- Hun var ikke redd for å dø

Aslam Ahsan frykter politisk kaos i Pakistan etter Bhutto-drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Arbeiderparti-politikeren Aslam Ahsan er blant norskpakistanerne som kjente myrdede Benazir Bhutto best.

- Jeg fikk sjokk da jeg hørte nyheten i ettermiddag. Det  var veldig sørgelig, sier Ahsan til Dagbladet.no.

Han traff Benazir Bhutto i Oslo seinest i mai da hun var på en kvinnekonferanse. For et par år siden var han hennes faste følge i fire dager da hun var i Oslo og omegn som gjest til Norsk Pakistansk Samfunn i forbindelse med med den pakistanske nasjonalfeiringen 14. august.  

Bhutto bodde privat hos norskpakistanere i Oslo-området da hun feiret hjemlandets nasjonaldag mens hun fortsatt bodde i eksil i Dubai.

- Det blir kaos

Dette er stort tap for hennes eget parti og for hele opposisjonen i Pakistan. Det er ingen klar lederskikkelse til å overta hennes posisjon, og det er klart at det sittende regimet med president Musharraf i spissen vil tjene på dette. Jeg tror ikke det vil bli noen ny unntakstilstand, men det vil bli politisk kaos i Pakistan i overskuelig framtid, sier Aslam Ahsan til Dagbladet.no.

Han mener drapet også er et stort tap for Pakistan som nasjon. - Nå har landet mistet en profil med integritet, respekt og troverdighet ute i  verden, sier Aslam Ahsan.

- Ikke redd for å dø

- Nå skjedde akkurat det som mange analytikere fryktet da hun dro hjem fra eksil. Var det uklokt av henne å dra tilbake til Pakistan?

- Hennes eneste og store mål var å videreføre sitt politiske virke. Og det måtte hun gjøre fra Pakistan. Hun har sagt flere ganger den siste tiden at hun ikke var redd for å dø.

-Hvem kan stå bak dette attentatet?

-Det vet vi jo ikke foreløpig. Men det er klart at hun hadde mange fiender blant ytterliggående muslimer på grunn av sin klare tale mot terrorisme og fundamentalisme. Det var overraskende for de fleste at hun inngikk en «fredsavtale» med president Musharraf tidligere i år.  Men det var ikke overraskende for oss som kjente henne og øynet omfanget av det internasjonale presset. Musharraf har tilsynelatende tatt vaktholdet seriøst. Man kan ikke gardere seg mot døden, sier Aslam Ahsan.

Han tror også drapet er farvel med Bhutto-familiens rolle i pakistansk politikk. Det står ingen klar til å overta arven etter far og datter, mener han.

PROFILERTE NORSKPAKISTANERE: Shabana Rehman og Aslam Ahsan delte Fritt Ords pris i 2002.
NORGESBESØK: Benazir Bhutto har væert på flere besøk i Norge. Her som gjest hos Utenrikspolitisk Institutt og daværende NUPI-leder Anders C. Sjaastad 24. november 1999.