Hun var ei stjerne

Brevik danseverksted har mistet ei stjerne - og de unge et forbilde. Dereka (16) var lokalmiljøets danseprinsesse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SON (Dagbladet): - Hun var en engel for barna hun underviste i showdance. Hun betød noe langt mer for dem enn det å være en danseinstruktør. Dereka var en en støttespiller for barna. Hun var et forbilde for de unge som sto på terskelen til tenårene. Hun skapte en vi-følelse og ufarliggjorde det å være ungdom, sier Silje Martens (28).

Hun er fritidsleder ved Brevik skole og grendesenter og var en av flere som var med på å starte danseverkstedet for fire år siden.

I går skulle Dereka ha trent ei dansegruppe med 10 og 11-åringer ved Brevik skole. Det skulle vært glad dans, men ble isteden minnestund med tente lys og mange tårer over tapet av den populære jenta. Brevik danseverksted er et kommunalt tilbud, som drives med frivillig innsats av ungdommen selv. Opptil 150 medlemmer i alderen 9-18 år får ukentlig danseundervisning her.

- Elsket dansen

Hun husker godt da Dereka, som 12-åring, var med på det aller første helgekurset hun arrangerte i dans for ungdom ved Brevik skole og grendesenter.

- Dereka elsket dansen fra første stund og la ikke skjul på at det betydde mye for henne å bli en danser, sier Silje Martens.

Sorgen er stor og ordene er vanskelig å finne for drivkraften bak Brevik danseverksted.

- Jeg synes det er vanskelig å karakterisere henne. Det kan så lett bli banalt og oppfattes galt. Men hun var ei fantastisk flott jente og hadde forutsetningene for å komme seg videre som danser. Dereka gjorde ikke bare en innsats for oppvekstmiljøet lokalt, men sammen med de andre ungdommene i instruktørgruppa bestemte de seg for å spre danseglede ved tre barnehjem i Litauen høstferien i fjor. I ett år jobbet ungdommene for å samle penger til turen. De fikk erfare en tøff tilværelse og hvordan dans kommuniserer på tvers av språkbarrierer, alder og ulik kulturell bakgrunn, forteller Silje Martens.

Gudstro

I tillegg til instruktørjobben i danseverkstedet, trente 16-åringen også en dansegruppe i regi av Såner kirke. Dereka var blitt en kristen og la ikke skjul på at det betød mye for henne.

Sokneprest Marit Bekken er en del av Vestby kommunens kriseteam og er også presten som skal forrette under den unge jentas begravelse.

- Det er sterke følelser blant ungdommene etter det ufattelige som har skjedd. Det er viktig å ta vare på dem, møte angsten, forstå kaoset og sinnet som fyller dem. Denne tragedien berører meg både som prest og mor, sier Marit Bekken.

De siste hilsnene

Mange spør henne hvordan Gud kan tillate noe sånt.

- Jeg får meg ikke til å si at dette har noen mening, for slik opplever jeg det ikke. Gud må ha god råd som tillater noe sånt, svarer soknepresten.

Under søndagens minnestund i Såner kirke skrev ungdommen ned uttallige hilsner til den drepte 16-åringen.

- Det var sterkt å se de unge som holdt rundt hverandre, gråt, trøstet og skrev sine siste hilsner, sittende i små grupper i hver krok av kirken. Opptil 250 ungdommer var samlet her, sier hun.

Soknepresten sier hun dessverre har opplevd mange unge liv som har gått tapt i soknet som følge av trafikkulykker, selvmord eller sykdom.

- Det er viktig å være der for ungdommen når krisen rammer. Ofte er det ikke nødvendig å snakke så mye, bare være sammen. Dette er ikke tiden for å reise bort og la den unge være igjen hjemme alene, eller å reise bort hele familien. De unge må komme seg igjennom dette sammen, oppfordrer sokneprest Marit Bekken.

Trøster hverandre

Ungdommen i Son samlet seg i går på fritidsklubben i bygda. Foran butikken like ved satt tre gutter og spilte «Tears in heaven» av Eric Clapton. Pengene de fikk inn brukte de til å kjøpe blomster og lys som de plasserte foran huset der Dereka ble funnet.

- Ungdommene finner trøst i hverandre. De søker sammen og viser omtanke. Tankene går til Derekas nærmeste familie, sier fritidsklubbleder Marit Bakken til Dagbladet.

Ungdommen sliter nå med usikkerheten. Det er mange rykter i miljøet.

- Ungdommene er selvsagt utålmodige på å få et svar. Uvissheten er det vanskeligste. Vi prøver å ikke snakke om hvordan hun ble borte. I stedet fokuserer vi på hvem hun var og hva hun betydde for det gode ungdomsmiljøet her, sier Marit Bakken.

JULEAVSLUTNINGEN: Bildet viser Dereka Maria Mikula (16) på scenen under juleavslutningen på Såner ungdomsskole. Den danseglade jenta hadde selv komponert en dans til Christina Aguilera «Dirrty». - Hun var super til å danse. Ei jente som spredde glede og lærte opp de andre. Hennes engasjement smittet over på de andre jentene, sier mor til en av de andre jentene i dansegruppa til Dagbladet.