Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hun var en av Afrikas mest fryktede damer. Nå møter hun endelig for retten

Simone Gbagbo skal stå bak dødsskvadroner og organisert voldtekt.

VINKER: Simone Gbagbo fotografert på vei inn i retten i dag. Foto: AFP / NTB scanpix
VINKER: Simone Gbagbo fotografert på vei inn i retten i dag. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Simone Gbagbo, kona til Elfenbenskystens tidligere president Laurent Gbagbo, skal ha stått bak regelrette dødsskvadroner som sterkt bidro til den omfattende og brutale volden som fant sted etter valget i landet i 2010.

Omkring 3000 mennesker ble drept. Etter opptøyene gjemte Gbagbo-paret seg i en bunker i presidentpalasset i Abidjan, der soldater pågrep det tidligere presidentparet 11. april 2011. Deretter ble paret fraktet til Golf Hotel, motkandidaten Alassane Outtaras hovedbase.

ARRESTERT: Simone Gbagbo fotografert på Golf Hotel i Abidjan få minutter etter at hun ble arrestert. Foto: AFP / NTB scanpix
ARRESTERT: Simone Gbagbo fotografert på Golf Hotel i Abidjan få minutter etter at hun ble arrestert. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

I dag møtte den tidligere presidentfruen i retten, tiltalt for å ha stått bak ytterst brutale væpnede grupper som slaktet mannens motstandere for fote.

Nektet Volden brøt ut etter at den omdiskuterte presidenten Laurent Gbagbo nektet å akseptere at han hadde tapt valget. Nå står Gbagbos 65 år gamle kone tiltalt med 82 tidligere myndighetspersoner og politisk allierte av ektemannen, melder NTB.

Ekspresident Gbagbo er selv tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten, og har sittet tre år i varetekt mens han venter på å bli stilt for
retten av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag.

Lik Dagbladet på Facebook

ICC vil også ha fru Gbagbo utlevert - noe Elfenbenskysten nekter. De vil heller stille henne for retten på hjemmebane, noe som har ført til anklager om at det ligger også politiske motiver bak rettssaken.

Gbagbo har siden hun ble arrestert i 2011 sittet i husarrest.

Historisk Som The Atlantic påpeker er ICC-tiltalen mot fru Gbagbo historisk - det er første gang en kvinne tiltales av ICC. Tiltalen er svært grov, den lyder på at presidentfruen skal stå bak forbrytelser mot menneskeheten, drap, voldtekt og andre seksuelle overgrep. Det karaktiseres som spesielt også at en kvinne skal ha kommandert organisert voldtekt - et grufullt men kjent virkemiddel i flere kriger, men tradisjonelt sett et mannlig overgrep mot kvinner.

BEDRE TIDER: Simone Gbagbo fotografert bare tre måneder før hun ble arrestert - poserende foran et enormt bilde av mannen på en støttemarkering for hans presidentkandidatur. Foto: AFP / NTB scanpix
BEDRE TIDER: Simone Gbagbo fotografert bare tre måneder før hun ble arrestert - poserende foran et enormt bilde av mannen på en støttemarkering for hans presidentkandidatur. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Påtalemyndigheten anser at fru Gbagbo var svært sentral i utformingen av skrekkregimet som utspilte seg - hun deltok i en lang rekke møter og hadde stor innflytelse også mens mannen var president.

Det er også uvanlig at noen uten en formell posisjon - president, statsminister, general eller lignende - tiltales av ICC. Fru Gbagbo omtales som «presidentens alter ego».

Fryktet presidentfrue Gbagbos rolle i Elfenbenskysten er blitt sammenlignet med rollen til Agathe Habyarimana i Rwanda. Hun var gift med president Juvénal Habyarimana - som døde da flyet han satt i ble skutt ned 6. april 1994, en hendelse som antas å ha utløst folkemordet i Rwanda.

Agathe Habyarimana er gjentatte ganger blitt anklaget, med til dels god dokumentasjon, for å ha vært svært sentral som edderkopp og bakspiller for grusomhetene i Rwanda.

Men fra sin base i Paris har hun forsvart seg godt. Hun ble arrestert i Frankrike i 2010, men hun har sluppet å bli utlevert til Rwanda - der hun ville blitt stilt for retten.

VED MANNENS SIDE: Simone og Laurent Gbagbo fotografert i 2010. Foto: AFP / NTB scanpix
VED MANNENS SIDE: Simone og Laurent Gbagbo fotografert i 2010. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Simone Gbagbo selv nekter straffskyld.

KONTROVERSIELL: Gbagbos rolle i Elfenbenskysten er blitt sammenlignet med rollen til Agathe Habyarimana i Rwanda. Foto: AP / NTB scanpix
KONTROVERSIELL: Gbagbos rolle i Elfenbenskysten er blitt sammenlignet med rollen til Agathe Habyarimana i Rwanda. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media