Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Hun var Jensens samboer i ni år, men nektet å forklare seg i retten: - Jeg stolte på ham, og det gjør jeg fremdeles

Retten fikk bare høre det sentrale vitnet svare på spørsmål i avhør fra 2014. 

PÅ TILTALEBENKEN: Eirik Jensen nekter straffskyld for å ha medvirket til narkoinnførsel og for å ha mottatt penger av Gjermund Cappelen. I dag forklarte Jensens tidligere samboer seg i retten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ TILTALEBENKEN: Eirik Jensen nekter straffskyld for å ha medvirket til narkoinnførsel og for å ha mottatt penger av Gjermund Cappelen. I dag forklarte Jensens tidligere samboer seg i retten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eirik Jensens mangeårige tidligere samboer (58) er i dag innkalt som vitne i saken mot ham og Gjermund Cappelen.

Sammen med Eirik Jensen eide hun et småbruk i Nes kommune. Et av de sentrale punktene i Spesialenhetens tiltale mot Eirik Jensen (59) er et bad han fikk pusset opp på småbruket i 2005.

Spesialenheten mener hasjbaronen Gjermund Cappelen (50) betalte for oppussingen av badet til en verdi 292 000 kroner. Jensen nekter straffskyld på alle punktene i tiltalen.

Jensens eks-samboer har i mange år hatt lederstillinger i politiet. De to var samboere fra omkring 2003 fram til Jensen flyttet fra kvinnen i 2012.

Sentralt vitne

Tiltalen mot Jensen dreier seg nemlig om at han har medvirket til innførsel av 13,9 tonn hasj i åra 2004 til 2013 ved å varsle om informasjon som var til nytte for Cappelen og for å ha mottatt minst 2,1 millioner kroner for det.

Samboeren er derfor ansett som et svært sentralt vitne for Spesialenheten, men nektet å forklare seg i retten.

- Jeg ønsker å forholde meg til min rett til å ikke forklare meg, sa hun da hun møtte i retten.

Det er Spesialenheten som har kalt inn kvinnen i retten. På hvert eneste av de innledende spørsmålene hun blir stilt svarer hun:

- Jeg vil forholde meg til mine rettigheter.

- Jeg stolte på ham

Det har tidligere kommet fram at Jensen fikk anbefalt snekkeren han brukte av Cappelen. Det ble også konstatert at en av de dømte i Cappelens hasjliga gjorde rørleggerarbeid på badet til Jensen.

Blant annet ble det funnet kvitteringer og fakturaer for oppussingen i en perm som skal ha tilhørt den tidligere samboeren. Cappelen har forklart at han leverte flere av kvitteringene til Jensen. Spesialenheten mener blant annet en faktura på 32 500 til Frank Olsen funnet i permen, er skrevet av Cappelen.

Kvinnen ville ikke svare på spørsmål om disse kvitteringene.

Retten får imidlertid spilt av det første avhøret av Jensens tidligere samboer, tatt 12. mars 2014 - drøyt to uker etter at Jensen ble pågrepet. Dette var før den tidligere gården var ransaket og kvitteringene for oppussingsarbeidet ble funnet.

Der sier hun at hun hadde «husmapper», men at hun tror hun har kastet dem. Hun sier de hadde adskilt økonomi, og at hun ikke var så opptatt av det formelle i kjøpet, selv om de eide huset sammen.

- Jeg stolte på ham, og det gjør jeg fremdeles, for å si det sånn. Jeg hadde ikke hatt noe problem med å gjøre det en gang til.

Lang politikarriere

I avhøret redegjorde hun for sin over 31 år lange karriere i politiet, som har bestått av en rekke lederstillinger.

Da hun møtte Eirik Jensen bodde de først i campingvogn, og så ei hytte før de kjøpte bruket på Fenstad i Nes kommune. Hun fikk der spørsmål om hva som skjedde før hun ble sammen med Jensen på begynnelsen av 2000-tallet.

- Jeg har kjent Eirik i mange, mange år. Jeg jobbet på MC-prosjektet i Oslo og har alltid kjent ham, eller alltid visst om ham. Jeg har møtt ham med jevne mellomrom og diskutert MC. Vi hadde en felles greie om å bekjempe MC-gjenger, sier hun i avhøret fra 2014.

Hun fikk en rekke spørsmål om hva hun visste om Jensens økonomi - et svært sentralt spørsmål i tiltalen mot Jensen.

- Jeg visste at han hadde hatt et hus på Nesodden med tidligere samboer jeg aldri har møtt. Jeg la meg ikke så mye opp i det, sier hun.

I perioden hadde Jensen et gårdsbruk i Sverige, mens han bodde i campingvogn i Oslo. Hun sier imidlertid hun ikke visste noe særlig om Jensens økonomi og visste for eksempel ikke hvilke lån den tidligere politilederen hadde.

I avhøret forklarer hun at de kjøpte småbruket i Nes kommune i 2005 for omkring 3,6 millioner. Hun sier hun betalte mer for boligen etter å ha solgt sin egen bolig på Vestlandet.

Motorsykler og biler

Jensen har sjøl sagt at han har tjent penger på kjøp og salg av diverse kjøretøy. Han forklarte også at han har tjent penger på annen kremmervirksomhet, salg av eiendom og at han har fått arv.

Den tidligere samboeren sier også at den tidligere politilederen hadde mange biler og motorsykler som han kjøpte og solgte.

- Jeg tror ikke det genererte så mye penger, men ikke så mye tap heller. Jeg kan ikke si at det var noe gevinst, men kanskje ikke noe tap heller. Jeg har ikke noe peiling på det

- Hadde du ikke normalt vært interessert i å være kjent med dette her? spør etterforskeren i avhøret.

- Jeg hadde mine tre motorsykler og min bil. Jeg betalte alt på mitt, mens han hadde sine biler og sånn. Jeg har ikke lagt meg opp i hva han kjøper. Vi hadde helt atskilt økonomi, og sånn valgte vi å ha det, sier hun.

- Det har aldri vært noen voldsomme greier som har fått meg til å tenk at «dette her ikke stemmer», at han drev noe business eller slik

- Har han mottatt gaver eller arv? spør etterforskeren.

- Jeg vet ikke om arv, men at han har fått penger av mora eller faren kan hende.

Møte på ferjekaia

Et annet spørsmål var en tur Jensen og den tidligere samboeren hadde til Kiel sammen med en rekke andre motorsyklister i juli 2011.

Spesialenheten og Cappelen mener Cappelen møtte Jensen på ferjekaja før avreise med båten. Spesialenheten mener Jensen kan ha fått penger under møtet.

På turen sendte blant annet Jensen en SMS til Cappelen: «Jepp, nå er det feriemodus over hele linja».

- Har du sett Cappelen møte Jensen på fergekaia i 2011? spør Spesialenheten-aktor Kristine Schilling, uten å få svar på det spørsmålet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media