatt i tre sesonger. Hun fikk også et personlig vennskap til Trump, som varte i over et tiår.

- Det gikk omsider opp for meg at personen jeg trodde jeg hadde kjent så godt så lenge faktisk var en rasist. Å bruke n-ordet var ikke bare sånn han snakket, enda mer forstyrrende er det at det er slik han ser på meg og afroamerikanere generelt, skriver hun i boka.

I boka betegner hun Trump som ukvalifisert. Hun kaller ham også for en narsissist, rasist og kvinnehater.

Ifølge The Daily Beast skal Manigault Newman i alle hemmelighet ha tatt opptak av flere private samtaler hun hadde med Trump under perioden som rådgiver. Hun hadde under kampanjen rollen som Trumps nærmeste rådgiver i afroamerikanske spørsmål og hadde tittel som kommunikasjonsdirektør i Det hvite hus.

- Løgner og falske anklager

Anklagene i de nye boka faller ikke i god jord hos Det hvite hus. Pressetalsperson Sarah Huckabee Sanders slakter boka.

- I stedet for å fortelle sannheten om alt det gode Trump og hans regjering gjennomfører for å gjøre USA trygt og velstående, er denne boka full av løgner og falske anklager, sier hun i en uttalelse.

- Det er trist at en snurt tidligere ansatt i Det hvite hus prøver å tjene penger på slike falske anger. Det er enda verre at mediene nå vil gi henne en plattform, ettersom de ikke tok henne seriøst da hun bare hadde positive ting å si om presidenten da hun jobbet for ham, sier Sanders.

Høyt verdsatt

Manigault Newman ble ofte portrettert som den rablende «skurken» i realityprogrammene hun var deltaker i. Likevel var hun høyt verdsatt av Trump, som også ansatte henne i sitt eget selskap.

Hun var en av de best betalte rådgiverne i Det hvite hus, og var afroamerikaneren med høyest stilling i Det hvite hus. Ifølge den nye boka skal heller ikke Trump ha vært klar over at hun ble sparket av den da nyansatte stabssjefen John Kelly.

- Nei. Ingen har fortalt meg det. Jeg visste ikke det. Faen heller, skal Trump ha sagt, ifølge Manigault Newman.

- Tilbudt jobb for å holde tett

På tross av det tidligere tette båndet, er det nå ingen nåde å spore hos realitystjerna. Hun stiller spørsmål ved Trumps mentale helse og beskriver ham som en ustabil person som ikke evner impulskontroll.

Trump har ennå ikke kommentert opplysningene som har kommet fra den tidligere realitystjerna. Flere ansatte i Det hvite hus har beskrevet henne som en problematisk ansatt, blant annet etter at hun uannonsert inviterte 39 personer til en fotoshoot i Det hvite hus, etter sitt eget bryllup i fjor.

På tross av de mange problemene, hevder hun at Trump-familien ga henne et tilbud om jobb med en månedslønn på 15 000 dollar (125 000 kroner) for å holde tett om presidenten.

Ifølge henne var det Trumps svigerdatter og rådgiver, Lara Trump, som ringte henne med et jobbtilbud like etter at hun var blitt sparket.

Tilbudet innebar en taushetserklæring om at hun ikke kunne kommentere Trump eller hans familie, visepresident Mike Pence og hans familie, eller noen kommentarer som kunne skade presidenten. Manigault Newman takket nei til jobben.

Vann på mølla

Boka vil trolig gi vann på mølla til kritikerne som kritiserer Trump-administrasjonen for å være dysfunksjonell og som ser på presidenten som fullstendig uegnet for jobben.

Det er den første boka skrevet av en tidligere ansatt i administrasjonen som gir et utelukkende negativt bilde av presidenten. I januar slapp journalist og forfatter Michael Wolff boka «Fire and Fury», som også framstiller Det hvite hus som totalt ute av kontroll.

Omstridt

Det var i 2004 at offentligheten for første gang ble kjent med Omarosa Manigault gjennom realityserien «The Apprentice».

Da Manigault deltok i programmet for første gang, ble hun raskt stemplet som sesongens «skurk». Donald Trump, som ledet programmet, ga henne ikke bare fyken i første sesong, men også da hun returnerte til serien i 2011 og 2013.

Manigault har ei fortid som demokrat, og jobbet blant annet som tidligere visepresident Al Gores rådgiver.

I 2014 viste hun støtte til Hillary Clinton og i 2012 la hun ut et bilde på Instagram der hun feirer innsettelsen av Barack Obamas andre presidentperiode.

I oktober i 2016 fjor åpnet Manigault, som også har hatt ansvar for kommunikasjon i Trump-administrasjonen, opp om sitt politiske ståsted overfor New York Times.

- Jeg har alltid vært tydelig på at jeg har vært en demokrat hele mitt liv. Afroamerikanere er lojale mot det demokratiske partiet, men dessverre er ikke det demokratiske partiet like lojal tilbake, sa hun den gang.