Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hun var Donalds drømmemakker. Nå kan Oprah Winfrey angripe hans akilleshæl

Har stor appell hos den samme gruppa som ga sjokkresultat i Alabama. Likevel er ikke TV-verten noen ideell kandidat, ifølge USA--kjenner.

GJESTET «THE OPRAH WINFREY SHOW»: Donald Trump og sønnen Donald Trump jr. i 2009. Foto: AP Photo/Harpo Productions, George Burns/NTB Scanpix
GJESTET «THE OPRAH WINFREY SHOW»: Donald Trump og sønnen Donald Trump jr. i 2009. Foto: AP Photo/Harpo Productions, George Burns/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg elsker Oprah. Hun kommer alltid til å være mitt førstevalg, sa Donald J. Trump til CNN i 1999.

Eiendomsmagnaten snakket om å stille til president, og hvem som ville vært hans ideelle visepresidentkandidat. 18 år etter er Trump president, mens Winfrey visstnok vurderer å utfordre ham.

Dette ifølge en rekke amerikanske medier, deriblant CNN og LA Times.

- Det er opp til det amerikanske folket. Hun vil absolutt gjøre det, sa Stedman Graham, talkshow-vertens mangeårige samboer, til sistnevnte avis i natt.

Sjeldne talegaver

Da hadde Winfrey nettopp holdt en tale under Golden Globe-utdelingen der hun kritiserte «en kultur ødelagt av brutale, mektige menn», hvorpå den styrtrike amerikaneren til kraftig applaus lovet en ny epoke.

Disse talegavene vil komme Oprah Winfrey til gode om hun faktisk stiller til presidentvalget 2020, ifølge førsteamanuensis Alf Tomas Tønnessen.

Det samme gjelder hennes evne til å framstå som en empatisk og god lytter.

Høgskolen i Volda-forskeren er likevel usikker på om Demokratene ville vært tjent med å satse på henne. Det samme gjelder USA som helhet.

- Selv om Winfrey har ledererfaring fra sitt selskap (TV-selskapet OWN. red.anm.), så mangler hun politisk erfaring. En kan se hvordan Trump strever med å bli kjent med spillereglene i Washington D. C. og å sette seg inn i komplekse saker, sier Tønnessen til Dagbladet.

SPÅR ÅRET: Da president Donald Trump ankom nyttårsfesten i den forgylte ballsalen på Mar-A-Lago, tok han seg tid til å komme med noen spådommer for 2018. Video: CNN Vis mer Vis mer

Aldrende demokrater

Den tidligere «The Apprentice»-programlederen Trump var, i likhet med Winfrey, ingen politiker før han i 2016 stilte som presidentkandidat.

Han var likevel et svært kjent ansikt for velgerne.

Det bidro til at han i primærvalget seiret mot fremadstormende republikanere som Ted Cruz, Jeb Bush, Marco Rubio og Ben Carson.

- Hvilke muligheter har Winfrey til å gjøre det samme i et demokrat-primærvalg?

- Mye avhenger av hvem som stiller mot henne. Demokratene mangler en ung lederskikkelse. Joe Biden (tidligere visepresident), Bernie Sanders (tidligere presidentkandidat) og Elizabeth Warren (profilert Massachusetts-senator) er alle godt voksne, og Warren var ikke motivert nok sist, svarer Alf Tomas Tønnessen.

- Det er vanskelig å finne en kandidat som både er dyktig og karismatisk. Jeb Bush var for eksempel dyktig, men manglet evnen til å skape begeistring, understreker forskeren overfor Dagbladet.

Kan sanke stemmer

Tønnessen trekker fram California-senatoren Kamala Harris (53) som en yngre politiker med gode muligheter.

Hun mangler imidlertid den samme gjenkjennelsesfaktoren som Winfrey.

Der oppmerksomheten rundt et eventuelt Winfrey-kandidatur ville styrket hennes kampanje, tror USA-kjenneren Tønnessen at TV-profilen også ville vært en solid stemmesanker blant afroamerikanere.

- Det er en velgergruppe som er svært viktig å mobilisere, blant annet i Sør-Carolina og Florida. Vi så det også da Doug Jones vant fjorårets senatsvalg i Alabama, sier Tønnessen.

I valget han viser til stemte hele 96 prosent av afroamerikanske velgere på Demokratenes kandidat.

Til sammenlikning stemte bare åtte prosent av denne velgergruppa på Donald Trump i 2016, mens hele 58 prosent av USAs hvite velgere stemte på ham.

- Jeg er mer usikker på hvor godt Winfrey ville gjort det blant latinoer, mener Alf Tomas Tønnessen om TV-personlighetens potensielle velgerappell.

Vil trolig bedrive venstrepolitikk

Forskeren forventer at Oprah Winfrey eventuelt vil ha en politisk profil som i stor grad skiller seg fra Donald Trump.

Dette i form av mer venstreorientert politikk og et fokus på miljøspørsmål.

​​Om Winfrey bestemmer seg for å stille, og om hun vinner primærvalget, vil mye avhenge av den amerikanske økonomiens tilstand.

Siden 2009 og finanskrisas slutt har den amerikanske økonomien stort sett vært på bedringens vei, og i dag er arbeidsledigheten den laveste på nesten to tiår.

Økonomisk framgang under Trump

Denne utviklingen er til fordel for Trump.

- Mange liker deler av den politikken Trump gjennomfører. Spørsmålet nå er hvordan skattereformen hans vil slå ut. I enkelte demokrat-dominerte stater vil det ikke ha noen betydning, men noen deler av reformen kan få uheldige konsekvenser på lang sikt, sier Tønnessen.

- På hvilken måte?

- Etter flere år vil den først og fremst komme de rikeste til gode. Det er problematisk om Trumps viktigste lov først og fremst vil bli oppfattet som til fordel for store selskaper og de aller rikeste, mener Alf Tomas Tønnessen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!