Kongsberg-drapene

- Hun var som en sommerfugl

Thomas Nilsen bor i Hyttegata. Slik beskriver han tre av de drepte.

NABO: Thomas Nilsen bor i Hyttegata. Etter de grusomme handlingene onsdag har han brukt mye tid på å gå tur sammen med hunden sin Texas. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NABO: Thomas Nilsen bor i Hyttegata. Etter de grusomme handlingene onsdag har han brukt mye tid på å gå tur sammen med hunden sin Texas. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KONGSBERG (Dagbladet): Det har vært noen lange dager for Thomas Nilsen. Sammen med hunden Texas er han lørdag formiddag ute og vandrer i gata der han bor, Hyttegata.

Lørdag offentliggjorde politiinspektør Per Thomas Omholt navnet på de fem drepte.

NAVN: På en pressekonferanse lørdag ettermiddag, navnga politiet ofrene etter Kongsberg-drapene. Video: Dagbladet TV / NTB Vis mer

Disse var Gun Marith Madsen (78), Hanne Merethe Englund (56), Liv Berit Borge (75), Gunnar Erling Sauve (75) og Andrea Meyer (52).

Selv kjente Nilsen tre av dem.

- Andrea var en livsglad dame som alltid søkte muligheter. Hun var livsglad og veldig lyttende. Hun var alltid høflig og møtte blikket ditt. Samtidig virket hun som ei dame som alltid søkte muligheter, sier han.

DREPT: Andrea Meyer. Foto: Politiet
DREPT: Andrea Meyer. Foto: Politiet Vis mer

- Aldri en dårlig dag

Nilsen begynner å fortelle om Hanne. Han begynner å smile.

- Hun var som en sommerfugl. Kunstnerisk og bohemsk og alltid smilende. Hun samlet folket i gata, sier han og beskriver hvordan hun kunne gjøre tunge dager fine.

DREPT: Hanne Merete Englund. Foto: Politiet
DREPT: Hanne Merete Englund. Foto: Politiet Vis mer

- Man hadde aldri en dårlig dag etter å ha møtt henne.

- Karismatisk

Den siste av de drepte som Nilsen kjente var Gun Marith. Han beskriver henne som en myndig, men god dame.

- Hun var som en levende institusjon. Samtidig var hun svært høflig og karismatisk. Hun var høflig mot alle og hilste alltid på Texas, sier Nilsen og klapper hunden sin.

DREPT: Gun Marith Madsen. Foto: Politiet
DREPT: Gun Marith Madsen. Foto: Politiet Vis mer

Var hjemme

Nilsen satt selv hjemme i leiligheten sin da angrepene fant sted. Som han sa da han snakket med Dagbladet onsdag, hørte han et høyt kvinneskrik, gikk han ut og lente seg over rekkverket ut mot nabogata for å se hva som skjedde.

- Jeg kan love deg at du ikke har hørt noe liknende før. Det var helt forferdelig, sier han.

HØRTE SKRIK: Thomas Nilsen bor i Hyttegata. Han oppdaget at noe var galt da han hørte et kvinneskrik onsdag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HØRTE SKRIK: Thomas Nilsen bor i Hyttegata. Han oppdaget at noe var galt da han hørte et kvinneskrik onsdag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han ble vitne til to personer som drev gjenoppliving på ett av ofrene.

- Det tok ikke lang tid før nødetatene ankom, men jeg så at en av dem som hjalp til var i sjokk. Vi gikk inn til meg slik at hun fikk roet seg ned.

Mens Dagbladet intervjuer Nilsen kommer kvinnen til åstedet. Hun gir ham en god klem og takker for hjelpen.

- Den klemmen betydde mye, at jeg var der for noen er bare hyggelig. Det er noe med samholdet her, sier han.

Statsminister Jonas Gahr Støre og justisminister Emilie Enger Mehl besøkte Kongsberg. Video: Magnus Paus / Dagbladet TV. Vis mer

Alle følelser

Følelsesmessig har de siste dagene vært en berg-og-dal-bane for naboen til de drepte.

- Akkurat nå vet jeg ikke hva jeg føler. Det er veldig mye tanker.

Han forteller at han har kjent på hele følelsesregisteret.

- Min beste terapi er å prate med andre. Jeg har ofte tenkt at om man lufter et problem, så vil det løse seg til slutt. I tillegg har jeg hunden min. Han er god å ha nå, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer