IKKE UBEMERKET: Dette bildet har kvinnen som utga seg for å være Anna Chapman lagt ut på en sosial nettside. Amerikanske myndigheter mener hun er russisk spion. Foto: AP Photo/SCANPIX
IKKE UBEMERKET: Dette bildet har kvinnen som utga seg for å være Anna Chapman lagt ut på en sosial nettside. Amerikanske myndigheter mener hun er russisk spion. Foto: AP Photo/SCANPIXVis mer

- Hun var skandaløs og flørtende

Slik jobbet de russiske agentene som skulle avsløre USAs hemmeligheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): En av dem sosialiserte med akademikere og entreprenører som var interessert i vitenskap.

En annen snakket fem språk, dro på ambassadefester og var glødende opptatt av internasjonal politikk. En tredje var kapitalist og eiendomsmegler på Manhattan, ofte observert på New Yorks utelivsscene på jakt etter nye investeringsobjekter.

Slik jobbet noen av de 11 arresterte i det amerikanske myndigheter mener er en russisk spionring, som har vært aktiv i USA i over et tiår.

Noen av de påståtte agentene skal ha blitt plassert i USA allerede tilbake på 90-tallet med det mål for øyet å infiltrere finansmiljøer, politiske og akademiske kretser som kunne gi viktig informasjon til russisk etterretning, skriver nyhetsbyrået AP.

Alltid flørtende Den mest omtalte av de 11 påståtte spionene er kvinnen som gikk under navnet Anna Chapman.

Venner og bekjente trodde den smellvakre 28-åringen enten var milliardær eller luksusprostituert. De beskriver henne som en flørtende og til dels pågående femme fatale, som frekventerte New Yorks mest eksklusive barer og restauranter iført høye hæler, designerkjoler og et utseende som kunne forføre menn i reneste James Bond-stil.

- Hun oppførte seg i grunnen skandaløst. Hun bare flørtet og lekte seg, kneppet opp skjorta på en mann. Hun var ikke vulgær, men bare veldig flørtende. Kanskje til og med litt usømmelig, sier en kvinne, som møtte Chapman på en nattklubb i mai til amerikanske ABC News.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På papiret var den påståtte spionen økonomiutdannet og drev med eiendomsmegling. Til bekjente skrøt hun av at hun hadde startet en søkermotor på nett som samlet alle eiendomsannonser på et sted.

Men ifølge FBI pleide Chapman hver onsdag å sende informasjon til sin føringsoffiser fra kafeer og bokhandlere rundt om i New York.

Det gjorde hun ved hjelp et hemmelig trådløst nettverk som hennes bærbare PC var koblet til.

Framsto som par Mens Chapman tilsynelatende levde glade dager på Manhattan, utga åtte av de andre mistenkte seg for å være vanlige par som bodde i forstadene til New York, Washington og Boston. Ekteparet «Richard Murphy» og «Cynthia Murphy» bodde i et hvitt hus i Montclair, New Jersey, sammen med sine to døtre.

Når naboene spurte Cynthia Murphy om aksenten hennes, svarte hun kort at hun var fra Belgia. Ellers pleide de å snakke om hagearbeid, hunder og barn, forteller nabo Corine Jones (53) til The New York Times.

I Yonkers, New York, levde «Vicky Pelaez» og «Juan Lazaro» som et peruansk middelklassepar. Der hadde de to dvergschnauzere og en tenåringssønn som spilte klassisk piano. Vicky Pelaez var fram til mandag denne uken en kjent spaltist for den spanskspråklige avisa «El Diario».

I Arlington, Virginia, bodde en mann og kvinne med pseudonymene «Michael Zottoli» og «Patricia Mills». Mens i Boston, Massachusetts, utga en av de mistenkte seg for å være «Tracey Lee Ann Foley», en opprinnelig kanadisk statsborger som bodde sammen med «Donald Howard Heathfield».

Heathfield, med mastergrad fra Harvard?s Kennedy School of Government, skal ha hatt bånd til flere organisasjoner og tankesmier som jobber med å utvikle morgendagens teknologi og vitenskap. Heathfield skal også ha hatt møter med en som jobber med forskning på atomvåpen.

Klønete, men smart Et annet medlem av den antatte spionringen, Mikhail Semenko, jobbet for et lite reisebyrå i Arlington, Virginia. Kollegene beskriver ham som klønete, nerdete og smart. Han kjørte en kostbar Mercedes Benz og hadde bilde av seg selv foran Det hvite hus.

VAKTE OPPSIKT: Med sitt sexy utseende og flørtende stil ble Chapman ofte lagt merke til når hun frekventerte New Yorks nattklubber. Foto: SCANPIX
VAKTE OPPSIKT: Med sitt sexy utseende og flørtende stil ble Chapman ofte lagt merke til når hun frekventerte New Yorks nattklubber. Foto: SCANPIX Vis mer

Ifølge dem snakket Semenko fem språk, deriblant kinesisk, og drømmejobben hans var å jobbe med internasjonale relasjoner.

- Han var alltid interessert i språk, internasjonal politikk og andre kulturer, sier kollega Slava Sjirokov til AP.

- Han likte å gå på banketter og møte folk. Han gjorde mye av det i New York, sier han.

Grunnløse De oppsiktsvekkende arrestasjonene av de antatte spionene skjedde bare tre dager etter at Barack Obama tok imot Russlands president Dmitrij Medvedev i Washington DC.

I det som syntes å være en gemyttlig atomsfære ble de to enige om å restarte forholdet mellom de to stormaktene, og ironisk nok
spiste Obama og Medvedev hamburger og pommes frites på en restaurant i Virginia, ikke langt fra der to av de mistenkte spionene bodde.

Russlands utenriksminister Sergei Lavrov satte i går spørsmålstegn ved tidspunktet for arrestasjonene.

- Timingen for dette er valgt med omhu, sa Lavrov, under en pressekonferanse.

I en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet ble arrestasjonene karakterisert som «grunnløse», og Russland mener beskyldningene undergraver forsøket på å bedre samarbeidsklimaet mellom de to landene.

DEN MEST SOFISTIKERTE: Ifølge etterforskerne var Anna Chapman den mest sofistikerte av de mistenkte agentene. Foto: AP Photo/SCANPIX
DEN MEST SOFISTIKERTE: Ifølge etterforskerne var Anna Chapman den mest sofistikerte av de mistenkte agentene. Foto: AP Photo/SCANPIX Vis mer