MINNES: Venninnen Kaja Øy (t.h.) minnes Margaret Molland Sanden (t.v.) som den mest fantastiske jenta hun noensinne har møtt. Foto: Privat
MINNES: Venninnen Kaja Øy (t.h.) minnes Margaret Molland Sanden (t.v.) som den mest fantastiske jenta hun noensinne har møtt. Foto: PrivatVis mer

- Hun var den modigste og mest fantastiske jenta jeg noen sinne har kjent

Venner og naboer sørger over tapet av Margaret (19) som de var så glad i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅRDAL (Dagbladet): Lokalsamfunnet i Årdal synes det er tungt og ubegripelig at tre personer i går kveld ble drept, da en asylsøker gikk amok ombord i Valdressekspressen på vei til Oslo. I morgentimene strømmer folk til for å legge ned roser og tenne lys for de drepte, utenfor samfunnshuset i bygda.

Arve Kvernhau (55) fra Bagn i Valdres, en svensk mann i 50-åra bosatt i Göteborg, og 19 år gamle Margaret Molland Sanden fra Årdalstangen, skal ha blitt drept av den 31 år gamle sørsudaneren.

- Helt nydelig jente Margaret Molland Sanden hadde vært på besøk hjemme i Årdal da hun satte seg inn i Valdresekspressen mandag kveld. Hun skulle tilbake til Oslo, der hun gikk på Høgskolen i Oslo.

Flere venninner har lagt ned blomster og hilsener til Margaret i dag, og minnes den sporty og blide jenta de var så glad i.

- Hun var den modigste og mest fantastiske jenta jeg noen sinne har kjent, sier Kaja Øy, ei god venninne av Margaret, til Dagbladet.

- Hun var en helt nydelig jente, sier nærmeste nabo, Kari, til Dagbladet. Hun kjenner godt til familien som nå har mistet sin datter.

- Det er helt tragisk at noe slikt kan skje. Det finnes ikke ord, sier hun.

En studiebekjent av drapsofferet i Oslo sier til Dagbladet at Margaret Molland Sanden var ei veldig hyggelig jente.

- Hun var veldig blid og utadvent. Hun snakket med alle. Dette er forferdelig trist og tragisk, sier kvinnen, som hadde mest med 19-åringen å gjøre i starten av skoleåret i år.

- Hun kunne virkelig blitt noe stort, sier venninna

- Tragisk Til samfunnshuset i Årdal sentrum kommer det stadig til innbyggere. Mange visste godt om jenta, som bodde i Årdalstangen.

- Jeg kjente til henne, som man gjør i en liten bygd. Det er vanskelig å vite hva man skal si - det er trist uansett når sånt skjer, men nå er det i tillegg en ung jente. Det er tragisk, sier Jorunn Kristiansen.

Sammen med barna og broren Trond Bjarne Johnsen tente de lys og snakket med barna om det som har rammet bygda.

- Hun var bare snill Tidligere i dag møtte Dagbladet to venninner av den drepte 19-åringen. Sammen tente de lys for venninna.

- Hun var bare hjemme på besøk, til vanlig studerte hun et annet sted. Hun var en snill jente som ikke ville noen noe vondt, sier en av venninnene.

Hun har gått på samme skole som 19-åringen.

- Hun var bare snill. Dette vil prege oss, sier hun.

- Hadde fått avslag Gjerningsmannen, en sørsudaner født i 1982, ligger nå på Haukeland sykehus i Bergen med mindre kuttskader.

- Den antatte gjerningmannen er født i 1982 og er opprinnelig fra Sør-Sudan. Han hadde fått avslag på sin asylsøknad og skulle uttransporteres av landet i dag, 5. november. Politiet kjenner ikke til om han var kjent med den forestående uttransporteringen, men har var kjent med avslaget på søknaden, sier Iden.

31-åringen skulle sendes til Spania, hvor han først hadde søkt asyl.

Ifølge Hero Norge AS, som driver mottakssenteret gjerningsmannen tilhører, hadde det at han gikk ombord på bussen ikke noen sammenheng med den forestående tvangsutsendelsen.

- Så langt det er oss kjent, så satte han seg selv på bussen, sier regionsjef Bente Dalåker til Dagbladet.

- Alene i Norge - Var han meldt savnet av dere da dette skjedde?

- Nei, det var han ikke. Skulle han vært borte i mer enn tre dager, ville vi fått melding om det, men ikke før det, sier hun.

Hun forteller at mannen kom til Norge i april i år, og at han ble flyttet til mottakssenteret i august.

RYSTET: Naboen Kari er rystet over det som har skjedd med Margaret Solland Sanden. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
RYSTET: Naboen Kari er rystet over det som har skjedd med Margaret Solland Sanden. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Han bodde sammen med andre, og skilte seg ikke ut på noen måte. Vi har ikke opplevd noe annerledes ved ham, jeg forsto det som at han var alene i Norge, og ikke hadde familie her, sier Dalåker.

HEDRET: - Det er tragisk, sier Jorunn Kristiansen. Hun er en av mange som har møtt fram ved rådhuset i Årdal i dag. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
HEDRET: - Det er tragisk, sier Jorunn Kristiansen. Hun er en av mange som har møtt fram ved rådhuset i Årdal i dag. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer