Hun var redd for å bli drept

ÅLESUND (Dagbladet): Fredag kveld hjalp politiet i Sykkylven Nina Rantapelkonen (24) bort fra kjæresten. Seint lørdag kveld ble hun funnet drept. I går tilsto hennes 29-årige kjæreste drapet. Både kvinnen og den drapssiktede var psykiatriske pasienter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var mannen selv som ringte lensmannsvakta for å fortelle at han hadde stengt kvinnen ute fra huset. I boligen i Hundeidvik i Sykkylven bodde mannen og kvinnen sammen i perioder av sitt ett år lange turbulente forhold.

Etter drapet reiste den drapssiktede til foreldrenes hjem i Ålesund og sa at noe forferdelig hadde hendt. Han ble i går pågrepet og siktet for forsettlig drap på kvinnen.

- Dette var et forhold bygd på hat og kjærlighet, sier lensmann Erling Lillevik i Sykkylven.

Den drepte var langtidspasient ved Åse psykiatriske avdeling, sentralsykehuset i Ålesund.
Nå var hun i gang med et bo-og rehabiliteringsopplegg. I hjembygda Hareid husker de henne som ei utadvendt, aktiv og positiv jente.

Fryktet å bli drept

24-åringen møtte mannen da de begge var pasienter på den psykiatriske institusjonen Hjelset utenfor Molde. Flere bekjente av paret som Dagbladet har vært i kontakt med, forteller at den 24 år gamle kvinnen skal ha blitt mishandlet.

Overfor venner og familie skal hun ha gitt uttrykk for at hun var redd og fryktet å bli drept. Flere ganger skal hun ha sagt at hun ville flytte fra samboeren sin. De gangene hun flyktet, kom hun likevel tilbake.
For ni uker siden var mannen siktet for grov vold mot kvinnen han nå har tilstått å ha drept. Sunnmøre forhørsrett avviste politiets begjæring om fengsling. Sunnmøre forhørsrett mente at det ikke var fare for at mannen skulle utføre straffbare handlinger.

Systemet sviktet

Drapssiktelsen har en strafferamme på mellom seks og tjueen års fengsel.

Etter at mannen i dag er blitt begjært varetektsfengslet, vil han bli sendt til Hjelset psykiatriske institusjon i Molde.

- Når det har gått menneskeliv har systemet sviktet. I ettertid må vi se om noe kunne vært gjort annerledes, sier avdelingsoverlege Arne Ruset ved Hjelset.
- Vi er i et voldsomt sjokk og hadde aldri trodd at dette skulle skje. Selv om vi visste om forholdet mellom de to, vurderte vi det ikke som uheldig, sier Ruset.

- Ble den siktede vurdert som farlig av dere?

- Han ble farlighetsvurdert, men på grunn av taushetsplikten kan jeg ikke uttale meg om utfallet av vurderingen. Generelt kan jeg si at man kan ta feil.
- Visste dere om at den drepte kvinnen følte seg truet av sin samboer og medpasient?

- Nei, vi hadde ingen opplysninger eller signaler om det.

Kommunelege 1 i Sykkylven, Jørn Hetzker, ville med henvisning til taushetsplikten i går ikke uttale seg om den drepte og den siktede.

Behandlingsapparatet rundt den drepte og den siktede vil nå møtes og gå grundig gjennom de taklinger og disposisjoner som er gjort.

- Vi vil jobbe tungt med dette framover for at ikke noe liknende skal kunne skje igjen, sier Arne Ruset ved Hjelset psykiatriske institusjon.

<B>ÅSTEDET:</B> I dette huset i Sykkylven på Sunnmøre ble den 24 år gamle kvinnen funnet drept.<br>