DREPT HJEMME: Den opprinnelig norske 78-åringen ble etter innledende tekniske undersøkelser fraktet bort fra sitt hjem, der hun ble funnet drept. Foto: AMANDA BOTHA / BEELD
DREPT HJEMME: Den opprinnelig norske 78-åringen ble etter innledende tekniske undersøkelser fraktet bort fra sitt hjem, der hun ble funnet drept. Foto: AMANDA BOTHA / BEELDVis mer

- Hun var redd

En av mennene som er siktet for drapet på norske Johanna Moore (78), hadde tidligere prøvd å gjøre innbrudd i hjemmet hennes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DULLSTROOM/OSLO (Dagbladet): - Jeg var alltid bekymret for henne, som bodde alene på en så stor eiendom, sier Ingrid James til Dagbladet.

Hun er venninne av den utvandrede norske kvinnen Johanna Moore (78), som ble funnet drept og torturert i sitt hjem i den sørafrikanske feriebyen Dullstroom torsdag morgen. 78-åringen var trolig slått til døde av en metallgjenstand som ble funnet på stedet, og pengene hennes var borte.

- Det var et fælt syn; det var masse blod på golvet, forteller Steven Mpho Sithole, etterforskningsleder for politiet i Dullstroom, til Dagbladet.

Flere vakthunder - Den ene mannen vi nå har pågrepet for drapet, forsøkte seg på et innbrudd her for ei tid tilbake. Den gangen kjempet hun imot og avverget forbrytelsen, sier han.

- Johanna var redd fordi mannen nylig slapp ut av fengsel, sier Ingrid James.

KJENTE DEN DREPTE: Etterforskningsleder Steven Mpho Sithole kjente den drepte kvinnen personlig. - Hun var svært godt likt, sier han. Her ved hennes ytre inngangsport. Foto: TOBY SELANDER / DAGBLADET
KJENTE DEN DREPTE: Etterforskningsleder Steven Mpho Sithole kjente den drepte kvinnen personlig. - Hun var svært godt likt, sier han. Her ved hennes ytre inngangsport. Foto: TOBY SELANDER / DAGBLADET Vis mer

James forteller hun var redd for venninnas sikkerhet på tross av at hun hadde flere vakthunder og dobbelt sett med inngangsporter.

Politiinspektør Sithole beskriver hvordan de raskt fikk tips om den ene av gjerningsmennene og ventet på mørket før de oppsøkte ham på den lokale baren i Dullstrooms slumstrøk. Mannen i begynnelsen av 30-åra hadde på seg 6000 rand (ca. 4400 kroner).

- Han var full, men tilsto innbruddet og mishandlingen. Han virket imidlertid overrasket da vi opplyste ham om at kvinnen var død; han hevder hun levde da han og kameraten forlot åstedet, sier politiinspektøren.

- Slo hundene Etter opplysninger fra den fulle pågrepne mannen dro så politiet hjem til kameraten som angivelig hjalp til med ranet og mishandlingen. Der fant de ytterligere 7000 rand. 1000 rand mangler, og politiet tror mannen på baren har drukket dem opp.

De to mennene sitter nå fengslet i henholdsvis Dullstroom og nærmeste større by Belfast, i påvente av videre rettergang.

VENNINNE: Ingrid James forteller at den drepte 78-åringen ofte snakket om Norge, og at hun ønsket å flytte tilbake, etter 40 år i Afrika. Foto: TOBY SELANDER / DAGBLADET
VENNINNE: Ingrid James forteller at den drepte 78-åringen ofte snakket om Norge, og at hun ønsket å flytte tilbake, etter 40 år i Afrika. Foto: TOBY SELANDER / DAGBLADET Vis mer

- De har forklart at innbruddet skjedde i 20.30-tida onsdag. De hoppet over det ytre stakittgjerdet og tok seg gjennom garasjeporten, som var ulåst. De slo hundene unna med kjepper, og tok seg inn i huset. Der brukte de kvinnens egen ildrake til å mishandle henne med, for å få henne til å fortelle hvor hun oppbevarte pengene, sier Sithole.

Han forteller at det ikke fins noen bank i Dullstroom. Dermed var det stor sannsynlighet for at 78-åringen oppbevarte omsetningen fra sin planteskole hjemme.

Saken har vakt oppsikt i Sør-Afrika, som ellers har høy kriminalitet.

- Det skjer aldri mord her, dette er en sikker by, framholder Sithole.

- Forelsket i Afrika Ingrid James forteller at Johanna kom til Sør-Afrika for 40 år siden, etter å ha vært flyvertinne på ei rute til Johannesburg.

ETTERFORSKNING: Politiet samlet i går tekniske bevis på kvinnens eiendom i Dullstroom. Foto: AMANDA BOTHA / BEELD
ETTERFORSKNING: Politiet samlet i går tekniske bevis på kvinnens eiendom i Dullstroom. Foto: AMANDA BOTHA / BEELD Vis mer

- Hun forelsket seg i Afrika, sier venninna.

Den norske kvinnen giftet seg etter hvert med en ansatt i gruvefirmaet Anglo American, og slo seg til slutt ned i Dullstroom, hvor hun har bodd de siste 22 åra.

- Hun jobbet som tanntekniker og på et advokatkontor, før hun startet sin egen pizzeria, og til slutt planteskole, sier James.

- Johanna snakket alltid om Norge, og hadde planlagt å flytte tilbake dit, til søsteren, for et års tid siden. Men hun fikk ikke god nok pris for eiendommen, og ble boende, forteller venninna.

FUNNET DREPT: Johanna Moore (78) ble funnet drept i sitt hjem torsdag morgen. Foto: PRIVAT/BEELD
FUNNET DREPT: Johanna Moore (78) ble funnet drept i sitt hjem torsdag morgen. Foto: PRIVAT/BEELD Vis mer

Politiinspektør Sithole kjente selv den utvandrede norske kvinnen personlig.

- Hun var svært godt likt, sier han.

- Sørafrikansk anliggende Utenriksdepartementet (UD) i Norge opplyser at de har vært i kontakt med kvinnens familie og sørafrikanske myndigheter om saken.

- Men siden hun hadde statsborgerskap i Sør-Afrika, er dette først og fremst et anliggende for myndighetene der, sier UDs pressevakt Marte Lerberg Kopstad til Dagbladet.

Hun opplyser at UD jobber med å bringe på det rene hvorvidt 78-åringen hadde dobbelt statsborgerskap eller ei.

FANT SJEFEN DREPT: Den 78-årige kvinnens gartner gjennom 21 år, André Mlwazu, fant henne ille tilredt på golvet da han kom på jobb i går. Foto: AMANDA BOTHA / BEELD
FANT SJEFEN DREPT: Den 78-årige kvinnens gartner gjennom 21 år, André Mlwazu, fant henne ille tilredt på golvet da han kom på jobb i går. Foto: AMANDA BOTHA / BEELD Vis mer
KLATRET OVER GJERDET: De to mennene som nå er siktet for drapet, har forklart at de kom seg inn på den norske 78-åringens eiendom ved å hoppe over gjerdet på bildet. Foto: TOBY SELANDER / DAGBLADET
KLATRET OVER GJERDET: De to mennene som nå er siktet for drapet, har forklart at de kom seg inn på den norske 78-åringens eiendom ved å hoppe over gjerdet på bildet. Foto: TOBY SELANDER / DAGBLADET Vis mer