- Hun var kjemperedd i dagene rett før hun døde

Nå etterforskes saken på nytt.

AKTIVIST: Shilan Shorsh. Foto: Norske Kvinners Sanitetsforening
AKTIVIST: Shilan Shorsh. Foto: Norske Kvinners SanitetsforeningVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): - Det veldig viktig at saken tatt opp igjen. Det er for mange løse tråder, sier Marianne Sæhle, organisatorisk nestleder i SV i Hordaland.

Hun jobbet tett med Shilan Shorsh i kvinnepolitisk utvalg i SV. Shorsh døde i en brann i Bergen i mai i fjor. Politimester Geir Gudmundsen besluttet i går at saken skal etterforskes på nytt, blant annet etter oppslag i VG og BT. Saken ble opprinnelig henlagt som intet straffbart forhold.

- Om dette vil endre utfallet av saken, vet jeg ikke. Men hun var utsatt for så mange trusler og det har vært så mange spekulasjoner, at det er viktig at politiet gransker det på nytt. Dessverre mistenker jeg at den opprinnelige etterforskningen ikke var så høyt prioritert, sier Sæhle. 

Ubesvarte spørsmål Før helga kunne BT avsløre at politiet ikke har etterforsket flere arkivskap Shorsh hadde i kontorfelleskapet Batteriet i Bergen. I VGs sak lørdag kom det fram at døra inn til rommet der Shorsh ble funnet ikke var helt lukket.

- Var døren inn til rommet lukket eller var den ikke det? Var det noe i arkivskapene som kan kaste lys på saken? Jeg synes det er veldig, veldig rart at politiet ikke har vært mer opptatt av dem tidligere, sier Sæhle.

Sæhle sier at Shorsh tidligere har hatt voldsalarm, og at hun mottok flere alvorlige trusler.

- Hun var kjemperedd i dagene rett før hun døde. Jeg oppfattet det også som om politiet ikke fulgte anmeldelsene hennes opp særlig grundig, sier Sæhle.

Ble truet på livet Shorsh har blitt omtalt som Bergens modigste kvinne. Den kurdisk-irakiske kvinnen var en aktiv samfunnsdebattant og politiker, som satt i styret i Bergen SV og ledet Selvstendig Demokratisk Kurdisk Kvinneforening. 39-åringen hadde voldsalarm en periode etter 2006, da hun skal ha blitt truet på livet etter opptredener i mediene. Det skal ikke ha vært snakk om personlige konflikter.

- Hun var veldig uredd på andres vegne. Hun var så varm og omtenksom. Hun var ofte så opptatt av de rundt seg at hun glemte seg selv, sier Sæhle.

Oddny Miljeteig, gruppeleder for SVs bystyregruppe i Bergen, sier trusselbildet rundt Shorsh må kartlegges. 

- Såvidt jeg vet har politiet knapt løftet en finger for å granske det, sier Miljeteig til Dagbladet. 

- Hun var veldig redd, og hadde god grunn til det. Det var konkrete trusler, ulike meldinger og PCen hennes ble hacket, sier Miljeteig til Dagbladet.

I fremste rekke - Hvordan klarte hun å få så mange fiender?

- Det er dessverre mange kvinner som har stått i fremste rekke mot kvinneundertrykking som har opplevd mye av det samme som hun gjorde. Foregangskvinnene blir mål for de som ikke ønsker endring. 

Selv om hun samarbeidet tett med Shorsh og kjente henne godt, har hun ikke blitt avhørt av politiet. 

- Jeg synes det er rart at politiet ikke henvendte seg til oss, sier Miljeteig, som er glad for at politiet ser på saken på nytt.

POLITIINSPEKTØR: Tore Salvesen.  
Arkivfoto: Oddmund Lunde/Dagbladet
POLITIINSPEKTØR: Tore Salvesen. Arkivfoto: Oddmund Lunde/Dagbladet Vis mer

- Nå må de vise at de er villige til å gjøre godt politiarbeid i denne saken.

Leser på nytt Førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen sier til Dagbladet at han søndag avtalte med politimester Geir Gudmundsen at politiet skal hente opp igjen etterforskningsmaterialet i saken om Shilan Shorsh.

- Politiet må nå gjennomgå påstandene som er kommet fram i det siste om personer som ikke er blitt avhørt og eventuell ny informasjon i saken. Politiinspektør Tore Salvesen har også uttalt at han har noe han ønsker å få undersøkt nærmere i denne saken. Politiet har anledning til å ta opp igjen saker som er henlagt og arkivert. I denne saken er ingen siktet, sier Eirik Stolt-Nielsen til Dagbladet.

- Hvis vi går inn i en etterforskningsmodus vil vi holde kortene tett til brystet. Vi vil ikke gå ut med hva vi gjør eller hvem vi snakker med. Vi vil altså jobbe slik vi alltid gjør i slike saker, sier Tore Salvesen, Politiinspektør og sjef for politiet i Bergen vest, til Dagbladet.

SV-LEDER: Oddny Miljeteig, her sammen med Torill Otterskred. Arkivfoto: Tor Erik H. Mathiesen
SV-LEDER: Oddny Miljeteig, her sammen med Torill Otterskred. Arkivfoto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer