- INGEN ELSKERINNE: Astrid Blesvik ble på 60-tallet ble omtalt som «Norges motedronning», og det har florert rykter om en mulig romanse mellom henne og kong Olav. Men det avviser datteren kontant overfor Dagbladet. Faksimile: Romsdal Folkeblad
- INGEN ELSKERINNE: Astrid Blesvik ble på 60-tallet ble omtalt som «Norges motedronning», og det har florert rykter om en mulig romanse mellom henne og kong Olav. Men det avviser datteren kontant overfor Dagbladet. Faksimile: Romsdal FolkebladVis mer

- Hun var vakker, flott og flink - da blir det fort rykter

Datteren til kong Olavs påståtte elskerinne sier moren aldri hadde et forhold til kongen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helt siden avdøde Astrid Blesvik på 60-tallet ble omtalt som «Norges motedronning», har det florert rykter om en mulig romanse mellom henne og kong Olav.

- Hun var utrolig vakker, og da blir det fort rykter, sier Blesviks datter til Dagbladet - som igjen avviser at det var noe mellom moren og kongen.

I mai i år skrev Side 2 om den angivelige romansen, og intervjuet for første gang Astrids datter, Sidsil Blesvik (68).

Selv om flere mente å vite noe om forholdet mellom de to, som at Blesvik, som drev egen klesbutikk, var kongens kvinne etter at han i 1954 ble enkemann, har ryktene aldri blitt bekreftet fra noen hold.
   - Rein sprøyt - Ut ifra mitt arbeid vet jeg at det finnes vanvittig mye ryktedannelser rundt kongefamilien, hvilket det har gjort gjennom alle tider. Og det aller meste er rein sprøyt. Det er ofte rykter basert på en veldig livlig folkefantasi, sier kongebiograf Tor Bomann-Larsen til Dagbladet.

Det var i 1963 at Astrid startet butikken Desirée i Vika i Oslo. «På 60-tallet var en slik kvinnelig gründer oppsiktsvekkende og hun ble jevnlig omtalt i pressen som «Norges motedronning», stod det i Astrids nekrolog i Aftenposten, da hun døde, 82 år gammel.

Etter at kong Olav ble enkemann i 1954, skal han ha levd aleine. Da han og Blesvik ble observert sammen, var det starten på rykter som fortsatt den dag i dag florerer.

Astrids datter, Sidsil, som fram til morens død i 2003 jobbet i morens butikk i Vika, sier til Dagbladet at ryktene bare er oppspinn.

- Det har aldri vært noe mellom dem. Hun var utrolig vakker, flott og flink, og da blir det fort rykter. Ryktene er bare tull, sier hun.

- Aldri festet særlig lit til ryktene Heller ikke kongeekspert Kjell Arne Totland, synes det er særlig hold i ryktene.

- Som ung, og lenge før jeg begynte å skrive om de kongelige, hørte jeg også disse ryktene om kong Olavs angivelige «spesielle venninne», med navn og det hele. Men jeg må innrømme at jeg aldri festet særlig lit til disse ryktene - og det gjør jeg heller ikke i dag, sier han.

- Fortalte meg aldri noe - Jeg var fotograf i Aftenposten fra 1957. Jeg god venn med Astrid Blesvik, og tok mange bilder av henne i avisen, og mange bilder for henne også. Jeg tok også noen mer intime bilder for henne, av henne, som hun fikk, sier Bjørn Finstad (80) til Dagbladet.

Han sier at Astrid aldri fortalte ham noe om den påståtte romansen.

- Om de hadde et forhold er det ingen som har bevis for og det vet jeg ikke. Men har var der ofte og bilen hans sto ofte utenfor, så alle i nabolaget visste jo når han var der. Men hun fortalte meg aldri noe om det, sier han.

- Kan ikke forestille meg det  Marianne Hagen, slottets kommunikasjonsrådgiver, sier hun ikke tror slottet foretok seg noe i forhold til at utenlandsk presse omtalte den påståtte romansen den gang.

- Jeg kan ikke forestille meg at vi gjorde noe som helst, sier hun.

AVREFTER RYKTENE: Sidsil Blesvik (t.v.), her i 1969, synes det er synd at det går rykter om at moren, Astrid, hadde et forhold til kong Olav på 60-tallet. Hun mener det aldri var noe mellom de to. I flere tiår dreiv hun klesbutikk med moren i Vika i Oslo, og her poserer hun, sammen med en annen modell, for en av morens kolleksjoner. Foto: NTB Scanpix
AVREFTER RYKTENE: Sidsil Blesvik (t.v.), her i 1969, synes det er synd at det går rykter om at moren, Astrid, hadde et forhold til kong Olav på 60-tallet. Hun mener det aldri var noe mellom de to. I flere tiår dreiv hun klesbutikk med moren i Vika i Oslo, og her poserer hun, sammen med en annen modell, for en av morens kolleksjoner. Foto: NTB Scanpix Vis mer