Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Facebook-skandalen:

Hun var én av de første på Facebook: - For 14 år og åtte dager siden gjorde jeg en feil

Tidligere Harvard-student og journalist Julia Carrie Wong til angrep på Mark Zuckerberg (33).

- DET ER MIN FEIL: Facebook-gründer Mark Zuckerberg møtte til høring i justiskomiteen i Senatet, der han skulle spørres ut om Cambridge Analytica-skandalen. Dette er endringene Facebook vil gjøre. Video: AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - For 14 år og åtte dager siden gjorde jeg en feil. Som mange andre feil jeg gjorde som 20-åring, involverte det å stole på en mann jeg ikke burde stole på, og det påvirker meg fortsatt den dag i dag.

Det skriver Julia Carrie Wong, journalist i The Guardian, i en kommentar.

Wong var en av de første i verden som fikk Facebook. Nå går den tidligere Harvard-studenten hardt ut mot medstudent og Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg (33), og skriver at hun angrer på at hun stolte på ham.

Personopplysninger

Facebook har vært i hardt vær siden Cambridge Analytica-skandalen ble kjent i midten av mars.

Da kom det fram at analysebyrået Cambridge Analytica hadde stjålet personopplysninger fra millioner av Facebook-brukere.

Analysene av datamaterialet ble seinere solgt til blant annet Donald Trumps valgkampstab i 2016.

- Nei, Mark Zuckerberg ga meg ikke herpes. Men i kjølvannet av Cambridge Analytica-avsløringene har jeg tenkt tilbake på avgjørelsen om å registrere meg på thefacebook.com, som da hadde eksistert i fem dager, og parallellene mellom Zuckerbergs kreasjon og det irriterende viruset er slående. Facebook kommer ikke til å drepe meg, men det har infisert alle mine forhold, har gjort at jeg har infisert andre, og jeg vil aldri, aldri bli helt kvitt det, skriver Julia Carrie Wong.

Møtte i kongressen

I forrige uke måtte Zuckerberg møte i kongressen i forbindelse med Cambridge Analytica.

Han uttalte da at selskapet burde ha gjort mer for å hindre misbruk av Facebook-brukernes personlige informasjon.

- Vi hadde ikke en bred nok oversikt over ansvaret vi hadde. Det var en stor feil. Det var min feil, og jeg er lei meg for det. Jeg startet Facebook, jeg driver selskapet og jeg er ansvarlig for hva som skjer her, uttalte Zuckerberg i Energi- og handelskomiteen i Representantenes hus mandag.

Stigende aksje

Unnskyldningen ser ut til å ha hjulpet. Facebook-aksjen steg nemlig etter Senatets grilling av Zuckerberg, ifølge Fortune.

Markedet ble tilsynelatende beroliget av Zuckerbergs fremtoning i høringens første del, som varte i drøye to timer. Facebook-aksjen steg opp 4,5 prosent.

Før høringen begynte var den opp 2,4 prosent, ifølge nettstedet. Men nå ser det ikke nødvendigvis like lyst ut for Facebook-aksjene, skriver E24.

SNAKKER UT: I et eksklusivt intervju med CNN snakker Facebook-sjef Mark Zuckerberg ut om krisa selskapet har opplevd i det siste. Han garanterer at alle som har fått sine personlige opplysninger misbrukt, skal få beskjed om det. Vis mer Vis mer

Facebook er del av det man kaller FANG-aksjene, som består av de fire teknologiaksjene Facebook, Amazon, Netflix og Google-eier Alphabet. Ifølge Wall Street Journal ønsker enkelte akjseplukkere nå å kvitte seg med Facebook i FANG, skriver avisa.

Mens noen porteføljesjefer mener Facebook-skandalen truer veksten i brukere og inntekter, anser mange de tre andre aksjene blant de beste investeringene i markedet, skriver E24.

- Investorer har forsøkt å samle disse aksjene i flere år, selv om de har forskjellige forretningsmodeller, sier investeringssjef Rob Sharps ved T. Rowe Price Group til Wall Street Journal.

- Nå som Facebooks trøbbel har kommet ut i lyset, kan det bli noen større forskjeller mellom FANG-aksjene enn i fortiden, fortsetter han.

- Han løy da og han lyver nå

Under høringen i kongressen uttale Zuckerberg:

- Alt du deler på Facebook, har du kontroll over. Du har full tilgang til å få vite hvilke opplysninger Facebook har om deg og du kan bli kvitt alt.

Denne uttalelsen får Wong til å se rødt, som viser til et intervju med Zuckerberg i Harvard Crimson i 2004, hvor Zuckerberg også da sa at brukere selv har kontroll over alt de deler.

- Han løy da og han lyver nå, skriver Wong i The Guardian.

Videre skriver hun:

- Facebook vet hva jeg leser på internett, hvor jeg vil på ferie, når jeg legger meg om kvelden, hvilke innlegg jeg ruller forbi og hvilke jeg leser. De vet at jeg var på reportasjereise til Montana, Seattle og San Diego, til tross for at jeg ikke har tillatt dem å følge meg vis GSP. De vet min fars telefonnummer, til tross for at han aldri har registrert seg på Facebook, men bare fordi jeg var dum nok til å dele mine kontakter en gang for flere år siden.

- De stoler på meg

Journalist Wong viser til en samtale Zuckerberg skal ha hatt med en venn, like etter lanseringen av Facebook. Samtalen har seinere blitt publisert i Business Insider, og lyder slik:

ZUCKERBERG: - Hvis du noen gang trenger informasjon om noen på Harvard, er det bare å spørre

ZUCKERBERG: - Jeg har mer enn 4000 e-poster, bilder, adresser

VENN: - Hva?! Hvordan fikk du det?

ZUCKERBERG: - Folk bare sender det. Jeg vet ikke hvorfor. De «stoler på meg». Dumme jævler

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!