Pål Enger i sorg:

- Hun var verdens nydeligste

Pål Engers mangeårige kjæreste og nære venn ble funnet død i juli. En mann er siktet for drap. Nå håper Enger at vitner vil melde seg og sannheten komme fram.

KNUST: Pål Enger var sammen med kvinnen som ble funnet død i Askim i over ti år. Nå håper han de som vet noe om hendelsen vil bidra til å oppklare saken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KNUST: Pål Enger var sammen med kvinnen som ble funnet død i Askim i over ti år. Nå håper han de som vet noe om hendelsen vil bidra til å oppklare saken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er helt forferdelig. Jeg var så glad i henne. Vi var sammen i over ti år og har et barn sammen. Hun var verdens snilleste og nydeligste person. Det er bare så ufattelig at hun er borte.

Pål Enger tenner en sigarett og ser ned i bordet. Et par uker har gått siden 55-åringen, som ble verdenskjent for å ha stjålet Edvard Munchs «Skrik» og dømt til sju års fengsel, fikk beskjeden om at hans mangeårige kjæreste var funnet død i en bil i Askim.

Samtidig kom nyheten om at en mann i 50-åra var pågrepet og siktet for uaktsomt drap – en siktelse som seinere er endret til forsettlig drap. Mannen hadde så seint som i mai forbud mot å kontakte kvinnen.

VERDENSKJENT: Stigen som ble brukt til å komme seg inn i Nasjonalgalleriet for å stjele «Skrik». Foto: Tom Martinsen / Dagbladet
VERDENSKJENT: Stigen som ble brukt til å komme seg inn i Nasjonalgalleriet for å stjele «Skrik». Foto: Tom Martinsen / Dagbladet Vis mer

Gledet seg til London-tur

Enger sitter knust igjen etter å ha mistet en av dem som sto ham nærmest i livet. I over 20 år hadde de kjent hverandre. Selv om de ikke lenger var kjærester, hadde de jevnlig og god kontakt.

- Vi ble kjent på slutten av 90-tallet, rundt samme tid som Skrik-saken. Hun skulle også være med meg til London neste år, da dokumentaren om Munch-tyveriene skal ha premiere. Hun gledet seg sånn til den turen, sier Enger til Dagbladet.

Seinest et par dager før kvinnen i 40-åra ble funnet død, hadde de kontakt. De snakket sammen på telefon og avtalte å møtes. Slik ble det aldri.

- Vi skulle treffes onsdag, men tirsdag morgen ble hun funnet død. Vi rakk aldri å møtes. I stedet får jeg aldri se henne igjen, sier Enger, som selv har vært avhørt av politiet etter at hans gode venninne ble funnet død.

PROTEST: Pål Enger ville hilse til Edvard Munch, protestere mot flytting av Munch-museet og hedre og sin avdøde venn med plakataksjonen på Tøyen t-banestasjon. Video: Øistein Norum Monsen Vis mer

Håper på sannheten

Ifølge kjennelsen i forbindelse med den siktede mannens varetektsfengsling, skal han ha forklart at kvinnen i 40-åra hoppet ut av bilen i stor fart. En forklaring som ifølge politiet ikke stemmer overens med skadene kvinnen hadde.

Mannens forsvarer, advokat Marianne Darre-Næss, sier til Dagbladet at hennes klient ikke erkjenner straffskyld.

- Han ble overrasket over den utvidede siktelsen og har det svært tungt, sier Darre-Næss.

Mannen hun representerer er i 50-åra og har fra tidligere en lengre straffehistorikk, blant annet en rekke dommer som omfatter narkotika og tilfeller av vold.

Enger har fulgt saken tett siden han fikk nyheten om sin tidligere kjærestes dødsfall. Han forteller at han er knust over det som har skjedd.

- Vi har opplevd så mye sammen, og reist verden rundt. Ved siden av mora mi, er hun den jeg var mest glad i her i livet. Jeg håper bare at sannheten kommer fram og at de som vet noe om saken står fram og forteller det de vet. Alt jeg ønsker er en oppklaring, sier Enger.

Dagbladet har vært i kontakt med den avdøde kvinnens familie og informert om omtalen av saken.

HÅPER PÅ SVAR: Pål Enger om hans tidligere kjæreste skulle begge til England neste år, for å delta på premieren av den kommende filmen om tyveriet av «Vampyr» og «Skrik» av Edvard Munch. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HÅPER PÅ SVAR: Pål Enger om hans tidligere kjæreste skulle begge til England neste år, for å delta på premieren av den kommende filmen om tyveriet av «Vampyr» og «Skrik» av Edvard Munch. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Etterlyser vitner

Politiadvokat Lars Reinholdt-Østbye forteller til Dagbladet at det har vært gjennomført et nytt avhør av den siktede mannen torsdag. Siktelsen for forsettlig drap står fremdeles fast.

- Vi har hatt et langt avhør. Dette ferdigstilles neste uke. I tillegg er det gjennomført en rekke vitneavhør, hovedsakelig av familie og omgangskrets, sier Reinholdt-Østbye.

Politiet ønsker fortsatt å komme i kontakt med personer som natt til tirsdag 19. juli kjørte, eller var i området mellom Bjørkelangen og Løken i tidsrommet klokka 03.30 - 05.00. De er særlig interessert i tips som omfatter observasjoner av en mørkeblå Suzuki Across, 2022-modell.

I etterkant av hendelsen i Askim ble også to personer bedt om å ta kontakt med politiet. Dette kan være sentrale vitner i saken.

- De to har så langt ikke meldt seg. Vi ønsker fremdeles å snakke med dem, men vet ikke hvem de er. I etterforskningsmaterialet ligger det imidlertid bilde fra et overvåkningskamera, så vi jobber med å få identifisert dem, sier Reinholdt-Østbye.

Dagbladet har vært i kontakt med etterlattes bistandsadvokat, advokat Trude Mohn King. Hun har foreløpig ingen kommentar til saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer